Ağustos ayında İstanbul’da öne çıkan kültür-sanat etkinliklerini sizler için derledik. Ay boyunca güncellenecek olan bu yazıda verilen her türlü bilgiden etkinlik sahipleri sorumludur. Kültür ve sanat dolu, güzel bir Ağustos geçirmenizi dileriz.

Cem Başeskioğlu ile Film Okumaları “Caravaggio” Derek Jarman

İngiliz yönetmen Derek Jarman ” Caravaggio” adlı filminde, Barok sanatın en büyük sanatçılarından olan İtalyan ressam Michelangelo Merisi Caravaggio’nun hayatından ilham alır. Önce Berlin sonra İstanbul Film Festivali’nde ödül kazanan film, Caravaggio’ya verilen pozların nasıl tuvale yansıdığını anlatır.
Senarist ve yönetmen Cem Başeskioğlu, bu hafta “Caravaggio” filminin okumasını yapıyor ve şöyle açıklıyor. “Film Okumalarında amaç; bakmakla görmek, işitmekle duymak arasındaki eşiği aşarak; izleyiciyi kendi sinemasal gerçekliğinden hakikate doğru uzanan bir sinema yolculuğuna çıkarmak. Her filmin, sanatçının dünyaya gönderdiği bir çığlık ve yönetmenlerin de insan olduğunu unutmayarak önce filmleri okuyoruz, sonra hayatı ve giderek de kendimizi.”

06.08.2019, 20:00 – 23:00
Ücret: 50 TL
Rezervasyon: Dramatik Manevralar: 0532 585 06 25
Ada Sahne- Asmalı Mescit Mah. Gönül Sok. Nil Pasajı no. 16/4
Cem Başeskioğlu ile Film Okumaları “Caravaggio” Derek Jarman

Jean-Luc Godard, Dile Elveda (Adieu au Langage)

Başka Sinema Film Gösterimleri

SALT ve Başka Sinema iş birliğiyle gerçekleştirilen gösterim programının son filmi, Dile Elveda (Adieu au Langage) herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

06.08.2019, 19:00 – 21:00
SALT Beyoğlu- İstiklal Caddesi No:136
Başka Sinema Film Gösterimleri

Arctic
UNIQ İstanbul ve Başka Sinema işbirliği ile düzenlenen 5. Açıkhava Film Festivali, 12 Haziran – 15 Eylül

Başrolünde The Hunt, Hannibal, Doctor Strange gibi filmlerde de yer alan Mads Mikkelsen’in olduğu ARCTIC, bir adamın Kuzey Kutup Bölgesi’nde hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Düşen uçağından sağ çıkan Overgard, zorlu coğrafyada yaşam savaşı vermektedir. Ümitleri gittikçe azalan Overgard yardım bulmak için ölümcül bir yolculuğa çıkar.
Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülüne aday gösterilen film için detaylı bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

07.08.2019, 21:00 – 23:00
UNIQ Açık Hava Sahnesi, Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No:4
Arctic UNIQ İstanbul

Turhan Selçuk Retrospektifi

Sergi, Türk karikatür sanatının modernleşme döneminin öncülerinden olan Turhan Selçuk’un yapıtlarını geçmişten günümüze bütün dönemleriyle gösteriyor. Turhan Selçuk ve onun Abdülcanbaz karakteri hakkında daha detaylı bilgi için Doğan Hızlan’ın köşe yazısını okuyabilirsiniz.
Doğan Hızlan, Turhan Selçuk Retrospektifini Hatırlatırım


Sergiyi 9 Ağustos’a kadar gezebilirsiniz.
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Caddesi No: 161
Turhan Selçuk Retrospektifi

Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde

Nâzım Hikmet’in doğumunun 117. yıldönümünü kutlamak için, şairin sağlığında 40’a yakın dilde yayımlanmış, Brezilya’dan Japonya’ya, Sovyetler Birliği’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar dünyanın pek çok ülkesinden bir araya getirilmiş kitapları sergileniyor. Kapsamlı bir araştırma ile toplanan yüzlerce kitabın arasında, Almanya’da 20, Küba’da 10, Fransa’da 20, Çin’de 100 adet basılmış özel ve nadir kitaplar yer alıyor. Abidin Dino’nun, İtalya’da yayımlanan bir kitap için yaptığı illüstrasyonlar ve Ara Güler’in, şairin Moskova’daki çalışma odasında çektiği imzalı fotoğraflar da İstanbul’da ilk kez sergileniyor. Serginin en önemli parçaları arasında, Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evinden, 55 yıldır korunan çalışma odasından getirilen kendi kitapları ve daktilosu yer alıyor. M. Melih Güneş’in katkılarıyla gelen kitaplar içinde Nâzım Hikmet’in bilinmeyen, Türkiye’de bulunmayan eserleri de yer alıyor.

Sergiyi 23 Ağustos’a kadar gezebilirsiniz.
Yapı Kredi Bomontiada ALT, Merkez Mah., Silahşör Cad., Birahane Sok. no: 1 Şişli
Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde

Kathrin Stumreich, Egemenlik, 2017. Fotoğraf: © Daniel Jarosch/Heart of Noise

Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Seçki

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na eklenen yeni eserlerin sergilendiği sergi serisinin üçüncüsü sanatseverlere sunuluyor. Böylelikle, ilgililer Borusan’ın yakın zamanda yaptığı alımlardaki coğrafi estetik ve üslupları görebilecekler. Eserleri sergilenen sanatçılar Leo Villareal, Kathrin Stumreich, Elco Brand, Rick Silva, Edward Burtynsky ve Jeffrey Blondes. Sergi kapsamında, artırılmış gerçekliği kullanan yerleştirmeler, çok kanallı eserler, özel üretim yazılımlarla yönlendirilen büyüleyici videolar, dijital manzaralar ve gelecekte var olabilecek kuş cinslerinin glitch portreleri sergilenecek.

25 Ağustos’a kadar, 10:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Borusan Contemporary- Perili Köşk, Baltalimanı Hisar Cad. No:5 Rumelihisarı
Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Seçki

Kadıköy Sahaf Festivali

22-27 Ağustos tarihleri arasında, Kadıköy’ün ilk uluslararası festivali olan Kadıköy Sahaf Festivali gerçekleşecek. Festivale 40 sahaf katılacak ve Avusturya’nın ünlü Kunst Karikatür Müzesi yöneticisi Gottfried Gusenbauer, gazeteci ve çizgi roman uzmanı Didier Pasamonik, kartpostal koleksiyoncusu Sarkis Karamanuk ile Kahire ve Bulak baskıları kitap koleksiyoncusu Aly Abdelwahab Elsayed gibi sanatçılar da yer alacak. Festival botunca ikinci el kitapseverler ve koleksiyoncular için mezatlar düzenlenecek. Kadıköy Belediyesi’ne bağlı kültür merkezleri olan Barış Manço Kültür Merkezi (BMKM), Barış Manço Müze Evi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi’nin yanı sıra Bayan Yanı gibi Kadıköy’deki bazı mekanlar da hafta boyunca festival kapsamındaki sergilere ev sahipliği yapacak.

Festival, Moda’da bulunan İstanbul Kadıköy Lisesi ve Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin bahçesinde gerçekleşecek.
22-27.08.2019

Bir Delinin Hatıra Defteri

Rus edebiyatçı Nikolay Gogol’ün klasik eseri ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’, Türkiye’de ilk olarak 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Genco Erkal tarafından sahneye koyuldu. Türkiye’nin ilk tek kişilik oyunu olan ve büyük yankı uyandıran eseri, Genco Erkal aradan geçen elliden fazla yıldan sonra yeniden yorumluyor.

29.08.2019, 20.30
Trump Kültür ve Gösteri Merkezi
Bir Delinin Hatıra Defteri

Tags: