Oxford Dictionaries tarafından her yıl olduğu gibi, bu yıl da yılın kelimesi seçildi. Haziran ayında İngiltere’de yapılan seçimlere damgasını vuran “youthquake” 2017 yılının kelimesi ilan edildi.

Bu seçimde etkili olan unsur ise yaşanan politik ve sosyal değişimlere gençlerin tepkisi ön planda olması idi. Oxford Dictionaries de bundan ilham almış ve ‘Youthquake’ sözcüğünü yılın kelimesi olarak seçmiştir.

 

Youthquake, “gençlerin eylem ve etkisinden doğan önemli kültürel, politik ya da sosyal değişimler” olarak tanımlanmış olup, Oxford Dictionaries editörleri tarafından yapılan araştırmalarda bu terimin kullanımının 2017 yılında 2016 yılına oranla beş katı daha fazla olarak gözlemlediği ve kullanımının % 401 arttığı açıklanmıştır. Bu kelime, İngiltere’de Haziran 2017 tarihinde gerçekleşen seçimlere damgasını vurmuştur.

Young protesters in Catalonia, Spain. Photograph: Juan Carlos Cardenas/EPA

Yılın kelimesi, ilk olarak 1965 yılında Vouge dergisinin genel yayın yönetmeni Diana Vreeland tarafından ortaya konmuştur. Youthquake kelimesinin seçildiği kara liste ise aşağıda bulunan kelimelerden -bukelimeler de çoğunlukla politik anlamlar taşıyor- oluşuyordu:

Antifa: Aşırı sağ görüş ideolojilerinin çeşitlerine ve faşizme karşı mücadele ruhuyla bir araya getirilen özerk grupların politik protesto hareketi.

Broflake: Geleneksel ve muhafazakâr düşünceleriyle çatışmaya giren yenilikçi davranışlardan ötürü kolaylıkla üzülen veya gocunan kimse.

Gorpcore: Açık hava etkinlikleri için giyilen kullanışlı kıyafetlere benzeyen bir çeşit elbise.

Kompromat: Genellikle politik doğrultuda şantaj, kötüleme ve birini manipüle etmek için toplanan bilgi.

Milkshake Duck: İlk başta sosyal medyada keyif veren ama sonradan kötü veya hoşa gitmeyen bir geçmişi olduğu ortaya çıkan kişi ya da şey.

Newsjacking: Birinin ürününün veya markasının reklamını yapmak yahut teşvik etmek amacıyla haberleri veya güncel olayları kullanmak.

Unicorn: Gökkuşağı renkleriyle boyanmış, parıltılarla süslenmiş bir içeceği veya yiyeceği belirtmek.

White fragilit: Beyaz bir kişinin ırkçı eşitsizlik ve adaletsizlikle üstüne gidildiğinde rahatsızlığı ve savunuculuğu durumu.


İlgili açıklamalar şöyle oldu:

Sözlük yazarı Susie Dent:

‘Bu yılın kelimeleri arasında göze çarpan çok kelime bulunmuyor. Antifa ve Kompromat gibi kelimeler güvensizliğin hakim olduğu bir zamanı ve hüsranı gösteriyor. Ama  ‘youthquake’ kelimesi bir şeyleri değiştirebileceğimize dair umut veriyor. Zor ve ayırıcı bir yılın ardından güzel bir bitiş gibi görünüyor.’

 Oxford Dictionaries’in genel müdürü Casper Grathwohl:

“Bu kelimeyi yarattığı etkinin kanıtına ve dil bilim ilgisine dayanarak seçiyoruz. Ama benim için en önemlisi, dilimizin derinleşen huzursuzluğumuzu ve yıpranan sinirlerimizi yansıttığı bir zamanda bu kelime umut veriyor. Bazen yılın kelimesi olarak bir kelime seçersiniz çünkü zamanı gelmiştir. Ama diğer zamanlarda kapınıza gelen ve bir şekilde size bir şeylerin müjdecisi olabilecek bir kelime seçersiniz. Sanırım bu yıl seçtiğimiz kelime gerçekten hepimizin destekleyeceği bir kelime.’


 


Kaynakça

Tags: