Çeviri Cihazları Evcil Hayvanlarınızla Konuşmanızı Sağlayabilir

Washington’dan gelen habere göre uzmanlar, önümüzdeki 10 yıl içinde tüylü arkadaşlarınızla konuşabilmenizi sağlayacak çeviri cihazlarının geliştirilebileceğini belirtti.

Kuzey Amerika kemirgenlerinin bir türü olan prairie dog* olarak bilinen bir tür sincaba ait çağrıları analiz etmeye yardımcı olmak için kullanılan yapay zeka (Artificial Intelligence, AL) yazılımı ile araştırmacılar, bir dilin tüm yönlerine sahip sofistike bir iletişim sistemi yaptıklarını keşfettiler.

Farklı avcı türler için farklı kelimeler bulunduğunu, bir insanın giysisinin, çakallarının kürklerinin veya köpeklerin renginin tarif edilebiliyor olduğunu söyleyen, ABD Kuzey Arizona Üniversitesi’nden Profesör Con Slobodchikoff, diğer hayvanların da benzer şekilde okunabilir bir dil kullandığına, bir kedi ve köpek ile iletişime geçmek için çeviri cihazı geliştirmek amacı ile birikim sağlamaya çalıştığını da ekledi.
Ayrıca Slobodchikoff, The Guardian dan bir alıntı yaparak  “Pek çok insan köpekleri ile konuşuyor ve onlarla en içten sırlarını paylaşıyor” dedi.

Araştırmacılar, bu çeviri cihazının on yıldan daha kısa bir süre içerisinde var olabileceğini öne sürüyorlar.

Son birkaç yılda, makine öğrenimi alanındaki ilerlemeler otomatik konuşma, tanıma ve çeviri bazında etkileyici gelişmelere neden olmuştur. Algoritmalar, bir dizi esnek olmayan kuralla önceden programlanmış olmaktan çok, büyük veri kümeleri üzerinde eğitim alarak dilin yorumlanmasını sağlamaktadır.

 

Kaynak:

Freepress Journal

Ç.N.: Prairie dog: Kuzey Amerika’da yaşamakta olup sincap ailesine dahildir fakat çıkardığı sesler sebebi ile köpeklere benzetilen ve yok olmaya başlayan bir kemirgen türüdür.  

Tags: