“Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. Şöyle:

ABD’li bilim insanlarının yaptığı bir deneyde, insanların dergilerde, kitaplarda, internette ve televizyonda milyonlarca kez görmesine rağmen küçük “g” harfinin matbaa yazılışını doğru şekilde hatırlayamadığını ortaya kondu. 

John Hopkins Üniversitesi’nde  (ABD) araştırma yapan bilişsel bilimci Prof. Michael McCloskey, gönüllü bir grup üzerinde yapılan deney ile insanların çoğunun milyonlarca kez çeşitli yerlerde görmesine rağmen matbaa tipi küçük “g” harfinin doğru yazılışını bilmediğini ortaya koymuş oldu.

Açıklamasında, McCloskey,

“ Okuma sırasında yaptığımız gibi bir şekle yeteri kadar baktığımızda neye benzediğini en ince detaylarına kadar hatırlayabileceğimize inanıyoruz, ama sonuçlar her zaman olmadığını gösteriyor. İnsanlar okulda pek çok harfin yazılışını kısmen öğreniyor. Ancak küçük “g”nin matbaa yazılışı öğrencilere öğretilen bir şey değil. Bu tip “g”yi yazacağımızı hiç düşünmediğimizden, şeklini de iyi öğrenmeye ihtiyaç duymuyoruz”

ifadelerine yer verdi. Ekibi ile yaptığı çalışmada McCloskey, deneklere dört farklı küçük “g” harfi gösterip, doğru olanı bulmalarını istedi.

Ancak, diğer harflerden farklı olarak “g”nin çeşitli yayınlarda kullanılan iki çeşidi bulunuyor.

Bunlar; biri okula öğretilen sağdan başlayan açık kuyruklu, diğeri ise soldan başlayan kapalı kuyruklu “g”. Bununla birlikte g harfinin birleşim ekinin sağ taraftan başlaması gerektiğinden sorunun doğru cevabı “sağ üstteki g” olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

En güzel “g” ise Çeviri Blog’un “g” si değil mi? :)


Konuk Yazar Hakkında

Yiğit ÖZBİRTEN, 1992 İstanbul doğumlu. Sakarya Üniversitesi Almanca Çeviribilim 4.sınıf öğrencisi. Sakarya Üniversitesi Çeviri Topluluğu- SAÇEV öğrenci başkanı. 


Kaynak

NTV-TEKNOLOJİ_G

 

Tags: