Çeviri sektörünün belki de en çok bilinen ilk ismi Senem Kobya. Her şehirden hemen hemen her çeviri işletmecisi, çevirmen veya çeviri öğrencisi, mutlaka en az bir kez duymuştur “Senem Kobya” ismini. Ama yine de biz onu ve onun kurumsal kişiliğini bir kez daha tekrar edelim:

Senem Kobya, Dijital Tercüme’nin kurucusu ve CEO’sudur. 15 yıllık Almanca-İngilizce-Türkçe yeminli çevirmen, adli tercüman ve bilir kişidir. Çeviri İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu’nda aktif görev almaktadır ve FIT üyesidir. Sprachdiplom, Dil Yeterlilik ve Başarı Belgesi, Google Yetkili Çeviri ve Yerelleştirme Uzmanı ünvanlarına sahibidir. Çeviri sektörünün en çok takipçiye sahip ve en etkin internet platformları olan Çeviri Blog grubu, sayfası ve internet sitesinin kurucusudur. 

Yanı sıra Senem Kobya, çeviri eğitimi almasına rağmen koşullar yüzünden çeviriyi bırakıp başka sektörlere atılmayı düşünen gençlerin önüne geçmek adına çeviri eğitimine verdiği destekle öğrenciler arasında da bir efsane haline gelmiştir. Çevirmenlerin çoğu bile hala çeviri eğitimini gereksiz bulurken o, bunca iş yükünün arasında çeviri eğitimini önceliği haline getirmiştir. Çevirmen kimliğini ve mezun olduktan sonra karşılaşılabilecek tüm olasılıkları öğrencilere aktarma ülküsüyle yılmadan ve tamamen gönüllü bir şekilde okul okul dolaşmış, öğrencilerin ve eğitmenlerin sorunlarını dinlemiştir.

Senem Kobya, aynı zamanda bir çevrecidir. Tema ve Koruncuk Vakfı gönüllüsüdür. “Karbon ayak izini” sıfırlamak için gönüllü olarak proje üretmekte ve uygulamaktadır.

“Senem Kobya” hakkındaki tüm bu bilgileri hemen hemen hepimiz biliyoruz. Peki ya gündelik hayatta, kurumsal dünyanın dışındaki Senem Kobya’yı? 

“Neden istisnasız her okula gidiyorsunuz?” sorusuna “Esas en köşedeki okullara gidilmeli zaten. Esas oralarda olacağız, biz umut olacağız.” diyen Senem Kobya’dır o. Tamamen kendi maddi olanaklarıyla çeviri sektörü için kitaplar bastırıp dağıtırken, yaptığı iyilikleri bile cephane yapıp psikolojik savaş başlatanlara inat dimdik duran Senem Kobya’dır. Henüz daha mesleğin bile başında olan, “çocuklarım” dediği ekibini yıpratmaya, meslekten soğutmaya çalışanlara inat çocukları için lafını esirgemeyen Senem Kobya’dır.

Onu gerçek hayatta da tanıdıktan sonra, Senem Kobya’nın bir yerden sonra sizin hayatınıza da ilham ve motivasyon verdiğini görürsünüz. Özellikle bir öğrencinin gözünden de “rol modelleşen” Senem Kobya’nın yeri çok daha farklıdır.

Verdiği konferansın sonunda içilen yorgunluk kahvesinde konuşan o “Senem Kobya”yı tanımak ayrı bir şanstır bu yüzden. Hem anne, hem abla, hem de her şeye inat koca bir sektörün “kraliçesi” olmaya devam eden idealist Senem Kobya’yı. :)

Daha yapacak çok iş, yaratıcı çok projemiz var. :) Doğum gününüz kutlu olsun! İyi ki doğdun, kraliçe! :) 

Tags: