Çeviribilim bölümü okuyan her öğrenci, çeviri eylemini gerçekleştirmek için sadece dili biliyor olmanın yeterli olmadığını farkına vararak kültürü nasıl öğrenebilirim yolunu aramaktadır. Ve evet, bu maalesef kitaplardan öğrenilememekte. Bunun yerine kültürü öğrenmek istediğiniz ülkeye gidip bir müddet orada yaşamanız en işlevsel çözüm olacaktır.  Ancak en etkili bu şekilde kültürü görme ve yaşama fırsatını elde etmiş olursunuz. Ancak sadece kültür bağlamında bir katkısı yok,  aynı zamanda dil kullanımını da ilerletmeye faydası olan bu değişim programı sayesinde sizin gibi birçok farklı ülkeden Erasmus programı ile gelen öğrencilerle de tanışma fırsatını elde etmiş olursunuz. Bu bağlamda Avrupa Birliği kapsamında üniversiteler arasında işbirliği ile yürütülen Erasmus projesi vesilesiyle, gerekli şartları yerine getiren her öğrenci okuduğu üniversitenin anlaşmalı olduğu yurt dışında bulunan üniversitelerden birine gitme hakkını kazanır.

Peki, bu öğrenci değişim programına neden Erasmus denmiş?
Bunun için sizinle 15. yy’a yolculuk yaparak 1466 yılında Rotterdam’da doğan Desiderius Erasmus’dan bahsedeceğim. Erasmus, Rönesans döneminin şekillenmesine önemli katkıda bulunan felsefecilerden ve aynı zamanda hümanist düşüncenin öncülerindendir. Özellikle Avrupa’da hiçbir ayrım yapmaksızın kültür, sanat ve bilim bağlamında bir araya gelinmesini savunarak Avrupa’nın birleşmesinde önemli rol oynamıştır. ‘Deliliğe Övgü’ gibi birçok önemli eseri kaleme alan Erasmus, yapmış olduğu çevirilerle de aynı zamanda Avrupa’ya Antik Çağ düşüncesinin yayılmasını sağlamıştır. Ancak değişim programına adının verilmesini en büyük etken Erasmus’un, farklı ülkelerde öğrenci ve öğretmen olarak bulunmuş olmasıdır.

Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB)’nde imzası olan üniversiteler tarafından, EÜB anlaşması olan yurt dışındaki üniversitelere gönderilen öğrenciler, bazı koşulları yerine getirmek kaydıyla gitmeye hak kazanırlar. Örgün öğretim veya ikinci öğretim öğrencilerin faydalanabileceği bu program, 2.sınıftan itibaren geçerlidir. Öğrenci değişim programının, üniversitelerin ilgili öğrenci panolarından ilan edilmesiyle programa başvuru süreci başlar. Devamında başvurusu değerlendirilen öğrenciler, yabancı dil sınavına tabi olurlar. Bu sınavda yabancı dilleri ölçülerek elde ettikleri puanla (%50) ve ağırlıklı not ortalaması(%50)  hesaplaması sonucunda en yüksekten en düşeğe bir sıralama yapılır. Böylece sıralamada ilk ikide olan öğrenciler hibe almaya hak kazanır. Hibe, öğrencinin masraflarını bir bölümünü karşılamak adına verilir. Fakat masraflarının tamamını karşılamak adına verilen bir burs değildir. Bu da öğrenciye iki taksit halinde ödenmektedir. Ancak hibe alma hakkı kazanmayan tüm öğrenciler Erasmus’a gidebilmekte ve 6 aylık Erasmus sürecini kendi istekleri doğrultusunda 12 aya çıkartabilmekteler.

Peki, öğrenci değişim programı ile yurt dışına giden, bu süreci deneyimleyen öğrencilerin düşünceleri nedir? İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık 4.sınıf öğrencilerin Erasmus deneyimleri, düşünceleri:

Semih Afacan: Erasmus benim için inanılmaz bir deneyimdi, çünkü kendi başıma kimsenin yardımı olmadan farklı bir kültüre adapte oldum ve gerçekten de kendi başıma mücadele etmesini öğrendim. Ayrıca hem eğitim alma hem de gezip görme imkanı sunuluyor Erasmus’ta. Dünyayı ve kendini tanımak için güzel bir program, herkese tavsiye ederim.

Mert Engin: Erasmus bence her insanın imkanı varsa yaşaması gereken bir deneyim. Yeni kültürlerle tanışmak, yeni ortamlar keşfetmek, yeni diller öğrenmek… bunlar sadece yaşadığım onca şeylerden bir kaçı. Erasmus’u kesinlikle sadece bir eğitim programı olarak görmemeli, kesinlikle kültür odaklı bir program. Erasmus sürecinde kurulan arkadaşlıklar, döndükten sonra Avrupa haritasının her yerinde oluşan arkadaşlıklar ve bunun verdiği mutluluk paha biçilmez bir şey. Eğitim açısından; yeni eğitim modelleriyle tanışma fırsatım oldu. Yaşadığım ülkenin örf ve adetlerinin yanı sıra dilini öğrenme fırsatım oldu. Orada edindiğim her şey bana pozitif bir bakış açısı sağladı ancak ülkeme döndüğümde öyle bir alışmıştım ki, var olan sistemimize ayak uydurmak bana zor geldi. Çeşitli ülkeler ve şehirler gezme fırsatı buldum ve bunları düşük bütçelerle gerçekleştirdim. Kesinlikle herkese tavsiye edeceğim bir program. Sosyal, öğretsel ve eğlenceli bir olay Erasmus.


Kaynakça

Tags: