Evde çalışmak, iş yerinde çalışmaktan daha fazla konsantrasyon gerektirir. Yazımda bunu başarabilmek için gerekenleri size sunmaya çalışacağım. Birçoğumuz için, 9-5 çalışma saatlerine sahip kurumsal işlerden ayrılmamızın en büyük nedenlerinden biri evdeki çalışma özgürlüğü ve esnekliğidir. Kendi çalışma saatlerimizi ayarlamak, randevuları istediğimiz gibi almak ve günlük olarak işe gidip gelmek zorunda kalmadan çalışmak bizleri evde çalışmaya teşvik eden şeylerin başında gelir. Fakat tüm bu ayrıcalıkların yanında büyük bir sorumluluk da edinmiş oluruz, zira ev ortamında tam bir günlük iş üretmek için gereken öz denetim ve sorumluluk herkes tarafından tam anlamıyla ele alınamaz. Bazen düşünüldüğünde “iş ofis, ev ise her şey için” gibi bir algı oluşabilir ve bu algıyı kırmak zordur. Peki, bu öz denetim mekanizmasını sağlamak için gerekenler nelerdir?

  • Sanki Ofise Gidecekmiş Gibi İşe Koyulun

Tüm gün pijamalarınızla oturmak sizi üretken ya da profesyonel hissettirmez. İlk ipucu, sabahınızı gerçekten bir ofise gidiyormuşsunuz gibi şekillendirmek ve gün içerisinde de herhangi bir zamanda başkalarını görmeye gidecekmiş gibi davranmanızı sağlamaktır. Normal bir saatte kalkın, duş alın ve ofis kıyafetlerinizi giyin. Tabii ki bunlar etek giymeniz yahut kravat takmanız anlamına gelmiyor. İçerisinde rahat ve iyi hissedeceğiniz kıyafetleri seçmeniz yeterli olacaktır. Bir üniforma giymek ya da seçmiş olduğunuz kıyafetleri değiştirmek iş gününüzü sembolik olarak başlatıp bitirmenizi sağlar.

  • Televizyon Kapalı Kalmalı

Televizyonunuz çalışma süreniz içerisinde kapalı olmalıdır. Aksi takdirde cazip gelebilir ve dikkatinizi dağıtabilir. Kendinizi televizyonu sadece bir arka plan sesi olarak kullandığınıza ikna edebilirsiniz fakat hepimiz biliyoruz ki 20 dakika sonra işinizi terk edecek ve televizyona bakıyor olacaksınız. Normalde iş yerinizde çalışma saatleri içerisinde televizyon izlemezsiniz. Bu nedenle çalışma saatleriniz içerisinde televizyonu yakınınızda bulundurmayınız. Örneğin saat 17.00 ‘de televizyon izlemeyi kendinize bir ödül olarak düşünün ve işiniz bittiğinde izlemeye hak kazandığınızı düşünerek rahatça seyredin.

  • Her Şey Elinizin Altında Olmasın

Kulağa akıl almaz geliyor ama öyle. Masanızda atıştırmalıklarınızın ve içeceklerinizin olması ve su almak için mola vermek zorunda kalmadan çalışmaya devam etmek, verimlilik için iyi olsa da, bu herkes için en iyi seçenek olmayabilir.

Siz ne tür bir çalışansınız? Birkaç saat boyunca konsantre olabiliyor musunuz? Cevabı “hayır” varsayıyorum. Aksi hâlde bu yazıyı okuyor olmazdınız. Eğer öyleyse tüm günün aperatiflerini masanıza koyun. Su, kahve, meyve yahut ne gerekiyorsa. Böylelikle ayrıntılı doküman çevirisi ile birlikte kaldığınız yerden devam etmek zorunda kalacaksınız. Benim gibi ya da bu yazıyı okuyanların %99’u gibiyseniz, bu tür bir yoğunlaşma düzeyiniz yok. O hâlde bu tavsiye sizin için: Bir şeyler içmek ya da atıştırmak için gidebileceğiniz bir yer var. Mutfakta küçük bir alana bile olsa kendi yemek odanızı kurun. Ofisinizin ya da çalışma alanınızın dışında her yer olabilir. Bu noktadan sonra dikkatinizin dağılması konusunda artık sizi etkileyecek bir şey olmaz. Fiziksel olarak masanızı veya çalışma alanınızı terk etmeniz, başka bir odaya girmeniz işinize geri dönmek için gerekli molayı size sağlamış olmalıdır. Ayrıca doğru türde molalar aldığınız sürece, kendinize uygulayacağınız molalar konusunda herhangi bir sınırlama koymanıza gerek kalmayacaktır.

  • Zihin Dağıtma- Bir Egzersiz İstasyonu

Sayısız çalışma, egzersizin yorgun hissettirmesinden ziyade bizlere daha çok enerji verdiği ortaya konmuştur. Egzersiz beyninizde, kalbinizde ve hayatî organlarınızın tümünde kan akışını arttırır, sizi uyanık ve enerjik hissettirir ve sizi baskı altında bile doğru kararları verebilecek hâle getirir. Bunu 3 numaralı ipucumuzla birleştirebiliriz. İstediğiniz sıklıkta ziyaret etmek için bir egzersiz istasyonu oluşturun. Evde ya da iş yerinde bile olsanız bir molaya ihtiyacınız olduğunda buraya gidin ve çeşitli egzersizler yapın. Bir süre sonra işinizin başına geri dönün. Böylece verimlilik sağlayan bir enerji merkezi oluşturduğunuzu göreceksiniz.


Kaynakça:

  • https://www.onehourtranslation.com/translation/blog/working-home-4-essential-life-hacks-keep-your-motivated-part-2

 

Tags: