Kapı komşumuzla bile geleneklerimiz, göreneklerimizin; ananemizin, folklorumuzun bir başka olduğu bu güzel dünyada yılbaşı kutlamaları da şekil şekil oluyor.

Yeni yıl, bazı ülkelerde dini inanışlarla iç içedir.  Bir takım ülkeler yalnızca yeni yılı kutlar bazıları ise bunu Noel ile birleştirerek kutlarlar, kâh şaşırarak vay be diyeceğiniz kâh gülümseyip geçeceğiniz inanışlar ve geleneklerle yoğrulmuş yeni yıl kutlamalarını aşağıda sizler için derledik:

Amerika yeni yılı nasıl kutluyor?

Amerika deyince ilk aklımıza filmlerde gördüğümüz gibi hindili yemekleri olan aile toplantıları ve çam ağacı altındaki hediyeler gelir. Aile bir araya gelip Noel ile yılbaşını birleştirirler ve sosyal bir etkinlik olarak kutlarlar. Çok milletli bir ulus olduklarından dini konulardan çok eğlence yönüne yönelmişlerdir. Elbette filmlerde gördüklerimiz doğru. Yılbaşı için evde kutlama yapanlar büyük bir hindi pişirir ve yanında da şarap içerler. Dışarıda kutlama yapanlar da genellikle şampanya ve güzel yemeklerle kutlama yaparlar. İlginç şekilde yılbaşı bir spor müsabakasıyla da anılır hale gelmiştir. Genelde yılbaşı için önemli bir Amerikan Futbolu maçı oynanır ve birçok kişi evlerinde bu maçı izlemeyi tercih eder.

Fransa yeni yılı nasıl kutluyor?

Fransa’da yılbaşı için çok büyük yemek organizasyonları yapılır. Bu hem bir kutlama hem de topluca bir araya gelerek bir bütünleşme etkinliğidir. Reveillon de Santa Silvestre bunlar arasında en ünlüsüdür.

Almanya yeni yılı nasıl kutluyor?

Almanlar yılbaşı gecesinde genellikle ailece bir araya gelir ve yemek yer. Türklerin de bildiği Pagan geleneklerinden gelen bir icatları var; geleneksel olarak bu aile buluşması esnasında erimiş bir miktar kurşun soğuk suya atılarak nasıl bir şekil alacağına bakılır. Ardından da bu şekle bakılarak geleceğe dair tahminler yürütülür. Aynı birinin korktuğunda ona kurşun dökülmesi gibi.

Buna benzer bir gelenek Finlandiya’da da yaygındır. Akşam yemeği konusunda da ilginç bir alışkanlık vardır. Sofradaki her şey bitirilmeden kalkılır. Bunun yeni yılda bolluk getireceğine inanılır. Yılbaşı geleneği olmasa da bu da biraz Türk geleneklerinde vardır.

Çin yeni yılı nasıl kutluyor?

Çin’de yılbaşı için geleneksel kutlamalar yapılır. Belki komik gelecek ama yeni yıla davul çalınarak girilir ve bunun kötü ruhları kovacağına inanılır. Ayrıca, değişik geleneksel müzik eşliğinde toplu etkinliklerde ejderha dansı yapılır. Arkadaş ziyaretleri ve kırmızı zarf içerisinde birbirine para verilmesi de şans getireceğine inanılan hareketlerdir.

Japonya yeni yılı nasıl kutluyor?

Geleneklerini günlük yaşantısında da hiç kaybetmeyen bir ülke olan Japonya, Miladı Takvim’e geçiş yapmış olsa da yeni yıl kutlamaları halen gelenekseldir. Dindar Japonlar yılbaşında tapınaklara giderek dua eder. Tapınakların çanları ise yeni yıla girilirken 108 kere çalınır. Bunun tabi ki kötü şeyleri kovmayla ilgisi vardır; kötü olanı yani şeytanı uzaklaştırdığına inanılır. Yılbaşında yemek için Mochi adı verilen içi pirinçli kekler pişirilir ve evlerin girişine de aileye şans getireceğine inanılan örtüler aşılır.

Danimarka yeni yılı nasıl kutluyor?

Danimarka’da insanlar tüm yıl boyunca kırık tabakları biriktirir ve yılbaşında bunları kapısının önüne dizer. Ne kadar fazla tabak olursa o kadar fazla arkadaşın eve geleceğine inanılır. Saatler tam 12 olduğunda ise bir sandalyenin üzerine çıkılarak zıplanır.

İspanya yeni yılı nasıl kutluyor?

Çoğunlukla geç yemek yemeye alışkın İspanyollar yeni yıla güzel yemekler ve içkiler eşliğinde girmeyi tercih eder. Ayrıca saatler 12’yi gösterdiğinde 12 adet üzüm yenir. Bunun yeni yıl için şans getireceğine inanılır.

Brezilya yeni yılı nasıl kutluyor?

Bu gelenek size tanıdık gelebilir. Brezilya, kırmızı don geleneğinin de ortaya çıktığı yerdir. Yılbaşında herkes renkli donları kıyafetlerinin üzerine giyer. Donların rengi her zaman kırmızı değildir. Kırmızı, aşk arayan kişilerin tercih etmesi gereken renktir. Sarı don ise para için tercih edilir.

Panama yeni yılı nasıl kutluyor?

Panama’da yeni yıla girmeden önce önemli kişilerin kuklaları yapılır ve bunlar yakılır. Size kötüymüş gibi gelebilir lakin bu bir sevgi gösterisi şeklindedir. İnsanlar, sevdikleri kişilerin kuklalarını yakarak onların yeni yıla taze bir başlangıç yapmasını ve sağlıklı olmasını diler. Bu kuklalara da Muneco adı verilir.

Kolombiya yeni yılı nasıl kutluyor?

En ilginç gelenek Kolombiyalılara ait. Kolombiya’da yıl boyunca çok seyahat etmek isteyen kişiler, yeni yıla ellerinde boş bavullar ile sokaklarda dolaşarak girer.

Estonya yeni yılı nasıl kutluyor?

Sanki eski çağlardan kalmış gibi görünse de Estonya’da erkekler, yılın son gününde 7 öğün yemek yer. Bunun yeni yılda şans getireceğine ve kişiyi 7 erkek gücüne kılacağına inanılır.

İskoçya yeni yılı nasıl kutluyor?

İskoçya’da insanlar birbirlerine vermek üzere ellerinde hediyelerle gezer. En yaygın hediye viskidir. Ayrıca ellerinde ateş ile gösteri yapan kişiler de İskoçya’da yılbaşı geleneklerinin bir parçasıdır.

Belarus yeni yılı nasıl kutluyor?

Belarus’ta yeni yıl kutlamaları evlenme üzerine kurulmuştur. Yılbaşı gecesi henüz evlenmemiş olan bayanlar ellerine birer mısır tanesi alır ve aynı anda tavanın üzerine koyarlar. Hangi kişinin mısırı önce patlarsa o kişinin aynı yıl içerisinde evleneceğine inanılır. Bir başka oyunda ise evli bayanlardan biri evin içerisinde bir parça ekmek ve bir yüzük gizler. Ardından da evlenmemiş olanlar bunları arar. Ekmeği bulan kişinin zengin bir koca bulacağı, yüzüğü bulanın ise yakışıklı biriyle evleneceğine inanılır.

Norveç yeni yılı nasıl kutluyor? 

Burada ise yeni yıl gecesi bolca sütlaç yapılır ve içine bir tane badem atılır. Badem kimin kasesine denk gelirse gelecek sene onun için bolluk içinde geçeceğine inanılır. Noel kutlaması her şeyden önce aile arasında olur. Noel, yılın en karanlık dönemine denk geldiği için, bu kutlama birçokları için dışarısı soğuk ve karanlıkken ışık ve sıcaklık anlamına gelir. Norveç, Hıristiyan bir ülke olmadan çok önceleri de Norveç’te yılın bu zamanlarında büyük kutlamalar yapılmaktaydı, belki de tam bu yüzden, karanlığı aydınlatmak için yapılırdı kutlamalar.  24 Aralık gününe Noel arifesi diyoruz. O akşam herkes, ailesiyle geleneksel bir Noel yemeği yer. Noel arifesinde birbirine hediyeler vermek adettir.

 


Kaynakça

  • netgazetesi.net
Tags: