Bir grup Türk akademisyen, ülkemizde Karadeniz bölgesinin köylerinde önemli bir iletişim unsuru olan “ıslık dili (kuş dili)” için alfabe oluşturma çalışmalarına başlıyor. UNESCO verilerine göre, çoğunlukla Giresun ilinin Çanakçı ilçesinde 10 bin kişi günümüzde bu dili kullanıyor ve anlıyor.

Turkey's whistled language to get alphabet

Halk arasında “kuş dili” olarak adlandırılan ıslık dili , UNESCO tarafından geçtiğimiz yıl “Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi” ne alınmıştı. Vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen ıslık dili, yöre halkı tarafından yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor. Ancak teknolojinin ilerlemesi ve telefonla iletişimin vazgeçilmez hale gelmesi, gelecek nesillerin ıslık dilini öğrenmesinde bir engel olarak görülüyor. Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi dekanı Prof. Dr. Musa Genç, ıslık dilini alfabe haline getirme projesiyle bu kültürel mirası gelecek nesillere kalıcı bir şekilde aktarmayı hedeflediklerini; aynı zamanda Giresun Üniversitesi’nden dilbilimciler ve müzisyenler de dahil olmak üzere bir grup akademisyenin ıslık dilinin ana vatanı olan Kuşköy köyünü ziyaret edeceklerini ve ıslık dili için alfabe oluşturma çalışmalarına hemen  başlayacaklarını söyledi.

Bu çalışmada öncelikle yöre halkı dili konuşulurken ses kayıtları alınacak daha sonra ıslık sesi notalara çevrilecek, son aşamada ise notalar harf haline getirilecek. Çalışma tamamlandığında tamamen alfabesi oluşturulan dil, daha yaygın ve uluslararası bir dil haline gelecek. Islık dili sadece Karadeniz bölgesinde değil aslında Kanarya Adaları, Yunanistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde yöresel halk tarafından kullanılıyor. İnsan sesi normal şartlarda 500 metreye kadar ulaşabilirken; ​​ıslığın eklenmesiyle ses, iyi hava koşullarında 30 km’ye kadar ulaşabiliyor.

kuşköy ile ilgili görsel sonucu

1997’den beri ıslık dili kullanımını yaygınlaştırmak için Kuşköy’de  Kuş Dili (Islık Dili) Festivali düzenleniyor. Ayrıca köyün bağlı olduğu Çanakçı ilçesinde son üç yıldır ilkokul öğrencilerine ıslık dili  eğitimi veriliyor. Ancak, tüm bu çabalara rağmen, UNESCO, temel koruma önlemleri alınıp,uygulanmaz ise ıslıklı dilinin yakında ortadan kalkabileceğini belirtti. İşte Karadeniz bölgesinde ıslık dilinin kullanımını anlatan muhteşem bir video:


Kaynakça:

Turkey’s Whistled Language

Görsel ve Video:

Google, Youtube

Tags: