Arazilerin engebeli, iletişim imkanlarının ise günümüzde mevcut olduğu kadar gelişmemiş olmamasından dolayı Giresun’un Çanakçı ilçesindeki Kuşköy sakinleri kendi iletişim yöntemini geliştirmiştir.

İsmini benzediği kuş sesinden alan “Kuş Dili” bu bölgede yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olup günümüzde hala kullanılmaktadır.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı var olan bu değerin yok olmaması adına UNESCO’ya başvurmuş ve kültürel miraslar listesine dahil olma isteklerini dile getirmişti.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Sayın Şeref Köçek, bu kararın köy halkı tarafından da sevinçle desteklendiği yönünde bir açıklama yapmıştı.

 

 

 

 

“Artık kuş dili UNESCO’da, bir hayalimiz gerçek oldu. UNESCO’ya alınması konusunda da umutluyduk, umutlarımız boşa çıkmadı. Kuş dilinin UNESCO’ya alınmasında çalışan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Artık kuş dili denince dünyada Giresun, Çanakçı ve Kuşköy akla gelecek.”
Şeref Köçek

Bu talebin sonunda Kuş Dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne yaşadığımız dönemde var olan teknolojide adeta kaybolmaya yüz tutan milli iletişim geleneğinin, Güney Kore’nin Jeju adasında gerçekleştirilen toplantıda alındı.

 


Kaynakça

Görseller:

  • Google
Tags: