The Matrix üçlemesi, yayınlandığı yıllarda insanların adeta ufkunu açmıştı. Hatta o dönemde pek çok kişi, yaşadığımız dünyanın gerçekten bir yazılım olabileceğine de inanmaya başlamıştı.

Matrix filmini seri halinde izlemenize rağmen düşündüğünüzde şüphesiz aklınıza ilk gelecek olanlar Keanu Reeves’in gözlüklü hali ve ekranda akan yeşil matrix yazılarıdır. Peki o akan yazılarda bir şeyler gizli olabilir mi, size o yazılar ne söylüyordu?

Filmin yönetmenleri Wachowski Kardeşler, kalan seri filmlerinin tamamını bu sahneyle başlattı. Yani bu yeşil karakterler, artık Matrix serisinin simgesi haline geldi. Hatta bu görüntü bilgisayarlarımızın duvar kağıdı ve ekran koruyucusu bile oluverdi.

Bunlar birer bilgisayar kodu gibi görünse de yakından bakınca Japonlara ait hiragana, katakana ve kanji alfabelerinden karakterler olduklarını fark ediyorsunuz.

Serinin Ana Tasarımcısı Simon Whiteley, yıllar sonra bu kodların ne olduğunu ve ne anlama geldiğini açıkladı. Simon’ın eşi Japon ve bu yeşil kod da onun yemek kitaplarında bulunan suşi tarifleri!

Peki nasıl oldu da bunu izleyen Japonlar bunu sanal ortamda yaymadı (?) Çünkü Whiteley, harfleri direkt olarak filme aktarmamış. Kimine eklemeler yapmış, kimisi ters çevirmiş, kimini baştan tasarlamış!

Herkesin bilmesini istiyorum, The Matrix’in yeşil kodu Japon suşi tariflerinden yaratılma. O kod olmadan Matrix de olmazdı.
Simon Whiteley

Whiteley ne kadar bu kodları yazmış olsa da, filmde ismi geçmiyor ne yazık ki…


Kaynakça:

Tags: