İstanbul’da öne çıkan, ücretsiz kültür-sanat etkinliklerini sizler için derledik. Her türlü bilgiden etkinlik sahipleri sorumlu tutulmalıdır. Uygun etkinliklerle yazı ay boyunca güncellenecektir. Keyifli okumalar dileriz. :)

John Frederick Lewis, “Harem” (ayrıntı), 1850, özel koleksiyon

Oryantalizm ve Harem
Sanat Tarihi Konuşmaları

Farklı bakış açıları olsa da Oryantalist Batılı sanatçılar “Doğu”yu büyüleyici, egzotik ve gizemli bir şekilde yansıttılar. 19. yüzyılın ikinci yarısında Oryantalizm akımı zirveye ulaştı ve en popüler konusu ise “harem”di. “Harem fikri” ile Batılı  ressamlar, eril iktidarın bilinmeyen dünyasına ait imgeler ürettiler.

06.05.2019 Saat: 18:30
Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca

Archimedes Hamamda, Peter Flötner’in (1490-1546) ağaçbaskısı

YKY, dünyanın en önemli bilim tarihçilerinden David Wootton’ın “Bilimin İcadı – Bilim Devrimi’nin Yeni Bir Tarihi” kitabını kısa bir süre önce Tarih dizisinden Nurettin Elhüseyni’nin çevirisiyle yayımladı. İlk yayımlandığı 2015’ten bu yana yankı uyandıran bu çalışmada Wootton; çağdaş bilimin, göklerde değişimin mümkün olduğunun görüldüğü 1572 yılı ile renklerin kaynağının ışıkta olduğunun anlaşıldığı 1704 yılları arasında icat edilerek evrildiği tezini ortaya atıyor. Yazar, bu sürecin, o dönemlerde kullanılan dillere de yansıdığını savunuyor: Batı dillerinde daha önce de mevcut olan ilerleme, olgu, deney, hipotez, teori gibi kelimelerin anlamlarının, bu dönemde bilimsel düşünmeyi mümkün kılan aletlere dönüştüğünü ileri sürüyor. Kitap; şehitleri (Bruno, Galileo), kahramanları (Kepler, Boyle), propagandacıları (Voltaire, Diderot) ve emekçileri (Gilbert, Hooke) ile Avrupa’da bilimin gelişimini anlatırken aynı tarihlerde dünyanın geri kalanında benzer bir değişimin neden yaşanmadığı sorusunun cevabına da katkıda bulunuyor.
09.05.2019 Saat: 18:30

Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca

Bir Gözüm Ben, Mekanik Bir Göz

“Makine, teknik olmaktan önce toplumsaldır” Gilles Deleuze

“Bir Gözüm Ben, Mekanik Bir Göz” sergisi, adını Dziga Vertov’un kuramlarından alıyor. ‘Kameralı Adam’ filminin avangard yönetmeni için kamera insan gözünün bir uzantısıdır. Fakat gözü yine de gölgede bırakır. Kamerayı tutan kişi, cep telefonu kameralarıyla olan güncel ilişkimizde benzer bir şekilde olduğu gibi, bir siborga dönüşür. Makine, kameranın arkasındakinin görmeyi seçtiği şeyi kaydeder. Kameranın olanak verdiği seçim ve montaj işlemleri, yeni anlatılar ve hatta gerçeklikler yaratılmasına yardımcı olur.
“Bir Gözüm Ben, Mekanik Bir Göz” sergisi bakış, gözetleme ve dokümantasyon gibi konular üzerinden, görüş ve görmenin politik bağlantılarına dair çözümlenmemiş soruları görünür kılmayı amaçlıyor. Heba Y. Amin, Janet Bellotto, Burçak Bingöl, Antonio Cosentino, Elmas Deniz, Sophie Dupont, Ahmet Elhan, Pedro Gómez-Egaña ve Begüm Yamanlar’ın çalışmalarını bir araya getiren sergi, 14 Mayıs – 5 Temmuz, 2019 tarihleri arasında Zilberman Gallery–İstanbul’un Mısır Apartmanı’ndaki ana sergi mekanında izlenebilir.

Zilberman Gallery
İstiklal Cad. Mısır Apt. No:163 Kat 2&3, Beyoğlu
14 Mayıs – 5 Temmuz, 2019

İstanbul Ansiklopedisi’ni Fotoğrafla Yorumlamak

SALT Online ve Geniş Açı Proje Ofisi (GAPO) iş birliğiyle beş yıldır düzenlenmekte olan tartışma ve üretim odaklı fotoğraf programları, İstanbul Ansiklopedisi kapsamında bir atölyeyle devam ediyor. GAPO’nun koordinasyonu ve Osman Bozkurt, Hasan Deniz ile Cemre Yeşil Gönenli’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede, İstanbul Ansiklopedisi’nin seçili maddeleri fotoğrafla yeniden yorumlanacak.
SALT Beyoğlu’ndaki Mutfak mekânında yapılacak atölye beş gün sürecek. Güncel fotoğraflar ya da arşiv malzemeleri kullanılarak seçilen maddelerin görsel temsilleri oluşturulacak. Yürütücülerin önceden belirlediği alternatif maddelerin yanı sıra, katılımcılar kendi ilgi alanları doğrultusunda maddeler de seçebilecek.
12 kişilik atölyeye (Türkçe) katılım için 8 Mayıs Çarşamba gece yarısına kadar online başvuru formunun doldurulmalıdır. Ayrıca bir veya iki seri biçiminde hazırlanmış, konuyla ilişkili olabileceği düşünülen en fazla 30 fotoğraflık bir dijital portfolyo linkinin forma eklenmesi gereklidir. GAPO tarafından seçilen katılımcılarla 9 Mayıs Perşembe günü iletişime geçilerek hangi yürütücüyle çalışacakları bildirilecektir.
Etkinlikle ilgili çok daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantılardan öğrenebilirsiniz.

İstanbul Ansiklopedisi’ni Fotoğrafla Yorumlamak
GAPO ve SALT Online
CMT, 11 MAY 11:00
PAZ, 12 MAY 11:00
CMT, 18 MAY 11:00

Ekin Özbiçer, SALT Araştırma, 2018

Kitap Kapağı Tasarımı Atölyesi

Tasarımcı Utku Lomlu yürütücülüğünde 14 Mayıs’ta SALT Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek olan atölye, grafik tasarım ve görsel iletişim tasarımı öğrencilerine yöneliktir. Bir kitap kapağı tasarlamanın aşamalarının inceleneceği programda, metni anlama, yorumlama ve fikre dâhil olma süreçleri üzerinden içeriğe uygun görsel karşılıklar geliştirilecek.
SALT Beyoğlu’ndaki Mutfak mekânında yapılacak atölyeye katılım 12 kişiyle sınırlıdır. Katılımcılardan InDesign programına hâkim olmaları ve dizüstü bilgisayarlarını yanlarında getirmeleri istenmektedir. 9 Mayıs akşamına kadar public.programs@saltonline.org adresine ad, soyadı ile okul, bölüm ve iletişim bilgileri gönderilerek kayıt yaptırılabilir. Program dili Türkçe’dir.

SALT Beyoğlu
İstiklal Caddesi No:136
14 Mayıs 2019 Salı, 10:30 – 18:00

“Schau Hin / Have A Look” Sergisi

Mine Sanat Galerisi organizasyonuyla gerçekleşen sergide, endemik bitkileri ve özel çiçek türlerini eserlerine konu olarak seçen Sanatçı Dagmar Göğdün ve eserlerinde geometrik formlar ile kültürlerarası bir yolculuk yapan Sanatçı Herbert Enz Enzner yan yana geliyor. Alman kökenli iki sanatçı olan Dagmar Göğdün ve Herbert Enz Enzner’in duo sergisi “Schau Hin”, 14 Mayıs – 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında Antonina Sanat Galerisi’nde izlenebilir.
Antonina Sanat Galerisi
Ergenekon Mah. Halaskargazi Cad. No: 9/1, Kenter Tiyatrosu Üstü, Harbiye, Şişli / İSTANBUL Tel: 444 54 18 / +90 (536) 553 50 66
Her gün: 09.00 – 19.00 / (Pazar hariç)
Yönetim / Organizasyon: Mine Sanat Galerisi

Fotoğraf Dergisi Editörleri Prof. Sabit Kalfagil’i Anıyor

Fotoğraf Dergisi editörleri 2017 yılında kaybettiğimiz, Fotoğraf sanatının Türkiye’deki en büyük isimlerinden biri olan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü profesörü Sabit Kalfagil’i bu etkinlikte anacaklar. Etkinliğe kayıt olmak için etkinlik saatinden yarım saat önce Canon Deneyim Merkezinde bulunmanız gereklidir.

Canon Deneyim Merkezi Ankara caddesi No 53
15 Mayıs 2019 Çarşamba, 16:00 – 18:00

Vincent Van Gogh Günü
Konuşmacı: Psikanalist Dr. Pınar Arslantürk

Haliç Üniversitesinin Felsefe Sanat Psikanaliz Kulübü, Psikanalist Dr. Pınar Arslantürk ile Vincent Van Gogh’u konuşacak. Etkinlik tüm ilgililere açıktır.

T.C Haliç Üniversitesi
Şişhane Kampüsü, Şişhane Sokak
18 Mayıs 2019 Cumartesi, 17:00 – 19:00

Sergi Açılışı “İstanbul Rotary Sanat Ödülü Yarışması”

İstanbul Rotary Kulübü Derneği, hem genç sanatçıların tanıtım, kariyer ve eğitimlerine destek olmak hem de ülkemizin sanat alanındaki gelişimine katkıda bulunmak için İstanbul Rotary Sanat Ödülü yarışmasını düzenliyor.
İlk elemeyi geçen sanatçıların eserlerinden oluşacak İstanbul Rotary Sanat Ödülü Sergisi, en az 10 gün boyunca ziyarete açık olacaktır. Sergi açılışında yapılacak ödül töreninde İstanbul Rotary Sanat, Deniz Kocaoğlu Büyük Ödülü ile birlikte “Floransa Villa Romana’da on beş günlük bir residency” programının kazananı ve İstanbul Rotary Sanat Başarı Ödülleri ile birlikte de “Nesin Sanat Köyü’nde on beş günlük bir residency” programının kazananları açıklanacaktır.
2019 yılının seçici kurulu (isim sırasıyla) Ayşe Umur, Başak Şenova, Can Elgiz, Gülsün Karamustafa, Işın Önol, M. Özalp Birol ve İstanbul Rotary Kulübü Derneği 2018-2019 Dönem Başkanı Nihat Karaköse’dir .
Ayrıntılı bilgi için:
istrotarysanat.com
23 Mayıs 2019 Perşembe, 18:00 – 20:00 Elgiz Museum

Tags: