Yeni bir dil öğrenmek, yalnızca kariyer odaklı bir gelişim ya da kültürel kazanımlardan ibaret değildir.

Çokdilli olmak; düşüncelerinizi cümleye dökmenize ve kendinizi daha iyi ifade etmenize olanak sağlayan, anadilinize yönelik size farkındalık kazandıracak bir araç olarak hizmet eden zihinsel bir egzersizden çok daha fazlasıdır.

Böyle bir yolculuğa farklı bir bakış açısı getirecek ve yeni bir dil ögrenimiyle ilgili sizleri harekete geçirecek bazı avantajları derledik.

1) Zihinsel Gelişime Etkileri

Yeni bir dil öğrenmenin, belki de en bilindik ama aynı zamanda en önemli etkilerinden birisidir bu. Çokdilli olmak, yeni bir dil öğrenmek; kısacası tümüyle ‘çokdillilik‘, zihinsel yeteneklerinizden faydalanmakta sizi daha etkili kılacağı gibi; üst düzey bir gelişim için beyninizin ihtiyaç duyduğu egzersizi de sağlar.

İlk önce kelimeleri öğrenmek, zihninizde onları birbirleriyle bağdaştırmakla başlarsınız. Sonra sözcük öbeklerini ve bu öbekleri anlamsal bir bütün oluşturacak şekilde kurabilme yollarını öğrenirsiniz. İlerledikçe zihinsel ve düşünsel bir gelişim kaydettiğinizi gözlemlersiniz.

Beyin, zamanla, hayattaki pek çok şey ile arasında bağlantı kurmaya başlar; sorunlara çözüm odaklı yaklaşım için öğrenim sürecindekine benzer bir model oluşturur ve bu yapıcı modeli, öğrenim dışında birçok durumda uygulamaya devam eder.

2) Daha Fazla Duyarlılık ve Daha Keskin İşitme Duyusu

Eğlenceli bir gerçek; çokdillilik, etrafınızda olup bitenler konusunda farkındalığınızı artırır ve böylece bilgi kazanımında deyimi yerindeyse bir süngerden daha fazlası olursunuz. Her bir cümleyi hızlıca kavrarsınız ve kulaklarınız bu bilgilerden hangilerinin dikkate değer olduğuna karar vermekte uzmanlaşır.

3) Anadil Anlayışını Geliştirir

Sözkonusu durum, oldukça ilginç bir olgu. İkinci bir dilin öğrenimine başlayanlar veya çokdilliler, kendi anadillerinde cümle yapılarını daha iyi oluşturma ve sözcükleri daha uygun ve yerinde seçme eğiliminde oluyorlar. Böylece bu kişiler, dili daha etkili ve güzel kullanmaya başlıyor. Anadillerinin kelime haznesi genişlemeye ve doğal olarak dilin kullanımına dair her şey gelişmeye başlıyor.

4) Daha Fazla Düşünme Esnekliği 

Pek çok kişi yeni bir dil öğrenimine başladıklarında, herhangi bir konuda tartışma sözkonusu olduğu zaman karşı tarafa cevap verme sürelerinin önemli ölçüde azaldığını fark etmiştir. Bu, kısa sürede konuşma ustası olmak ve her konuda söyleyecek daha iyi kelimeler bulabilmek demek. Çokdillilik fikrini özümseyerek kelime haznenizi hemen tarayıp kelime seçimi yapmak oldukça kolay olur.

Etkili ve güzel dil kullanımı artık sizin için bir alışkanlık olmuştur ve fark etmeye başlarsınız ki yalnızca konuşma becerileriniz gelişmekle kalmamış aynı zamanda yorumlama, bağdaştırma ve karşılaştırma yetileriniz de ilerlemiştir.

5) Yeni İnsanlar, Yeni Kültürler 

Yine en sık duyduğunuz ancak çok önemli avantajlardan birisi. Bir kültürü kendi kültürünüzden bağımsız olarak deneyimleyebildiğinizi düşünün; henüz bulunmadığınız bir coğrafyanın kültürünü, dili aracılığıyla keşfettiğinizi… Yaşadığımız kocaman dünyada, hepsini tek tek göremeyeceğimiz, anlayamayacağımız  milyarlarca insan ve buna bağlı olarak milyarlarca düşünce, deneyim ve detay var. Şimdi bu sınırlar büyük ölçüde ortadan kalktı. Çokdilli biri olarak, sınırsız olanakları bir düşünün.

6) Sosyal Statü 

Bu başlıkla ne söylemek istediğimizi anlamışsınızdır; çokdilli iseniz veya yeni bir dilde kendinizi kanıtlayabilmişseniz sosyal statünüz şimdi bir adım daha ileride! Gerek edindiğiniz yeni dil gerekse öğrenim sürecinin kendisi toplumda diğerlerinden farklı olduğunuzu hissettirir.

7) Modern Dünyada Çokdilli  Olmak

Her ne kadar bu konuda sıkı bir rekabet ve buna bağlı olarak bir takım acı gerçekler olsa da emin olmanız gereken bir şey var: çokdilli iseniz bu rekabette ciddi ölçüde öndesiniz. İstihdam alanları, daha iyi iş olanakları, kurumsal ölçekte bir adım daha önde olmak… adına ne derseniz deyin. Çokdillilik, pek çok şans kapısını açacak ve üstünlük sağlayacaktır.

Bu liste daha birçok madde ile uzatılabilir, biz önemli gördüklerimizi paylaştık. Yeni bir dil öğrenim sürecindeyseniz  veya çokdilli iseniz bu listeye ekleme yaparak deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.


Kaynak

Tags: