Bu yazımızın konu başlığı “Kim, neresi için ne demiş?” Farklı üniversitelerin, farklı dil bölümlerinde okuyan öğrencilerden, sizler için bilgiler topladık. Bazı üniversite ve bölümlerin olumlu ve olumsuz yönlerini bu yazımızda bulabileceksiniz.  Üniversite seçme kriterlerini, bölüm tanıtımlarını, bölümlerin puan türlerini, pedagojik formasyon veren dil bölümlerini ve dil mezunlarının çalışma alanlarını  merak ediyorsanız “Dil Bölümleri Tercih Rehberi -2” başlıklı yazımızı; Tercih nasıl yapılır? Sıralama nasıl yapılır? Kaç binden tercih yapmaya başlamam lazım? Tercih koşulları ne anlama gelmektedir? Ölü tercih nedir? Yeni açılacak dil bölümleri hangileridir? gibi sorulara cevap arıyorsanız “Dil Bölümleri Tercih Rehberi -1” başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.


IU_Logo

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Alman Dili ve Edebiyatı

Bölüme sadece LYS-5 Almanca ile girilebiliyor. Eğitim dili %100 Almancadır. Bölüm gerçekten zor. Başarılı olabilmek için her gün düzenli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Birinci sınıftan itibaren dersleri takip edebilmek için B2 seviyesinde almanca bilgisi gerekmektedir. Eğitimin zor olması bazıları için avantaj bazıları için de dezavantaj olabilir.
M.T.


marmara-universitesi

MARMARA ÜNİVERSİTESİ
İngilizce Mütercim Tercümanlık

İstanbul başka hiçbir şehre benzemez. İnsana, özellikle de öğrenciye ve paranın olmadığı dönemlerde hayatta kalmayı en zor şekliyle öğretir. Akbil parası için yemek yememek, yemek yemek için otobüse binmeyip tüm yolu yürümek de bunlara dahildir. İstanbul’u tavsiye eder miyim, kesinlikle. Mütercim Tercümanlık’ı tavsiye eder miyim? Yine kesinlikle. Eğlenceli, bir o kadar da zor bir bölüm. İmkân dersen, İstanbul tabi. Gariplik, adı üstünde, İstanbul. Tehlike? E herhalde, İstanbul. Her şeyin en iyisini ve en kötüsünü bulabileceğiniz bir yer İstanbul. Zamanla iyisi nasıl bulunur, kötüsünden nasıl kaçılır, İstanbul kendisi zorla öğretiyor insana aslında. Bizim ülkede her üniversitede, her ilde olduğu gibi yine İstanbul’da ve Marmara’da da bazen olabiliyor elbette ama, bu kadar kusur kadı kızında da olur diyerek okulu ve bölümü yine tavsiye ediyorum. Barınma konusunda öğrenciye imkân biraz kısıtlı olabiliyor. Çok vakit harcamak gerekiyor, şanslı olan erkenden bulabiliyor temiz bir ev. Çoğu yer kilit olduğundan evler pahalı olabiliyor, 2-3 kişiyle falan anlaşmak lazım her türlü.


marmara-universitesiMARMARA ÜNİVERSİTESİ
İngilizce Öğretmenliği

Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisiyim. Öncelikle bir okuldan çok şehrin etkisi öğrencilik sürecinde büyük, İstanbul kendi başına bir üniversite. Büyüyorsunuz, öğreniyorsunuz, bazen yoruluyorsunuz ama her çilesine değecek bir şehir. Diğer şehirlere oranla çok fazla aktivite, seminer, vb. olanaklar var. Üniversitemizde öğrencilerin ilgisini çekebilecek çok fazla etkinlik yok ama çeşitli kulüpler var, iyi çalışan ve etkin olan. Onlara katılıp iyi vakit geçirebilirsiniz. Eğitim konusunda şöyle diyebilirim, hocalarımız çok iyi yerlerde kariyerlerini sürdürmüş kişiler, gerçekten donanımlılar ama bunu yansıtmak konusunda birkaç isim dışında yetersizler. Yine de pek çok okulda alamayacağınız bir eğitim veriliyor, özellikle Gramer dersi konusunda. Kampüsümüz çok büyük değil, kafeleri biraz yetersiz ama etrafında çok fazla kafe var, yemek yenecek ve alışveriş yapılacak yer var ve en iyisi de Kadıköy’e yürüyerek 10 dakika :) Konumu çok merkezi, sadece konumu için seçilebilir.
M.K.


logo1

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Almanca Öğretmenliği

Merhaba, ben Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Almanca Öğretmenliği okuyorum. Bölümümden de okulumdan da çok memnunum. Okulumuzun eğitimi yabancı dillerde Alman hocalarla başladı. Eğitim fakültesinde birbirinden iyi ve deneyimli hocalarla devam etmekte. Bölümümle ilgili pek bir sıkıntım yok ama Muğla da ulaşım ve yaşam biraz pahalı. Tek sıkıntımız ulaşım onun dışında Muğla cennet gibi bir yer.
Gamze Bilen

 


 

logo1MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
İngilizce Öğretmenliği

Ben, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği okuyorum. Öncelikle üniversiteden bahsedecek olursam şehrin biraz dışında kampüs. Merkeze 15-20 dakika uzaklıkta. Servis biraz eksik kalıyor diyebilirim. Genel olarak şehir içi servisi tıka basa doluyor ama her 15 dakikada bir kampüse servis kalkması, biraz olsun bu zorluğu ortadan kaldırıyor. Kampüsümüz dağlık biraz. Bu yıl biraz çalışma vardı, biraz bakarlar diye düşünüyorum. Ama bir yokuş var ki o yokuşu çıkmak mecburiyetindeyiz maalesef. Onun dışında ağaçlık falan kampüs güzel sayılır. Şehir olarak Muğla pek iyi diyemem yani şehir merkezi bakımından. Alt yapı yetersiz. Doğru düzgün bir alışveriş merkezi yok maalesef. Bu yıl bir tane açıldı az çok idare ediyoruz. Bunların dışında Muğla’nın ilçelerini herkes bilir. O yönden gezilecek yeri çok, ilçeleri çok güzel. Merkezde deniz yok, onu bilin. En yakın Akyaka var 20 dakika uzaklıkta. Eğlence yönünden güzel yani Muğla. Bölüme gelecek olursak bölümüm eğitim olarak güzel. Hazırlık mecburi, o yüzden hazırlığa kalmamak çok zor tabii ki. Ama hazırlık eğitimi kötü değil. Zaten eğitim okuldan çok Hoca ile ilgili bir durum. Eğitim kötü değil yani ben eğitim yönünden yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü orta seviye bir üniversite, gelende bunun farkındadır zaten. Okulla ilgili sevmediğim şeylerden biriside çok sosyal aktiviteye sahip olmaması.
S.B


EGE ÜNİVERSİTESİlogo_jpeg_format
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Amerikan tarihini, edebiyatını, sanatını, eserlerini, düşünce yapısını, kültürünü ve siyasetini öğretmeyi temel alan, ek olarak İngiliz edebiyatını, retotik, yöntem bilimi ve mitoloji derslerini öğreten bölümdür. İlk 2 sene ve son sene tarih ve edebiyat iç içe verilirken 3. sene sadece sanat, drama, roman, şiir ve yöntem bilimi dersleri veriliyor. Seçmeli dersler 2. sınıftan itibaren başlıyor ve büyük bir havuza sahip. Ek yabancı dil olarak İtalyanca ve Almanca var. Derslerin içerikleri çok geniş ve materyali çok fazla o yüzden bolca okunacak eser oluyor. Dersler %95 İngilizce işleniyor hocalar bazen yorulduklarında Türkçeye dönebiliyorlar ama sıkça rastlanan bir durum değil. Sınıflar(amfi yok) ne yazık ki yeterli değil en az 65 kişi en çok 110 kişiyi bulan dersler oluyor ve bazen sıralar yetmiyor ayrıca bu durum sınıfın daha çabuk kopmasına neden oluyor. Derslerin çoğu yorum üzerine olduğu için, sınıftakiler kaynakları okumadan derse geldiyse hoca ile etkileşim olmuyor bu da lisede ki gibi hocanın dersleri anlatıp geçmesine neden oluyor. Kampüs çok güzel içerisinde kafeler, kapalı havuz, halı saha, merkez kütüphane ve oturulabilecek bolca yeşillik alanı var. Ne yazık ki bahar şenliği birkaç senedir yok ama sene içerisinde toplulukların yaptığı bir çok sosyal ve kültürel aktivite oluyor. Hocaların çoğunluğu iyi bir anlatıma ve telaffuza sahip ama 1-2 tanesi diğerleri kadar iyi değil ve bu bazen sorun olabiliyor. Hocalar kesinlikle İngilizce konuşulmasını istiyor derslerde. Erasmus’ta Almanya, İtalya, Polonya, Yunanistan, İsviçre, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz, İsveç, Danimarka, Belçika ile anlaşmaları var. Formasyon alınabiliyor.
Doğukan Küçükaslan

 


Hacettepe_Üniversitesi_Logosu.svg


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
İngilizce Mütercim Tercümanlık

Açıkçası ben “Ölsem de Ankara’da okumam.” diyenlerdendim ama şimdi ne kadar alıştığımı fark ediyorum. Şehir bence oldukça düzenli. Öğrenci profili de kaliteli görünüyor şimdilik. Beytepe’nin en büyük sorunu ulaşım gibi duruyor. Her ne kadar kampüste kalsam da bu sorunu ben bile yaşıyorum. Bunun dışında oldukça yeşil, temiz ve çok amaçlı bir kampüsümüz var (eczane, hastane, kütüphane vs.). Eğitime gelirsek yabancı dil seçeneklerimiz çeşitli bununla birlikte Fransızca ve Almanca için (hatırladığım kadarıyla Almanca da dahildi) Strasbourg programı gibi bir şansımız var. Teknik çeviri alanında da faydalı derslerimiz var. Hocalarımız oldukça iyi niyetli, hoşgörülü ve bilgili. (Evet, istisnalar var.)Fakat olumsuz şeyler de söylemem gerekirse bölümdeki çoğu şeyin başlığı ve adı çok güzel olmasına karşın içeriği pek tatmin etmiyor ya da uygulamalarda sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca kampüsün bütün güzelliğine karşın dersliklerimiz oldukça bakımsız, çoğu derste projeksiyon için dakikalarca beklemek zorunda kalmıştık. Fakat her şeye rağmen Ankara’da ve Hacettepe’de geçirdiğim bütün bir senemi göz önüne aldığımda yine olsa yine yazarmışım gibi gelmiyor değil açıkçası.
FERİHAN YAĞAN


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİHacettepe_Üniversitesi_Logosu.svg
Alman Dili ve Edebiyatı

Merhaba, ben Atilla Kabakcıoğlu. Hacettepe Üniversitesi Alman dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisiyim. Daha doğrusu 3. sınıf olacağım. Hacettepe ilginç bir yer. Kampüsün uzaklığı sizi delirtirken, kampüsün içinde yapabilecekleriniz oradan ayrılmak istememenize sebep oluyor. Bölüm olarak Alman dili ve Edebiyatında markalaşmış bir yer Hacettepe ADE. İngilizce puanıyla girilebilen bölüme hazırlık atlama sınavı ile geçiş yapılıyor. Hazırlıktaki çoğu hoca dünya tatlısı, işini cidden iyi yapan harika ve arkadaş canlısı insanlar. Kesinlikle hazırlıksız bölüme geçilmemesi lazım. Bölüm hocaları yönünden bana göre pek iyi değil. Şöyle ki, kadrosunda elbette yıllardır bu işi yapan, hatta Hacettepe ADE’den mezun olup burada akademik kadroya katılan çok hoca var ancak bazıları cidden yetersiz veya öğrenci ile iletişimleri berbat.Gerçi bu şahsi bir şey, sevdikleri öğrenciler ve sevmedikleri diye ayrılıyor ama bazı hocalarda bunu çok net hissediyorsunuz. Eğitim materyalleri olarak biraz geri, liseden bozma sınıflarda -ki çoğunda projeksiyon makinesi olsa bile onlar çalışmıyor- yetersiz. Tam bir üniversite havası katmıyor derslikler ne yazık ki o konuda. Henüz amfi dersimiz olmadı mesela. Genel olarak Türkiye’deki ADE’ler içinde iyi bir yerde olsa da ne yazık ki gelen insanlara “Hacettepe eğitimi budur” dedirtmiyor.
Atilla Kabakcıoğlu


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİHacettepe_Üniversitesi_Logosu.svg
Fransızca Mütercim Tercümanlık

Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü, 2014 yılından beri LYS-5 İngilizce sınavı ile öğrenci almaktadır. Fransızca temeli olmayanlar da rahatlıkla bölümü tercih edebilir, iyi bir hazırlık eğitimi ve inanılmaz derecede kaliteli hazırlık hocaları sayesinde bir sene içinde çok iyi derecede Fransızca seviyesine sahip olabiliyorsunuz, tabii ki dili sevmek, ilgi duymak ve çok çalışmak da gerekli. İki dilli lisans programı sayesinde İngilizce ya da Almanca -Fransızca Mütercim Tercümanlık lisansına sahip olabiliyorsunuz, pek çok bölümden yan dal yapma imkanı var ve 3.dil için seçmeli dersler mevcut ve belirli kuru tamamladığınızda 3.dilin sertifikasını alabiliyorsunuz. Toplamda 8 farklı dil eğitimi verilmekte. Erasmus imkanı var ve Strasbourg programı sayesinde Fransa’da  da eğitim görerek Strasbourg Üniversitesi’nden de diploma alabiliyorsunuz. Kampüs hayatı çok renkli ve kampüste her şey mevcut. Bana göre okulun tek problemi ulaşım fakat kampüste kalıyorsanız büyük bir dert değil. Okulda çok fazla aktif topluluk var, ayrıca çok sayıda konferans ve seminer düzenlenmekte. Kampüste; havuz ,eczane, AVM ve onlarca kafe mevcut. Bölümün eğitimi ve hocaların kalitesi çok yüksek ve her konuda yardımcı olabiliyorlar, dersler %90 oranında Fransızca işleniyor, gerekli durumlarda Türkçe açıklama yapılıyor, sınıflar çok kalabalık değil (bu durum bölümden bölüme değişim gösteriyor.) Sözlü çeviri laboratuvarımız mevcut  ve 3.sınıfta yazılı ve sözlü çeviri olarak farklı alanlara ayrılıyoruz. Bölümde staj yapma zorunluluğu var. Bölümde Fransız kişi sayısı çok az yani ezilirim diye düşünmeyin. Bütün bu avantajları değerlendirebilirseniz 5 sene içinde müthiş nitelikte bir dil bölümü mezunu olabilirsiniz.
Barış Kılıç


Hacettepe_Üniversitesi_Logosu.svgHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Almanca  Mütercim Tercümanlık

Bölümümüz 2007 yılında açılmıştır. Her yıl birçok öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Bu sene de İngilizce ve Fransızca sınavlarıyla öğrenci almaktadır. Bölüm dört seneliktir. Bu dört sene içerisinde Almancayı akademik anlamda Almanya’da eğitim görmüş eğitim görevlileri ile birlikte iyice öğreniyoruz ve okulumuz bizlere sadece akademik eğitim değil aynı zamanda kendimizi geliştirebileceğimiz tarzda olanaklar sunuyor. Bir sürü topluluk var ve faaliyetleri gerek bölümde gerek okulda aktif olarak devam ediyor. Bölümümüzün sözlü ve yazılı çevirmenler için olan olanakları da oldukça geniş ve tatmin edici. Fazlasıyla iyi bir eğitim ve kendini geliştirme fırsatı sunan bir bölüm.
Işıl Bildiricioğlu

 


510px-Bogazici_University_Logo.svg_BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Çeviribilim

Boğaziçi Üniversitesi’nde Çeviribilim bölümünde okuyorum. İlk senemiz daha çok bölüme giriş tarzında oluyor, sonrasında teknik çeviri/medikal çeviri/sözlü çeviri gibi dersleri ayrı ayrı işliyoruz. Çeviri derslerinin yanı sıra birçok sosyal bilimler dersi alıyoruz (Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe, Batı Dilleri’nden dersler vesaire), bilim seçmelileri ve metin inceleme dersleri alıyoruz, yani “mekanik” ve sıkıcı bir bölüm değil bence. Bölümden İngilizce dışında bir yabancı dil daha bilerek mezun olmamız bekleniyor bizden: Almanca, Fransızca, Japonca ya da İspanyolca seçip onu en azından upper-intermediate seviyesine getirerek mezun oluyoruz, bazı dillerde çeviri derslerine kadar ilerleyebiliyoruz tabii. Bu dört dilin dışında üçüncü bir yabancı dil alma fırsatı da veriliyor elbette. Şehre gelirsek, ben İstanbul’da yaşamadığım için okulun yurdunda kaldım, sanırım şehir dışından gelen kişilerin çoğuna çıkıyor yurt. 150 liraya kalmıştım ben, yani İstanbul gibi bir yerde çok ucuza yaşıyorsunuz. Onun dışında neredeyse her öğrenciye en azından 20 öğünlük yemekhane bursu veriliyor. İstanbul gibi bir yerde yaşamanın zorlu olacağını düşünüp çekinen varsa bu açıdan korkmamaları gerekiyor bence, okulda maddi sıkıntı yaşayan görmedim ben bugüne kadar.
EDA ADALIOĞLU


jpgversiyonuULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 
İngilizce Öğretmenliği

Merhaba arkadaşlar; adım Tolga .Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okumaktayım. ELT’ye ilk kayıt olduğumuzda okullar açılmadan önce bir hazırlık sınavına tabi tutulduk içinde dinleme okuma yazma içerikli bir sınavdı zorlanacağınızı sanmıyorum. Okulla alakalı olarak yerleşke oldukça büyük fakat şehir merkezinin biraz dışında ancak yerleşkeye ulaşım oldukça kolay. Metro istasyonu hemen yerleşkenin içine yapılmış ve çok fazla otobüs ve minibüs yerleşkenin içine kadar giriyor. Şehir de oldukça güzel Mudanya’sı, Tophane’si, Heykeli, tarih kokan daha birçok yerleriyle şehri çok seveceksiniz. Eğitimiyle ilgili olarak ben oldukça memnunum. Hocalarımız çok ilgili kafanıza takılan en ufak bir şeyi mail ile bildirmeniz halinde dahi çok kısa sürede geri dönüş sağlıyorlar ve ders esnasında da sürekli kafamıza takılan herhangi bir şey olup olmadıklarını soruyorlar. Bursa’da her şey çok güzel, tercihleriniz umarım sizi mutlu eder ve hakkınızda hayırlısı olur.
Tolga ÇAKMAK


jpgversiyonuULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Fransızca Öğretmenliği

Kampüsümüz çok geniş ve ferahtır. Hazırlık kampüsü kalacakları yere 45 dakika 1 saat arasında. Okulun içinde kız ve erkek KYK yurtları var. Erkek yurtları yeni ama kızların ki eski 4-6 kişilik odalar var. Üniversite içerisinde yarı özel yurtlar da mevcut. Eğlence yeri olarak da Görükle vardır. Cadde boyunca uzanan kafeler ve barlar var. Gece hayatı oldukça fazladır. Bursa’nın merkezine metroyla 40 dakikadır. Bölümüm Fransızca öğretmenliği hazırlığı zordur sıkı çalışmak gerekir devam zorunluluğu vardır. Öğretmenler zorlar. Özellikle grammer açısından ama çok zevkli bir dildir. İngilizceyle bağlantı noktaları vardır.
MELİSA KAPLIHAN

 


Ankara_Üniversitesi_logosuANKARA ÜNİVERSİTESİ
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Ankara Üniversitesi’nde okuyorum. Bölüm Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde. Sıhhiye şehrin tam merkez yerlerinden birinde ama bir kampüs hayatı söz konusu değil. Üniversite’nin esas kampüsü Tandoğan’da, o da merkeze çok yakın. Bölüm kalitesi olarak memnunum çünkü herkes AKE bölümünün sinema ve gündelik yaşantıya odaklandığını düşünürken, benim üniversitem bu bölümü daha çok İngiliz Edebiyatı ve toplum yapısı üzerinden götürüyor. Eğer ileride akademisyen olmak istiyorsanız donanımsal olarak bu size bir katkı. Öğretim üyeleri oldukça kabiliyetli insanlar. Bir hocamız Londra’dan teklif aldı ve bu sonbahardan itibaren oraya yerleşecek. Geçen sene ilk senemdi ve sık sık tatil olan, olayların baya ateşli olduğu bir fakülteye tanıklık ettim. Yeri geldi sandalyeler havada uçuştu yeri geldi silah sesi duyuldu ama bunlar geçmişte kaldı diye düşünüyorum bu sene gayet sakindi. Dil bölümleri Sıhhiye’deki meşhur Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesinde bulunduğu için sosyal yönü oldukça zayıf. Ama bunun için Tandoğan kampüsündeki öğrenci birliklerine katılabilirsiniz, o açıdan bir sıkıntı yok. Üniversite kampüs hayatından oluşuyor diyenlerdensiniz – nitekim ben de öyleyim ama başa gelen çekilir-  tercih etmeyin. Yine de dediğim gibi ulaşım, merkezi bir yer olduğu için her yerden mümkün. Kısaca şehri değerlendirecek olursak, şehir kıyı kesimlerdeki şehirlerden gelen öğrenciler için biraz kasvetli gelebilir. Deniz kenarındaki kafeler ve barlar ne yazık ki Ankara’da yok ya da İzmir’deki Kordon gibi sıkıldığınızda arkadaşlarınızla çimlere oturup vakit geçirebilecek bir yer değil Ankara. Güzel yerleri de var tabii ki. Sosyal yönden aktif bir şehirdir. Tiyatro, sinema ve müzik etkinlikleri oldukça boldur. Türkiye’nin başkenti demesem olmaz tabii ki ama çok da heyecanlanacağınız bir şehir değil. Memur şehri derler ya gerçekten öyle bir şehir. Ama arkadaş çevreniz ve yerleşeceğiniz üniversite ile bu monotonluğu üzerinizden atabilirsiniz.
Taylan Seven


ANKARA ÜNİVERSİTESİAnkara_Üniversitesi_logosu
Fransız Dili ve Edebiyatı

Ankara Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı’na geçen sene başladım. Hazırlığı bitirdim 1. Sınıfa başlayacağım bu sene. Hazırlık kampüsü Gölbaşı’nda. Kampüse ulaşım servislerle veya Kızılay, Sıhhiye, Aşti, Akköprü gibi semtlerden belediye otobüsleriyle sağlanabiliyor. Hazırlıkta ise dilbilgisi ve metod (konuşma, dinleme, anlama) olarak iki ders veriliyor. Geçme notu 70. Hazırlığı bitirdikten sonra eğitime Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde devam ediliyor. O da Sıhhiye’de ve ulaşım olarak rahat zaten.
Damla Güler


 

GAZİ ÜNİVERSİTESİ Gazi_Üniversitesi_logo
Arapça Öğretmenliği

Gazi Üniversitesi Arapça öğretmenliği DİL-3 puan türünden alıyor yani Türkçe ağırlıklı. Gazi üniversitesi Türkiye’de kendini ispatlamış kaliteli bir üniversitedir. İçerisinde şunlar var bunlar var kavga olur diye korkmayın öyle bir şey yok kampüs Ankara’nın merkezinde güzel ve şirindir. Arapçası olan arkadaşlar dilerse muafiyete girip bölüme direkt başlar, girmeyenler hazırlığı Gölbaşı ilçesindeki kampüsten alır. Bölüme geçince merkez kampüse geçer. Arapça bölümü öğretmen kadrosu harikadır. Hocalarımız bizi her zaman Arapçaya teşvik ederek derslere odaklanmamızı sağlar. Arapçayı seçecekler bilgi olarak sıfır bile olsa sorun olmaz hazırlık biriminde çeşitli konularda kompozisyon yazacak seviyeye gelirsiniz. Derslerde ilk dönem bazı hocalar Türkçe konuşur bazıları Arapça ama ikinci dönem Türkçe konuşan hocamız nadirdir. Hazırlık sınıfında 26 ara kontrol sınavı 6 vize vardır. Bunların ortalaması %60’ı geçerse finale girebiliyorsunuz %75’i geçerse direkt finalsiz geçebiliyorsunuz. Arapça seçenler üst sınıflara geçince Mısır lehçesini ve Osmanlıca derslerini alırlar. Bölümde ve hazırlıkta kullanılan kitaplar Arabistan kaynakları ve kendi hocalarımızın yazdığı kaynak kitaplardır. Ankara’ya gelince keşke deniz olsa derim hep ama yok sağlık olsun. Ulaşım ve ortam da gayet iyi. Gazi’yi kazanan arkadaşlar kendilerini Başkent’te geliştirme fırsatı bulacaklardır.
Mehmet Uçar


GAZİ ÜNİVERSİTESİGazi_Üniversitesi_logo
Rus Dili ve Edebiyatı

Gazi Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü (Кафедра русского языка и литературы университета Гази) Ana kampüsü Beşevler, hazırlık kampüsü ise Gölbaşı’nda bulunur. Bölüm Rus Dili ve Kültürü üzerine uzmanlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Rus dilinde eğitim veren diğer bölümlerden en büyük farkı hazırlık sınıfının olmasıdır. Öğrenciler hazırlıkta yoğun bir Rusça eğitimi almakta ve anadili Rusça olan öğretmenlerden eğitim almakta. Hazırlık bölümünde iki adet anadili Rusça olan öğretmen bulunuyor. Rusçayı sadece bir dil olarak değil kültürüyle birlikte öğretiyorlar. Birinci sınıfta derslerin az olmasından yakınabilirsiniz. 1. sınıfta daha fazla boş vakit buluyorsunuz. Gazi Rus Dili gittikçe daha iyi olan ve gelecek vaat eden bir bölüm. Rus Dilinde diplomasi,ticaret ve akademik alanda uzmanların az olması sizlerin şansını artırıyor.
Burak Cemil Yılmaz


SAKARYA ÜNİVERSİTESİdikeylogo
Çeviribilim (Almanca)

Almanca eğitimi olarak, eğitim süresi 5 yıldır. Bunun 1. Yılı hazırlıktır fakat isteyenler muafiyet sınavına girip geçtiği taktirde direk 1. Sınıftan başlayabilir. İkinci aşamada hazırlık sınıfı başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra dört yıllık alan eğitiminiz başlıyor. Hem yazılı hem sözlü eğitimler mevcut fakat ağırlıklı olarak yazılı eğitim mevcut. İlk yıl daha çok teori üstüne giderken ilk yılın sonlarına doğru pratiğe yöneliyorsunuz.  3. Sınıfa gelindiğinde ise zorunlu staj yapması gerekiyor öğrencilerin. 4. Sınıfta ise tüm üniversite genelinde ilk dönem yapılması gereken girişimcilik ve proje yönetimi kapsamında proje geliştirilmesi isteniyor (bölümle alakalı değil, YÖK’ün sistemi dahilinde) 4. Sınıfın ikinci döneminde ise öğrenciler bitirme tezlerini yazarak üniversiteden mezun olabiliyorlar. Bu süreç zarfında sadece Almanca öğrenmiyorsunuz seçmeli ders olarak İngilizce ve Rusça gibi ikinci yabancı dili seçme şansınız mevcut. Üniversite bazında eğitim kalitesi oldukça yüksek fakat şehir bazında (eğlenme anlayışına göre değişir tabii) eğlenme olanağı düşük. Üniversitenin eksikleri gideriliyor ve her gün daha iyi olması için uğraşılıyor. Şehrin yavaş gelişmesinden dolayı can sıkıntısı yaşıyabilir bu yüzden eğlence anlayışını “bu şehirde neler yapılabilir?” olarak değiştirirseniz eğlenmeye olanak bulacaksınız. Hem yurt olarak hem apart olarak hem normal kiralık daireler olarak çok fazla seçenek var, bunların içinden elbette en uygununu seçmek size kalmış. Serdivan/Mavi Durak taraflarına yakın yerlerde oturursanız her yere çok rahat ulaşırsınız. Okula çıkmazını 10 dakika. Çarşıya gitmeniz 10 dakika. Her yerin tam ortasında. Kaliteli eğitimin tadını çıkarmanız için Sakarya sizleri bekliyor.
Oğuzhan Duman


trakya-universitesi-logoTrakya Üniversitesi
İngilizce Mütercim Tercümanlık

Ben mezun olduğumda (2011) okulun bir simültane laboratuvarı bile yoktu. Yeni açtılar, demem o ki teknik yetersizlikler vardı ama sanırım artık düzeltildi. Ben yazılı teknik çevirmenlik yapıyorum ve oldukça asosyal bir iş, stres altında çalışmak gerekiyor çünkü her zaman bir teslim süresi var. Yazılı çevirmen olarak çalışmak isteyenler bu tür şeylere katlanmayı göze almalı.
Anonim


Kafkas-Üniversitesi-LogoKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
İngiliz Dili ve Edebiyatı

Ben, Kars Kafkas Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum. Okuldaki ilk senemi hazırlık bölümünde geçirdim. Hazırlık eğitimi açısından çok iyi bir üniversite. Hocaları oldukça başarılı. Şehir de güzel, ben gayet memnunum. Tek sorunu hava şartları, kışları çok soğuk oluyor.
Sezer Çoban



GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİd6fdd2358dd03e889d9ea417a5032c63

İngilizce Öğretmenliği

Gaziantep Üniversitesi’nde okuyorum. Eğitim bölümü İngilizce departmanı olarak çok iyi bir okul. Öğretim görevlileri sürekli yeni şeyler öğretebilme girişiminde. Dersler açısından sıkı bir üniversite, sosyal hayat açısından kısıtlı bir yer. Şehir yerleşkesi bakımından da rahat bir yer, her yere maksimum 35 – 40 dakika uzaklıkta kalıyor üniversitemiz. Şehir merkezinde olduğu için kadın öğrenciler açısından rahat bir yer.
Thelinguist


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİd6fdd2358dd03e889d9ea417a5032c63
İngilizce Öğretmenliği

Gaziantep Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümündeyim. Öğrenim dili İngilizce ve bu oldukça yararlı. Kampüs estetik açıdan biraz eksik ama kampüste, kütüphanede rahatlıkla internet bağlantısı kurulabiliyor. Üniversite konumu açısından ulaşımı kolay, tam merkezde olan, öğrenci evlerinin kolaylıkla bulunabileceği yoğun bir yer. Evim burada olduğu için yurtlar hakkında sadece ulaşım açısından kolay diyebilirim.


LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
İngilizce Öğretmenliği

lefke_avrupa_universitesi_logoLefke Avrupa Üniversitesi; İngilizce Öğretmenliği bölümü hocalarımız gerçekten çok iyi. Çok ilgililer. Okulun içinde 2 tane kız , 1 tane erkekler için KYK yurtları bulunmakta. Ücreti aylık 240 yıllık 2400 tl oluyor. Lefke Kıbrıs’ın diğer şehirleri kadar gelişmemiş biyer ve biraz sıkıcı. Ulaşım zor , ama çok problem etmeyeceklere göre iyi biryer. Sahili var, çok fazla cafe yok. Ama eğitimi iyi ve burs kesmiyor. Özel yurtlar ise 8’binden başlamakta. Paket programlarda var.  Sıkıcı ve pek fazla gezecek yer olmadığı için arkadaşlık ilişkileri güzel oluyor. Bu sayede güzel dostlar kazanıyorsunuz! Kış olduğunda sahil olduğu için biraz fazla esiyor. Yazları ise gerçekten çok sıcaktır. Kampüsü de öyle çok büyük değil ama büyük sayılır, çok fazla sosyal aktivite de yok. İnsan ders çalışmak zorunda kalıyor .
Eylül Emek


logorgbKOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
İngiliz Dili ve Edebiyatı

Kocaeli Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı 3.sınıf öğrencisiyim. Bölüm hakkında bilgi vermek gerekirse şöyle söyleyebilirim. Eğer bir kişi gerçekten edebiyatla ilgiliyse, roman okumayı, şiir analiz etmeyi zevk olarak görüyorsa, amacı üniversite okurken kültürel olarak da çok şey kazanıp kendini geliştirmekse bu bölüm tam ona göredir. İş imkanı olarak bakacak olursak bu bölümü hakkıyla okuyanın işsiz kalmayacağını düşünüyorum. Öğretmen olur, çevirmen olur, akademisyen olur. Şehir olarak Kocaeli her ne kadar İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerle kıyaslanamasa da imkanları oldukça geniş ve üniversitesi en iyiler arasında. Akademik kadrosu ise tahmin ettiğimden oldukça iyi. En büyük avantajı İstanbul’a yakınlığı diye düşünüyorum. Olumsuz yönü ise geçme notunun yüksek ve kampüsün merkeze uzak oluşu. Ama bu da sadece öğrencilere ait bir kampüs ortamı sunuyor iyi tarafından bakacak olursak.
Rabia Sert


NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİNKULogo
İngiliz Dili ve Edebiyatı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde okuyorum. Tekirdağ ile İstanbul arası yaklaşık 2 saattir. Bana göre Tekirdağ’da ulaşım ücreti dışında başka bir sorun yok. Çok kısa mesafeler için bile öğrenciden alınan ücret 1.5 liradır. İnsanları oldukça sevecendir. Küçük bir yer olduğu için öğrenci şehri de denilebilir. Pazarı oldukça ucuz. Sahili ve yeşillik alanları vardır. Okul olarak değerlendirirsek de İngiliz dili ve edebiyatı öğretmenlerinden oldukça memnunuz bölüm olarak. Öğretmen öğrenci ilişkisi oldukça yumuşaktır. Telefon numaraları öğrencilerde mevcuttur. İstediğimiz zaman istediğimiz konuda onlara ulaşmak mümkündür. Konu sadece ders değil, eğer bir yardıma ihtiyacınız olursa karşılıksız yardıma hazırlar. Bölüm itibariyle dersler ağır geçmektedir. Ders dili İngilizcedir. Fransızca, Almanca, Japonca olarak 3 seçmeli ders mevcuttur. Erasmus programı vardır. Bir vize bir final şeklinde sınav programı vardır. Bölümde çan sistemi yoktur.
Anonim


 

9_Selçuk-Amblem-logoSELÇUK ÜNİVERSİTESİ
İngiliz Dili ve Edebiyatı

Konya şehrinin halkı öğrenciye düşman. Genellemek her zaman olduğu gibi yanlış olur. Şöyle demek daha doğru dışarıdan gelen öğrenciye düşmanlar. Arabası olan arkadaşlar ise ilçe ilçe , turistik mekan mekan geziyorlar Konya güzel diyorlar. Halk ile muhattap olmaz doğal güzelliklerini  gezerseniz güzel gelir. Esnaf konusu da sıkıntılı. Çok pahalı bir şehir. Öğrenciyiz deyince adamların salyaları akıyor. Onun dışında zaten merkeze inmeye gerek yok. Bosna’da hatta üniversitenin içindeki Gökkuşağı denilen yerin içindeki mağazalardan  istediğinizi karşılayabilirsiniz. Halkla her gün muhattap olmak zorunda değilsiniz. Şimdi öncelikle hocaların rütbeleri çok düşük. Bölüm başkanı dahi yardımcı doçent. Bölümde doçent dahi yok. Ders programı çoğu üniversite ile uyumsuz, bu da geçişlerde sıkıntı yapmakta. Konuşma dersi SEÇMELİ , dersler Türkçe işleniyor. ), Mitoloji dersi yok, edebi terimlere ya da edebiyata giriş dersi yok. 4 sene okul okuyorsun ilk sene İDE okumana rağmen edebiyat ile ilgili bir ders yok 4. sene zaten tez falan derken yani alanınla ilgili iki sene ders görmüş oluyorsun. İkinci bir dil seçeneği yok!  Amerikan dersi çoğu İDE veren okulda yok ki bence de olmamalı ama Selçuk’ta var.  Eğer yata yata geçmek isteyen varsa Selçuk tam ona göre zaten formasyon almak için gelen adamlar düşürüyor eğitim kalitesini. Bana ne edebiyat derslerinden diyor. Ama bilgili donanımlı olayım diyor edebiyat seviyorsanız  gelmenizi tavsiye etmiyorum.
Anonim


Yeditepe_Üniversitesi_logoYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
Çeviribilim (İngilizce)

Kampüs ve Ulaşım: Diş Hekimliği ve Tıp fakülteleri dışındaki tüm fakülteler, Kayışdağı’ndaki kampüste yer almaktadır. Kampüs, özellikle diğer özel üniversitelerle kıyasladığınızda oldukça büyük ve sayıları geçtiğimiz yıllara göre azalsa da sevimli köpeklerimiz var. Hepsi aşılı ve yabancı arabalar dışında herkese karşı çok uysallar. Kampüsümüz Kayışdağı’nın yokuşlarından nasibini aldığından, bazen bir fakülteden ötekine geçmek işkence haline dönüşebilir. Özellikle biz Çeviribilim öğrencileri her bölümden ders aldığından çok sık bina değiştirmekteyiz. Bunun için de okul içi ulaşımı kolaylaştıran ücretsiz ringler var. Neredeyse her beş dakikada bir geçiyorlar -gün içinde- ve her fakültede birer durakları var.
Burs: Okula %100 bursla girmek isteyen arkadaşlara şimdiden uyarımı yapayım. Burs, sadece eğitim masrafınızı karşılamakta. Yemekhane, servis, yurt parası ve benzeri diğer harcamalar tamamen size ait. Özellikle yemekhanede kaliteli hizmet olmadığı gibi, fiyatlar da ucuz denemez. Bu ayrıcalıklara sahip olmak istiyorsanız Türkiye sıralamanızın ilk 200’de olması gerek. Burssuz girenlerin ise sene sonunda bölümünde ilk üçe girerek okuldan belli bir oranda burs kazanma olanağı var. Yurtlara gelirsek, yanlış bilmiyorsam bu sene itibariyle okul yurtlarının yıllık fiyatı 8000 küsur lira. Okulda bir hazırlık, bir erkek ve iki kız yurdu var. Yurtlara yerleşme gününde ilk gelen odayı kapar mantığı işliyor. Kızlar için Güney Yurdu’nu tavsiye ederim. Kız yurtlarında iki ve bir kişilik oda seçenekleri mevcut. Üstte belirttiğim fiyat iki kişilik odalar için geçerli. Dersler: En önemli konuyu en sona bırakmayı tercih ettim. Çeviribilim’e girecek öğrencilerden öncelikle bir tercih yapmaları isteniyor. İkinci yabancı diliniz olarak Rusça veya İspanyolca seçiyorsunuz. Bu seneye kadar bu derslerden modül alıp diplomanızda İngilizce ve Rusça/İspanyolca Çevirmen yazmasını sağlama imkanınız vardı ancak bu sistem kaldırıldı. Altı dönem ikinci yabancı dil, dört dönem de üçüncü bir yabancı dil alma zorunluluğu vardı önceden ve bu da kaldırıldı. . İktisat, edebiyat, hukuk, tıp, siyaset benzeri çeviri alanları var. Her dönem her ders açılmayabiliyor ve açılan bir dersin kapanmaması için en az 15 kişinin dersi seçmesi gerekli. Aldığınız çeviride alan derslerini destekleyici olarak art alan dersleri almanız gerekiyor. İktisat Çevirisi için İktisat dersini almak zorunluyken, Sosyal Bilimler Çevirisi için Psikolojiye Giriş, Sosyolojiye Giriş, Antropolojiye Giriş gibi alternatifleriniz var. Dördüncü sınıfa başladığınızda sözlü veya yazılı çeviriye devam etmek üzere bir seçim yapıyorsunuz. Bu kararı vermeden önce zaten yazılı çeviri derslerini alacaksınız ve üç tane de zorunlu sözlü çeviri dersi var. Hocalarımızın çoğu akademik alanda ilerlemeyi seçmişler ve dürüst olmak gerekirse sektöre dair bilgileri çok az. Bunu ne yazık ki staj döneminiz gelip kendinizi ne yapacağınızı bilmez bir halde bulduğunuzda fark ediyorsunuz. Son olarak, bölümde notlarınızı yüksek tutmak çok kolay. Derse düzenli gelip biraz ilgi göstermeniz yeterli. Bu nedenle bölümdeki çoğu kişi 3.50 ve üzeri not ortalaması olan öğrencilere tanınan burslu çift anadal hakkından faydalanıyor. Uluslararası Ticaret’ten Turizm’e, Psikoloji’den İngiliz Dili Edebiyatı’na bir sürü bölümde ÇAP yapma imkanınız var ve hem çeviri uzmanlığı açısından hem de alternatif bir mesleğiniz olması yönünden epey işe yarıyor bu durum. Hepinize iyi şanslar! Sizin için en iyi okula yerleşmeniz dileğiyle.
Anonim


Dil Bölümleri Tercih Rehberi -1 başlıklı yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

Dil Bölümleri Tercih Rehberi -2 başlıklı yazımıza ulaşmak için tıklayınız.


Hazırlayan: Barış KILIÇ

Tags: