AB uyum süreci ve uzmanlık isteyen müktesebat çevirileri için üniversitelerde çevirmenlik eğitimi gören öğrencilerin farkındalıklarını arttırmak ve bu alanda çevirmen yetiştirmek üzere 2010 yılından itibaren her yıl AB Bakanlığı tarafından Genç Çevirmenler Yarışması düzenlenmektedir.

Yarışmaya Türkiye’de mütercim – tercümanlık ve çeviribilim bölümleri ile yüksekokulların uygulamalı yabancı dil ve çevirmenlik bölümlerindeki son sınıf öğrencileri katılabilmektedir. Yarışmaya her bölümden en az 3 öğrenci katılabilmektedir.

Yarışmada, AB ile ilgili bir metin Türkçe’ye çevrilmektedir ve AB’nin çalışma dilleri olan İngilizce, Almanca ve Fransızca kaynak metnin dilleridir. Öğrenciler öğrenimini gördükleri dilde yarışmaktadır. İki dilde öğrenim gören öğrenciler ise hangi dilde yarışacaklarını başvuru formlarında bildirmektedir.

Bu yıl yarışma, 16 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Princess Otel’de düzenlenecektir. Yarışma gününden bir gün önce yarışmacılar bu otelde konaklayabilecek ve İstanbul dışından katılan öğrencilerin konaklama masraflarını AB Bakanlığı karşılayacaktır.

Yarışmaya katılan tüm öğrenciler katılım sertifikasının sahibi olacaktır. Yarışmada İngilizce, Almanca ve Fransızca’da ilk üçe giren öğrenciler ilk olarak AB Bakanı tarafından kabul edilecek, daha sonra ise  AB Bakanlığı tarafından Brüksel’e AB kurumlarını ziyaret etmeye götürülecektir.

Kaynakça:

http://www.ab.gov.tr/index.php?p=49827&l=1

http://www.translatorwho.com/2016/01/genc-cevirmenler-yarsmas-16-ocakta.html

Tags: