Birleşmiş Milletlerin 72 milyon işitme engelliye ve işaret dillerinin önemine dikkat çekmek amacıyla 19 Aralık 2017’de ilan ettiği 23 Eylül Dünya İşaret Dilleri Günü kutlu olsun! Dünya İşitme Engelliler Federasyonu verilerine göre dünya çapında 72 milyon işitme engelli birey var ve bu bireylerin yüzde sekseninden fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Dünya üzerinde 300’den fazla İşaret Dili kullanılıyor. – Euronews 2018 –

İşaret dilleri de konuşma dilleri gibi onu kullanan toplumun ürünü olması dolayısıyla yaygın inanışın aksine evrensel değildir. Her ülkenin kendine özgü bir işaret dili vardır: Türk İşaret Dili (TİD), Fransız İşaret Dili (LSF), Amerika İşaret Dili (ASL) vs. Bununla birlikte Fransız İşaret Dili ve Belçika İşaret Dili gibi bazı işaret dillerinin gelişimi tarihsel ve coğrafi açıdan birbirlerine çok yakın özellikler taşımaktadır.

Her ülkenin farklı işaret dilleri olduğu gibi aynı ülke içerisinde de bölgeden bölgeye farklılık gösteren İşaret Dili Lehçeleri mevcuttur. Örneğin, Ankara İşaret Dili’ndeki bazı sözcüklerin işareti İzmir ve İstanbul’da farklılıklar göstermektedir. İspanya’da konuşulan İspanyol İşaret Dili, Katalan İşaret Dili’nden ayrılmaktadır. Farklı lehçelerde işaretler farklılık gösterse de sağır bireyler birbirlerinin işaret dillerine kolayca uyum sağlayarak temel düzeyde iletişim kurabilmektedir. 

Aşağıdaki bağlantıdan birçok ülkenin işaret dillerine ulaşabilir ve sağırlarla iletişiminizi pratikleştirebilirsiniz.

https://www.spreadthesign.com/tr.tr

Buna ek olarak çeşitli ülkelerin işaret dillerinin resmî kabulü ve süreçlerini de aşağıdaki linkten detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

https://www.eud.eu/

23 Eylül Dünya İşaret Dilleri günümüz kutlu olsun!


Kaynakça:

Tags: