Eğer siz de kahve içmeyi ve farklı kahveleri seviyorsanız ancak kahveye şeker veya yapay tatlandırıcı koymaya kıyamıyorsanız önerilerimize bir göz atın. Şeker ve yapay aroma kullanmadan nasıl farklı aromalı kahveler elde edilebilir inceleyelim.

  • Vanilya Çubuğu

Her aktarda bulabileceğiniz vanilya çubukları alın ve içlerini boşaltın. Bunun için internetteki videolardan yardım alabilirsiniz. Vanilyanın içini tatlılarda ve dondurmalarda kullanabilirsiniz çünkü yalnızca kabuklarını kullanacağız. Bir kavanoz çekirdek veya öğütülmüş kahveye bir adet boş vanilya kabuğu koyup iki-üç  gün bekletin. Vanilyayı kavanozun içinde bırakabilirsiniz. Bu sayede oldukça aromatik ancak yapay tadlandırıcı kullanılmamış bir kahve elde edebilirsiniz.

  • Farklı Sütler

Kahveyi tatlandırmanın en kolay yollarından biri de farklı sütler kullanmak. Örneğin laktozsuz süt daha şekerli olduğu için, kahvenizi tatlı seviyorsanız onu kullanabilirsiniz. Veya tatlandırılmış veya tatlandırılmamış(şeker kullanımınıza bağlı) badem, fındık, soya veya hindistan cevizi sütleri kullanarak kahvenizi hem tatlı hem aromalı yapabilirsiniz. Özellikle fındık veya soya sütlerinin kakaolularını da bulmak kolay olduğundan çikolata aromalı kahveler bile yapabilirsiniz.

  • Limon veya Portakal Kabuğu

Turunçgil aromalarını seviyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Kahveyi turunçgil kabukları ile sıcak veya soğuk hazırlayabilir, turunçgil Kabuklarını kavanozda veya demleme esnasında ekleyebilirsiniz. Turunçgillerin ekşimsiliği olmasın, yalnızca kokusu kahveye geçsin isterseniz tercih ettiğiniz turunçgilin kabuğundan bir parça soyup kahvenizi sakladığınız kavanoza koyabilirsiniz. Taze turungile erişiminiz yoksa aktarlarda bulabileceğiniz kurularını da kullanabilirsiniz. Kabuğu demleme esnasında eklemek isterseniz French press’e veya kahve filtrenize kahvenin yanına ufak bir parça koyabilirsiniz. Soğuk kahve demlemek isterseniz de bunun evde yapabileceğiniz en kolay yolu ince filtre, tülbent veya yemekhane bonesi bulmak. Buna normalde kullanacağınızdan biraz daha fazla kahveyle limon/portakal kabuğu koyup kabı soğuk su doldurduktan sonra gece boyu buzdolabında bekletebilirsiniz. Aslında bu yöntemi istediğiniz tüm meyve kabuklarıyla uyarlayabilirsiniz.

  • Bitter Çikolata

Eğer kahvenizi serin bir yerde saklıyorsanız içine bitter çikolata rendeleyerek hazır çikolatalı kahve karışımı oluşturabilirsiniz. Veya demleme esnasında kahvenin içine bitter çikolata rendesi koyabilirsiniz ancak bu yöntemle kahve şekerli olacağından bunu kahve makinesinde demlememenizi öneriyoruz. Bitter çikolatayı rendelememizin sebebi ise çikolatanın çöküp bardağın dibine yapışmak yerine kahvede kolay eriyerek eşit dağılması.

  • Baharatlar

Kahvenizi çeşitli baharatlar kullanarak da tatlandırabilirsiniz. Kahve demlerken bu baharatlardan ufak parçaları kahvenin içine katarak çok hoş kokulu ve aromatik kahveler elde edebilirsiniz. Vanilya kabuğunda olduğu gibi baharatı kahve kavanozuna da koyabilirsiniz. Bu durumda baharatın aromasının güçlülüğüne bağlı olarak miktarı ayarlamanız gerekir. Kullanabileceğiniz bazı baharatlar: Tarçın, karanfil, anason, kakule, muskat…

Afiyet olsun. :)

Tags: