Çocukluğumda yabancı dildeki şarkılara ilgim büyüktü. Ne anlattıklarını merak ederdim her zaman. Sözlerine bakıp anlamaya çalışırdım, böylece okuldaki dersler dışında yabancı dil öğrenmeye başladım. Bu yüzden müziğin yabancı dil öğrenimine büyük katkısı olduğunu söyleyebilirim.
Yabancı dil öğrenmenin birçok yöntemi bulunmakta, ama sanıyorum ki müzik dinleyerek öğrenmek kadar eğlencelisi yoktur. Sözlerini anlayamadığımız ama zevkle dinlediğimiz yabancı dildeki şarkılar aslında kelimelerin doğru telaffuzlarını öğrenmek için ideal bir araç. Ayrıca müzik, bulunduğu kültürü çok güzel bir şekilde aktardığı için yeni bir dil öğrenirken kültürü hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar.
Şarkılar ile duygusal bağ kurduğunuzda cümleler hafızanızda daha uzun süre yer edineceği için kelime ezberlemek, daha doğrusu öğrenmek, daha kolay olacaktır. Melodiler dil öğrenimini pekiştirirken sözlerdeki kafiyeler, ritim ve kısa cümleler gibi unsurlar bu edinimi kolaylaştırır.

Bu eğlenceli yönteme detaylıca bir bakalım:

– Hoşunuza giden şarkıcılar/gruplar seçin

– Akışı çok hızlı olmayan her bir kelimeyi duyabildiğiniz şarkıları tercih edin

– Şarkıyı dinlerken aynı zamanda sözlerini okuyun ve her bir kelimeyi anlamaya çalışın

– Bilmediğiniz kelimeleri bağlam yoluyla, acaba ne demek istiyor olabilir diye düşünerek anlamaya çalışın

– Güvendiğiniz bir internet sitesinde şarkının çevirisi varsa bakabilirsiniz

– Bilmediğiniz kelimeleri ezberleyin

– Şarkının sözlerini sesli bir şekilde okuyun ve telaffuzun şarkıdaki gibi olup olmadığını kontrol edin

– Şarkının sözlerini hızlı bir şekilde hata yapmadan okumaya çalışın

İlk zamanlarda şarkıyı dinlediğinizde sözlerini hemen anlamayabilirsiniz bu yüzden sözleriyle birlikte dinlemeniz gerek. Zamanla sözlerini okumaya ihtiyaç duymadan şarkının ne demek istediğini anlayabileceksiniz. Hatta eşlik edebilirsiniz. Aşırı hızlı olma özellikleri nedeniyle rap şarkılarını dahil etmiyorum tabii ki. Unutmayın, Türkçe şarkıların sözlerini bile anlayamıyoruz bazen. Bu yüzden moralinizi bozmadan devam edin.

Ayrıca yabancı şarkıların sözleri gramer açısından kural dışına çıkabilir, bunu akılda tutmakta fayda var. Bu yöntem, gerekli dil bilgisini öğrendikten sonra pekiştirmek, yeni kelimeler ve söz öbekleri öğrenmek için daha yararlı olabilir. Bu eğlenceli dil öğrenme yöntemini akıllı telefonlar sayesinde artık istediğiniz her yerde uygulayabilirsiniz.

 

Kaynak: http://en.1globaltranslators.com/music-to-learn-new-languages/

Tags: