Belçikalı Johan Vandewalle, bugüne kadar 35 dili incelemiş ve öğrenmiş ve bu özelliğiyle “dünyanın en çok dil bilen insanı” unvanını almış bir dilbilimci. Vandewalle, dilimiz Türkçeyi 13 yaşında öğrenmeye başladığını ve çok sevdiğini söylüyor. “Bir Türk ile Türkçeden başka bir dille konuşmak bana adeta bir günah gibi geliyor.” ifadesinde bulunan ünlü dilbilimci, insanlara kendi ana dillerinde hitap etmeyi bir saygı unsuru olarak benimsemiş.

Vandewalle dil öğrenmeyi, bir oyundaki şifreleri çözmeye benzetiyor: “Yeni bir dil öğrenmek bana büyük bir zevk veriyor. Ama artık kendimi dil öğrenmekten ziyade dil öğretmeye adadım.

1987 yılında en çok dil bilen Belçikalıyı tespit etmek için yaşayan diller kapsamında düzenlenen Babil Yarışması’nda, 22 dille birinci olan Vandewalle, sonradan Latince gibi 10 dili de dahil ederek tam olarak 32 dil öğrenmiş. Aradan geçen zamanda yeni dil öğrenmek yerine dil öğretmeye yönelen Vandewalle, belleğine 3 dil daha ilave ederek incelediği dil sayısını 35’e çıkarmış. Dil rekoru kırmak gibi bir niyetinin olmadığını ifade eden ünlü dilbilimci, her yabancı dilin bilgi seviyesinin birbirinden çok farklı olduğunu söylüyor: “Bir dili tam anlamıyla öğrenmeye insanın ömrü yetmez.” Öğrenilen bir dilin unutulamayacağını ancak uykuya dalabileceğini söyleyen Vandewalle, bir ülkeye gittiği zaman mutlaka o ülkenin dilini öğrenmeye ve insanlara ana dillerinde hitap etmeye çalışıyor.

Ünlü dilbilimci, Türkçe içinse şu sözleri söylüyor: “Türkçe öğrenmeye başladığım zaman kendi kendime bir karar verdim. Bir Türk ile konuşurken sadece ve sadece Türkçe konuşacağım.” Kendini konuştuğu dilin vatandaşı gibi hissettiğini açıklayan Vandewalle, Türk dilinin başka dillere benzemediğini, kendine has özellikleri olduğunu belirtirken, Türk dili ve lehçelerine ayrı bir ilgi beslediğini her fırsatta dile getiriyor.

Bu kadar fazla sayıda dili nasıl öğrendiği sorulduğunda ise Vandewalle, öğrendiği dillerin bir kısmını o ülkelere giderek bir kısmını ise kitaplardan, radyo programlarından ve gazetelerden kendi kendine öğrendiğini vurguluyor. Herhangi bir dili kendisini anlatacak düzeyde birkaç hafta içinde kolayca öğrenebildiğini söyleyen Vandewalle, bir roman veya gazete okumak içinse daha çok zamana ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Vandewalle, iletişim için önemli olan yapıları bildiği için dil öğrenmenin kendisine kolay geldiğini söylüyor.

En kısa süre içerisinde öğrendiği dilin Fince olduğunu söyleyen Vandewalle, Fince öğrendiğini günü şöyle anlatıyor: “Belçika’da havaalanına giden trene bindiğimde Fince bir ders kitabı aldım. Havaalanında uçağı beklerken ve uçakta sayfa sayfa bu kitabı okudum. Bir gün sonra 100 sayfayı tamamlamışım. Özellikle önemli yapılara ve sözcüklere dikkat ederek okudum. İlk gün Helsinki’de dolaştığımda etrafıma baktım, pek çok şeyi anlıyordum. Anladım ki benim için bir gün içinde bir dünya açılmıştı.

Vandewalle şu anda bir dilbilim projesi üzerine çalışıyor ve kendi kurduğu Doğu Dilleri ve Kültürleri Öğretim Merkezi‘nin başkanlığını yürütüyor. Bir dili öğrenmenin en kolay yolunu “metoduna uymak” olarak özetleyen ünlü dilbilimci, bunu da “düzenli çalışmak ve konuşma pratiği yapmak” olarak ifade ediyor. Dünyanın en çok dil bilen insanı Johan Vandewalle’nin bildiği diller ise şöyle:

  • Felemenkçe, Fransızca, Latince, İngilizce, Almanca, Türkçe, Rusça, Farsça, Çağdaş Arapça, Osmanlıca, Klasik Arapça, Eski Slavca, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Türkmence, Azerice, Uygurca, Tatarca, Başkurtça, Tuvaca, Orhun Türkçesi, Eski Uygurca, Kuman Türkçesi, Çağatayca, Tacikçe, Fas Arapçası, İtalyanca, Arnavutça, Yunanca, Urduca, Galca, Japonca, Sırpça ve Svahili.

Şu ana kadar dünyanın en çok dil bilen insanı unvanını almış olan ünlü dilbilimci Johan Vandewalle‘ye ait bu rekor bir üst düzeye taşınır mı, bu unvan başkasına geçer mi bilinmez; ama sayısı kaç olursa olsun dil öğrenmenin kişiye sağladığı faydalar açık.


Kaynakça:

Tags: