İstanbul Üniversitesi Gazeteden Tarihe Bakış Projesi kapsamında binlerce ciltlik gazeteyi dijital ortama aktararak okurların hizmetine sundu.  

Yaklaşık 18422 adet cilt gazetenin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Merkez Kütüphane koleksiyonu sayesinde birçok dildeki gazete ile tarihe kısa bir yolculuğun kapısı aralanmış oldu. Osmanlıca, Bulgarca, Rumca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Türkçe dahil birçok dilde yayımlanan gazeteler günlük erişilebilir şekilde ve OCR yöntemi ile 1928-1942 yılları arasındaki 688 cilt, 55 başlık ulusal ve yerel gazeteden 581106 sayfa görüntü tarandı ve elektronik ortama aktarıldı.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden çalışma ile araştırmacıların erişimi zor olan gazetelere ulaşılması sağlandı. Ayrıca İstanbul Üniversitesinin internet adresinden yapılan araştırmaya göre çalışmaları sürmekte proje dahilinde teknik olarak işlemleri tamamlanan gazeteler Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden kullanıcılarla buluşmaya devam edecek.

Yayına açılan gazetelerin tümüne ulaşmak için kaynakçada yer alan linke tıklayabilirsiniz.

Kaynakça:

Gazeteden Tarihe Bakış Projesi-İÜ

Tags: