Google’ın başarılı ve çok kullanılan çevirili uygulaması güncellenerek Endonezyaca ve Bengalce dahil 9 yeni dilde hizmet verecek.

 

 

Son yayınlanan raporlara göre dünya üzerindeki web sitelerinin çoğu İngilizce olarak hizmet vermektedir. İngilizce dünyada en çok konuşulan ve kullanılan bir dil olsa da bu dili bilmeyen insanların sayısı çok fazladır. Durun böyle olunca Google Translate uygulamasının kullanımı da artmıştır.

 

 

 

Google Translate şu anda iki farklı şekilde çeviri yapıyor. Bu çevirileri yöntemlerinden ilki çok doğru sonuçlar vermeyen, daha önceki yıllar kullandığımız dinamiklere dayanıyor. Bu çeviri yöntemi hemen hemen tüm dillere çeviri yapabilmekte.

 

 

 

İkinci çeviri yöntemi ise “Sinirsel makine çevirisi” olarak adlandırılıyor. Bu çeviri tarzı kelimeleri çevirmek yerine tam cümle çevirileri yapabiliyor. Bu yöntem ile yapılan çeviriler daha doğru oluyor. Bu çeviri sistemini destekleyen Türkçe ile birlikte 20 dil mevcuttu. Çeviri uygulaması üzerinde yapılan son güncellemeyle bu sayı 29’a ulaştı. Artık Endonezyaca, Bengalce, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Pencap Dili, Tamilce ve Telugu dilleri de daha doğru bir şekilde çevrilebilecek. Tabii ki bu işlem tek yönlü yani İngilizce’ den yukarıda bulunan dillere çeviri olacaktır. Tersi bir işlemde ise cümlenin tamamı yerine, kelime kelime çevrilecektir. Böyle bir çeviride anlamlı ve doğru bir sonuç vermeyecektir.

KAYNAKÇA:

CNN Türk

Tags: