1984 doğumlu Mark Elliot Zuckerberg genç yaşta kurduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook ile dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelen Amerikalı bir girişimcidir. Geçtiğimiz günlerde ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesinin ortak düzenlediği “Facebook, Sosyal Medya Gizliliği ve Veri Kullanımı ve Suistimali” adlı oturumda ifade veren Zuckerberg’in yemin altında olmadığı ancak hukuki olarak gerçeği söylemek zorunda olduğu bildirildi. 

Zuckerberg, olayın ciddiyetini kavramasından olsa gerek her zamankinin aksine gri tişört ve kot pantolon yerine takım elbise giydi ve Capitol Hill’deki oturumda zor anlar yaşarken saatler süren konuşmasıyla 44 senatör karşısında ifade verdi.

1.71 metre boyundaki Zuckerberg, masanın arkasında kaybolmamak için altına sosyal medyanın gündemine oturan 10 santimetrelik bir minder koymak zorunda kaldı. Oturduğu minderin genç milyardere ait olmadığı, Senato Yargı Komitesi’nin kısa boylu konuşmacılar için standart bir prosedür uyguladığı belirtildi. 

Salonda bulunan bazı dinleyiciler, pankart açarak Zuckerberg’i protesto etti.

Zuckerberg, merkezi Londra’da bulunan “Cambridge Analytica” adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ABD ve İngiltere’de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığına yönelik iddiaları ve senatörlerin sorularını yanıtladı. 

Adalet Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley şu ifadeleri kullandı:

“Bu emsalsiz bir oturumdur. Bugün Facebook’un düzinelerce veri noktasına erişimi var. Facebook’un bu verileri kullanarak reklam gelirleri yoluyla para kazandığı sır değil. Ancak birçok kullanıcı bu gerçeğin farkında değil. Facebook, geçen sene yaklaşık 40 milyar dolar gelir elde etti ve bunun yüzde 98’i reklamlardan geldi.” 

Ticaret Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John Thune ise “Facebook kullanıcılarının anlamlı seçimler yapabilmesi için gerekli bilgiye sahip olduklarına inanmıyorum. Sayın Zuckerberg, sizin sorumluğunuz var. Amerika ve dünya sizi izliyor.” söyleminde bulundu. 

Senatör Whip Durbin, Zuckerberg’e “Dün gece kaldığınız otelin adını bizimle paylaşır mısınız?” diye sorduğunda ”Hayır sayın senatör.” cevabını aldı. Daha sonra ise Zuckerberg’den geçen hafta kimlere mesaj attığını söylemesini istedi ve yine ”Hayır.” cevabını aldıktan sonra “Sanırım her şey bundan ibaret, gizlilik hakkınız.” ifadesini kullandı. 

Zuckerberg Facebook’un veri sızıntısını önlemek için yeteri kadar çaba sarf etmediğini, şirketin yarattığı araçların zarar için kullanıldığını, bu zararların arasında da sahte haberler, seçimlere yabancı müdahale ve nefret konuşmalarının yer aldığını belirtirken Cambridge Analytica olayında insanların bilgilerini korumakta başarısız olduklarını kabul ederek sosyal paylaşım sitesinin şu anda büyük verilere erişimi olan bütün uygulamaları inceleyen bir soruşturma yürüttüğünü vurgulayarak “Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı ve özür dilerim.” dedi.

Mark Zuckerberg’in özür dilediğini ifadesinin giriş kısmını sizler için çevirdik:


Kaynakça:

ntv.com

azonceoldu.com

youtube.com

Görseller:

Google 

Çeviren: Burcu Erseven

Tags: