IOS11 güncellemesiyle birlikte Siri’ye bir çok kullanışlı özellik eklendi. Bunlardan bir tanesi de, İngilizce olarak söylenecek kelime ve hatta ifadeleri diğer dillere çevirebilecek olması.

Çeviriler büyük ölçüde dogru olsa da daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi; bir çevirmenin çevirisiyle eşdeğer değil. Yine de Siri’ye gelen bu yeni özelliğin gözardı edilemeyecek bir yönü var ki; iletilmek istenen mesaj yeterince açık olmasa da anafikri algılıyor ve bunu karşı dile doğru bir şekilde aktarıyor.

1) ‘Hey Siri!’ komutuyla veya Home tuşu aracılığıyla Siri’yi aktifleştirin.

2) Çevirmek istediğiniz cümleyi ve hangi dile çevirmek istediğinizi söyleyin. Örnek: “Siri! ‘Banyo ne tarafta?’ cümlesini İspanyolca nasıl söylerim?”

3) Siri, hem yazılı hem de sözel olarak cevaplayacak. Sözel içerik (istenilen çeviri), play tuşuna basarak tekrarlanabilecek.

4) Çeviri talebinizi Siri’ye iletmenin bir çok yolu var: “X kelimesini/cümlesini X diline çevir.” veya “X kelimesini/cümlesini X dilinde nasıl söylerim?”

Siri, Ingilizce’yi 5 farklı dile çevirebiliyor; Fransızca, Almanca, Mandarin, İtalyanca ve İspanyolca. Şu an için iki yönlü çeviri yapamıyor; sadece İngilizceden belirtilen 5 dile çeviriyor. Apple, IOS11’in ardından Siri’nin çeviri kapsamının genişletileceğini ve farklı diller ekleneceğini belirtti.

Görunüşe göre Apple, Siri’de kendi üretimi bir çeviri motoru kullanıyor; bakıldığında çeviriler, Google Translate ve Bing Translate gibi popüler servislerin sağladığı çevirilerle eşleşmiyor.

Küçük bir not: Siri, Ingilizce’den diğer dillere çeviri yaparken Avustralya ve Kanada İngilizcesi’nde işlev sağlamıyor.

Çeviriyi sözel olarak sunması ve tekrarlayabilmesi de yurtdışı seyahatlerde iletişimi kolaylaştırarak Siri’yi daha kullanışlı hale getiriyor.

Kaynak:

https://www.macrumors.com/how-to/siri-translation-ios-11/

Tags: