”To the attention of the passengers who will travel from Istanbul to Munich.”     

”Your plane is about to take off. ”

”Thank you for your attention, and we wish you a good flight ! ”   

”Please make sure you seatbelt is securely fastened. ”

        ”There are 6 emergency exits on this plane. 2 of them are in the front, 2 of them are in the back, and 2 of them are over the wings. ”

Uçaklarda veya havalimanlarında sık sık duyduğumuz cümleler bunlar değil mi? Bildiğiniz üzere havacılık dili İngilizce üzerine kurulu. Fakat yapılan anonsları anlamak için her zaman İngilizce bilmek yeterli olmuyor. Kullanılan terimleri anlamamız için daha fazlası gerekiyor. Şimdi size anonslarda kullanılan kodların anlamlarını açıklıyoruz.

1. “Holding pattern.”

  

 Hava koşullarının elverişsiz olması ya da azizliğine uğradığımız yoğunluklar sebebiyle uçaklar iniş yapamıyor. Ve sonrasında havada türlü desenler çizmeye başlıyorlar. İşte buna holding pattern diyoruz.

2. “Doors to arrival and crosscheck.”

Slides armed and crosscheck anonsu kapıların açılmasını engelleyen acil durum sisteminin devrede olduğunu gösterir. Bunun aksine piste inmiş olan uçakta yapılan “Doors to arrival and crosscheck.” anonsu ise, beklenmedik bir durumda kapıların açılmasını engelleyen acil durum sisteminin devredışı bırakıldığını ve böylece herhangi bir engelle karşılaşılmadan açılabileceğini işaret eder.

3. “All-call.”

Kalkış ve inişlerde kapı anonsları yapılıyor bildiğiniz üzere. Bu anonsun sonrasında uçak mürettebatı durumu kontrol edip intercom aracılığıyla kokpite haber verir. İşte bunun adı all-call‘dur.

4. “Last-minute paperwork.”

Kalkıştan önce kontroller şart! Gözden geçirmeden olmaz! Uçuş planı, uçak ağırlığı gibi bilgileri kontrol ettikten kısa bir süre sonra kalkışa geçileceğini haber veren anonstur.

5. “Flight level.”

Bulutların arasında yol alırken ne kadar yükseklikte olduğumuzu merak ediyoruz tabiki! Pilotun yüksekliği anons ettiği anı belirten anonstur. Örneğin “Flight level three three zero” deniyorsa uçağın yüksekliği 33.000 feet olarak size bildirilmiştir.

6. “Air pocket.”

Bazı zamanlar korkulu rüyamız olan tanıdık bir duruma geldi sıra. Evet, türbülans.

7. “Ground stop.”

 
Kalkış anında kule tarafından bildirilen çeşitli nedenlerle uçuş trafiğinin engellenmesiyle bekleyişe geçildiğini haber veren anonstur.
8. “Equipment.”
Equipment uçak anlamına geliyormuş gibi görünmesede uçuş terimleri arasında bu anlama geliyor. “Equipment change” diye bir anons duyuyorsanız bilin ki uçağınız değişecektir.
9. “Flightdeck.”
Pilotların meşhur alanı olan bir yeri tanımlayan anonsa geldi sıra. “Kokpit” anlamına gelir.
10. “Deadhead.”
Dead kelimesi gözünüzü korkutmasın! Uçak mürettebatının başka bir rotada görevini icra etmek için uçuş yapmasını tanımlar.
11. “Final approach.”
 Uçağın pist yolu akabinde son durumunu aldığını ve o noktadan itibaren herhangi bir harekete gerek kalmadan inişe geçtiğini belirtir.
12. “First Officer”
Kaptan pilotun yanında bir pilotumuz daha var elbette. Kaptan pilotun yanındaki ikinci pilota verilen isimdir.
13. “Final and immediate boarding call.”

Bu çağrı çok acil bir çağrıdır. Bu anons yapıldıktan sonra sadece kapıya doğru ilerlemek ile kalmayıp koşmanız gerekmektedir. Hayati tehlike ve önem arz eden bir anonstur.

14. “Direct flight.”

Uçağınız duraklasa dahi rota boyunca uçuş numaranızın değişmeyeceği uçuşlar için kullanılan bir terimdir.

15. “Nonstop flight.”

İstikamet doğrultusunda durmadan yapılan uçuşları belirtir.

16. “Area of weather.”

Şiddetli yağış ve fırtına bölgelerini belirtmek için kullanılan bir terimdir.


Kaynak

Görseller

  • Google
  • Pinterest
Tags: