Kadın nedir?!

Kadın üretendir. Can veren, hayat katan ve çalışandır. Annedir, kardeştir, sevgilidir. Tüm vasıflarıyla kadın hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tüm insanların kendine bu soruyu sorup cevap bulması hayatı oldukça kolay hale getirecektir. Kadının önemini anlayan birey, toplum veya ülkeler terakki yolunda karşılarına çıkacak tüm engelleri aşabilirler. Sorumuzun cevabını ulu ozan Neşet Ertaş’tan bir alıntıyla bitirelim; “Analar insandır, biz insanoğlu…”

8 Mart Uluslararası Dünya Kadınlar Günü uzun bir süre boyunca kadın eşitliği ve kadınların toplumda söz hakkının olması gibi konulara tepki amacıyla kutlanmıştır. Özellikle Sovyet rejiminin ortaya koyduğu toplumdaki kadın-erkek eşitliği ve kadın dayanışması edebiyata, resme, müziğe ve devlet propagandalarına konu olmuştur. 20. yüzyılın sonlarından itibaren ise Kadınlar Günü başka bir konseptte kutlanılmaya başlanmıştır. Kimi ülkelerde “Sevgililer Günü” ne benzer kutlamalar geçse de “devrim” temalı kutlamalar da yok değil. Gelin, dünyanın çeşitli yerlerindeki bu geleneklere sizlerle bir göz atalım!

RUSYA

Sovyet geleneğinin bir parçası olarak modern Rusya’da da büyük ölçüde kutlanılan 8 Mart bu ülke için oldukça önemli bayramlardan biridir. Sovyet döneminde bu günün “kadın devrimi” özelliği daha önemlidir. Günümüz Rusya’sında ise çok daha farklı bir biçimde kutlanmaktadır. Erkeklerin mutlaka bir kutlama programı hazırlamaları şarttır. Kadınların yoğun ilgi gördüğü ve hediyeler aldığı bir gün olan bu bayram oldukça tempolu geçer. Kadınlara çiçekler, hediyeler, çikolata ve şekerlemeler hediye edilir. İş yerlerinde ve kamu kuruluşlarında kadınlar için eğlenceler düzenlenir. Erkeklerin bu bayramı kutlamaması oldukça kötü karşılanır. Sovyet döneminde oldukça popüler olan kartpostallar ise artık popülaritesini yitirmiş durumda.

*8 Mart mutfak köleliğine karşı kadın işçilerin ayaklanma günü yazılı Sovyet pankartı.


KÜBA

Hâlâ Komünizm ile idare edilen bir ülke olan Küba’da ise durum oldukça farklı. Devrim kavramının hayatın her yerinde olması Kadınlar Gününde de kendini gösteriyor. Resmi tatil olan 8 Mart günü Kübalı kadınlar sokaklara çıkıp özgürlük ve devrim naraları içerisinde bu özel günü kutluyorlar. Bir buket çiçek ise tabii ki olmazsa olmazlardan…


VİETNAM

Vietnam’daki kutlamalarda 8 Mart oldukça değişik bir karaktere bürünüyor. Vatanlarını cesurca bir şekilde koruyan ” Trưng Kızkardeşler“i anma günü 2000 yıldır Vietnam’da kutlanıyor ve 8 Mart günü bu kız kardeşlerin anılmasıyla da biliniyor.


POLONYA

*Kadınlar devrim yapıyor, kahve değil!

Resmi tatil olarak kabul edilmese de 8 Mart Lehler için oldukça önemli bir bayramdır. İş gününün ardından hazırlanan kadınlar, eşlerinin onlara hazırladıkları hediyeler ve romantik bir yemek veya güzel bir aile yemeği eşliğinde bu günü kutlar. Bunların dışında kimi kadınlar Polonya’nın protesto kültürüne uyarak sokaklara dökülür. Birçok şehirde kürtaj veya ataerkil toplum karşıtı gösterilere rastlamanız mümkündür.


İTALYA

İtalya’da da resmi tatil olmamasına karşın kutlanılan günlerden biri olan 8 Mart günü kadınların büyük oranda kutladıkları bir gün. Diğer ülkelerdeki kutlamaların tersine İtalya’da kadınlar bu bayramı kendi başlarına kutluyorlar. Erkeklerden herhangi bir hediye veya gül beklenmiyor. İş günü sonrası toplanan kadınlar kendi aralarında eğlenip 8 Martı kutluyorlar.


ÇİN

İlginçtir ki, Çin’de Kadınlar Günü çok rağbet gören bir bayram değil. Komünist bir ülke olmasına karşın diğer komünist veya Post-Sovyet ülkelerinin adetleri Çin’de bir yer bulamıyor. Kadınlara çiçek hediye etmek bile adet haline gelmemiş. Eğer 8 Mart günü sokakta bir buket çiçek arayan birini görürseniz, o kişi büyük ihtimalle bir yabancı olacaktır.


Burada ismini anmadığımız birçok ülkede Kadınlar Günü kutlanıyor ve kutlanmaya devam edecek. Kadınlara çiçek veya hediye vermek oldukça hoş bir davranış fakat asıl verilmesi gereken özgürlüktür. Birçok ülkede hala kadınların seçme ve seçilme hakkının olmaması oldukça utanç vericidir. En yakınından ve çevresinden baskı, şiddet gören tüm kadınların çektiği sıkıntıların en azından bu günde hatırlanması ve çözüm yollarının konuşulması 8 Martı önemli kılan yönlerden bazıları. Dileriz ki, dünyanın tüm kadınları bir gün özgür, eşit ve eğitimli olabilsin!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

С МЕЖДУНАРОДНЫМ ЖЕНСКИМ ДНЕМ 8 МАРТА!

ALLES GUTE ZUM TAG DER FRAUEN!

SZCZĘŚLIWEGO DNIA KOBIET!

FELICE FESTA DELLA DONNA!


Kaynakça:

Tags: