Washington AFF,

IŞID terör örgütünde bulunan bir Alman üyenin casusluğunu yapan FBI tercümanı, görünüşe göre ondan etkilendi ve hatta onunla evlenmek için Suriye’ye kaçtı.
Salı günü yayınlanan mahkeme raporuna göre, üst düzey güvenlik onayı bulunan Daniela Greene, Detroid’de bulunan FBI ofisindeki iş arkadaşlarına, Haziran 2014’te bir kaç haftalığına ailesinin yanına Almanya’ya gideceğini söylemişti.
Bunun üzerine Türkiye’ye uçarak, örgüt üyesiyle buluşmak ve evlenmek için sınıra geldi. Yayınlanan raporda örgüt üyesinin kimliği belirtilmiyor ama CNN’e göre şahıs, Deso Dogg olarak bilinen, daha önce de olaylara karışmış eski bir Alman rap sanatçısı Denis Cuspert.
Cuspert, 2015 yılının başlarında, FBI tarafından resmi olarak terörist ilan edilmişti. FBI, Cuspert’ın, örgütün Alman üyeleriyle ilgilenen bir ordu mensubu olduğunu ; hatta içlerinde, muhaliflerden birinin kesik başını tutarken görüntülendiği pek çok videosunun olduğunu belirtmişti.
Abu Talha al-Almani olarak da bilinen Cuspert’ın, FBI tercümanını nasıl ayarttığı belli değildi. Mahkeme delilleri, Greene’e ait gizli bir Skype hesabı aracılığıyla özel olarak iletişime geçmiş olabilecekleri yönündeydi.
• Hızlı Evlilik ve Hemen Ardından Pişmanlık
Çekoslavakya’da doğan ve bir ABD askeriyle evli olan Greene, 2011’de FBI’da çalışmaya başlamış ve 2014 Haziran’ındaki gizemli kayboluşuna kadar hiç bir sorun yaşamamıştı.
Henüz açıklanmış raporlara göre, Greene (38) , 27 Haziran 2014’te Suriye’ye gider gitmez Cuspert ile evlendi. Ama günler içerisinde, IŞID’e ait bir bölgeden, mail yoluyla bir arkadaşına “Gerçekten çok karışık şeyler yaptım bu defa.” diyerek kaçış yolu aramaya başladı.
Hemen ardından gelen bir mailde ise “Burada ne kadar kalacağım bilmiyorum ama önemli olan bu değil, her şey için çok geç.” ifadelerini kullandı. Yine bir başka cümlesinde de, kaçmaya çalıştığı taktirde hapis tutulacağını söyledi.
Mahkeme, Greene’in IŞID’e ait bölgeden nasıl kaçtığını açıklamadı ama Greene, Ağustosun başlarında, Suriye’ye gidişinden iki ay kadar sonra, ABD’ye döndü ve tutuklandı.
Derhal itirafta bulunan Greene, ABD savcılarıyla işbirliğine başladı. Soruşturma görevlisi, Greene’in ifade sürecinin önemli ve uzun soluklu olduğunu belirtti.
Dava sonucunda, uluslararası terörizme dahil olup, bunu FBI’a ‘tatil planı’ olarak sunmaktan suçlu bulundu. 24 ay hapis cezası alan Greene, geçtiğimiz yıl serbest bırakıldı.

Tags: