İngiliz Kültür Heyeti (British Council) tarafından yapılan bir araştırmada Türkçe, geleceğin 10 dili arasında dokuzuncu sırada yer aldı.

İngiliz Kültür Heyeti, bazı kriterler belirleyerek geleceğin dillerine dair bir araştırma yaptı. Bu araştırmada belirleyici olan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Birleşik Krallık’ın güncel ihracat ticareti,
  2. Birleşik Krallık’ta ticaret için gereken diller,
  3. Birleşik Krallık hükümetinin ticaret öncelikleri,
  4. Artan piyasa büyümesi,
  5. Diplomatik ve güvenlik öncelikleri,
  6. Halkın dillere olan ilgisi,
  7. Turistler tarafından rağbet gören yerler,
  8. Birleşik Krallık hükümetinin Uluslararası Eğitim Stratejisi öncelikleri,
  9. Diğer ülkelerde İngilizce yeterlilik seviyeleri,
  10. Diğer dillerin internetteki yaygınlığı

Kültürel, eğitim ve ekonomik öncelikleri de içeren kriterlere göre düzenlenen, Birleşik Krallık’ın geleceği için önemli olduğu düşünülen, “geleceğin dilleri” olarak nitelendirilen ilk 10 dilin listesi de aşağıdaki gibi ve bu diller arasında Türkçe 9. Sırada bulunuyor.

1- İspanyolca

2- Arapça

3- Fransızca

4- Çince (Mandarin)

5- Almanca

6- Portekizce

7- İtalyanca

8- Rusça

9- Türkçe

10- Japonca

Birleşik Krallık vatandaşları tarafından 2012 yılında ziyaret edilen İngilizce konuşulmayan diller de şöyle: İspanya, Fransa, Almanya, Portekiz, Yunanistan, Polonya ve Türkiye. Ziyaret edilme sıklıklarına göre de bu ülkeler puanlandırılmış ve “geleceğin dilleri” listenin hazırlanmasında bu da önemli bir rol oynuyor.

Birleşik Krallık’ın diğer ülkelerin dil ve kültür kurumlarıyla olan uluslararası ortaklıkları da bu dillerin öğretilmesini destekliyor.

Kültürel, eğitimsel ve diplomatik amaçlar için dil kullanımı puanları da şöyle:

İspanyolca 35

Arapça 20.5

Portekizce 20

Fransızca 18

Çince 16.5

İtalyanca 16.5

Almanca 14.5

Türkçe 11

Lehçe 7.5

Farsça 7

Bu sıralama, ekonomik amaçlar için en gerekli görülen dillerle karşılaştırıldığında İtalyanca, Türkçe ve Farsça’nın da listeye girmesi de oldukça önemli.

2013 verilerine göre dünyanın en çok konuşulan beşinci dili olan Türkçe, dünyanın çeşitli yerlerinde yoğun olan Türkiye vatandaşlarının sayısı düşünüldüğünde yaygın olarak öğrenilmeye devam ediyor. Dünyada 140’tan fazla ülkedeki özel okullarda Türkçe müfredatla eğitim verilirken, seçmeli ders olarak verildiği okulların sayısı da bir hayli fazla. Tüm bu ayrıntılar düşünüldüğünde bir kez daha Türkçe’nin geleceği parlak bir dil olduğunu görüyoruz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Tags: