“DÜNYA’DA İNSANLAR TARAFINDAN YAPILDI”

Elon Musk aracının devrelerine, bir uzaylının bulabileceği ihtimaline karşın, “Dünya’da insanlar tarafından yapıldı” gizli mesajını düştü. Musk’un arabaya eklediği tek heyecan verici, ayrıntı ise bu değil. Ayrıca, Douglas Adams’ın “The Hitchhikers’s Guide to the Galaxy” adlı kitabındaki ünlü “Panik Yapma” notu da aracın ana ekranına iliştirilmiş.

Uzaya “Sabah Şerifleriniz Hayrolsun” Mesajı 

Bu haber, insanların uzaylılarla iletişime geçmek istemesinin yıllar öncesine dayandığını gösteren başka bir haberi bizlere hatırlattı ve bu haber Türkiye`yi ve Türkçeyi ilgilendiriyordu:

40 yıldır uzayda dolaşan Türkçe mesajın sırrı belli oldu! MVoyager misyonu 40 yılı geride bıraktı. Voyager’ın taşıdığı altın plakta Türkçe’nin de aralarında bulunduğu birçok dilde selamlama var.

“Sabah şerifleriniz hayrolsun” mesajı 40 yıldır uzayda yol alıyor. Gezegenimizden 20 milyar kilometre uzaklıkta bulunan uzay aracındaki Türkçe mesajın sırrı ise yıllar sonra ortaya çıktı.

40 yıl önce kaydedilen bu mesajın Prof. Dr. Peten Ian Kuniholm’a ait olduğu ortaya çıktı. 

Uzaydaki yaşamla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi bir dilde ses kayıtları da gönderildi. ‘Olur da bir gün uzaylılar bulursa’ diye gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, ‘Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun’ kelimesiydi. Uzaylılara gönderdiğimiz mesaj bu. Uzaylılar karşımıza çıkarsa, ‘Türkler neden bu kadar uzaya duyarsız’ diye kızabilirler” ifadesini kullandı.

Kaydın nasıl yapıldığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kuniholm, “1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde Edebiyat Öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım” dedi.

Uzay araçları uzaylılar tarafından bulunmaları ihtimaline karşı Dünya’dan fotoğraflar ve aralarında Türkçe bir mesajın da olduğu altın kaplama plaklar taşıyor. Türkçe kayıtta uzaylılara, “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun” diye sesleniliyor. Uzaylıların plağı çalabilmesi için bir pikap iğnesi ve resimli talimatlar da düşünülmüş.

Yeryüzünden giderek uzaklaşan bu araçlarla bağlantının 2030’a kadar korunacağı öngörülüyor.


Kaynak

Görseller:

  • Google
Tags: