Çeviri Blog ailesi, başta gençlerimiz olmak üzere tüm Türkiye’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği en önemli günlerden biri olan ve 1919’dan beri coşkuyla kutlanan bu günde neler olmuştu? Bu kutlu tarih neden gençlere armağan edilmişti? Çocuklardan ve gençlerden yetişkinlere kadar büyük bir heyecanla kutladığımız ve ulu önder Atatürk’ü saygı ve özlemle andığımız 19 Mayıs hakkında detayları sizler için derledik.

19 Mayıs 1919’un Anlam ve Önemi

Dört bir yanı, hem içerideki hainler hem dış ülkeler tarafından işgal altında bulunan topraklarımızda en kilit noktalardan birisi de Samsun’du. Yalnızca işgalci güçler için stratejik bir nokta olmayıp, aynı zamanda Türk milletinde bağımsızlık ve vatan bilinci uyandıracak, Türk milletini harekete geçirecek duygu ve faaliyetlerin ev sahibiydi Samsun.

Atatürk’ün 16 Mayıs’ta İstanbul’da başlayan ve 19 Mayıs’ta Samsun’da biten yolculuğu, Türk milletinin kurtuluşu için başlangıç niteliğinde bir adımdı. İçlerinde Atatürk’ün de bulunduğu onlarca asker, bizlere bağımsız bir gelecek bırakabilmek için yola çıkmıştı. Samsun’a ulaştığı ve Türk milleti için bir dönüm noktası olan 19 Mayıs’ı, Türk gençliğine armağan etmiştir.

19 Mayıs 1919, aynı zamanda, tarihin en güvenilir kaynaklarından biri olan daimi rehberimiz Nutuk’un da yazılmaya başlandığı tarihtir.

Atatürk için ‘gençlik’ kavramı, yaş sınırından daha derin anlamlar barındırıyordu. Özellikle milli mücadele dönemlerinde, ulusumuzu ileri taşıyan ve köhne fikirleri reddeden genç fikirleri takdir ediyor; gençlerden bahsederken fikirsel gençliği yani yenilikçi fikirleri vurguluyordu. Bu nedenledir ki yenilikçi ve ileri görüşlü fikirlerin gösterdiği yolda atılan ilk adımın tarihi gençliğe armağan edilmiştir.

“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” 

– Mustafa Kemal ATATÜRK

Geçmişten Günümüze 19 Mayıs Kutlamaları

Biz Atatürkçü nesil için hiç bitmeyecek bir heyecan ve gururdur, ulusal bayramlar ve bu bayramların değeri. Ne var ki bundan birkaç on yıl öncesine gidildiğinde bir şeylerin daha farklı olduğunu görüyoruz: Zafer yeniden kazanılmışçasına bir heyecan, izleyenleri büyüleyen kutlamalar, kurtuluş ve zaferi ruhunun derinliklerde hisseden insanlar…

19 Mayıs, 1955
19 Mayıs, 1955
19 Mayıs kutlamalarında flamalarla dans eden öğrenciler.
19 Mayıs kutlamaları / insan kulesi yapan öğrenciler.
19 Mayıs kutlamaları / insan kulesi yapan öğrenciler.

”Eskiden stadyumlara giderdik; erkekler insan kulesi yapardı, kızlar kırmızı beyaz kıyafetleri ile flama ve bayrak taşır, dünyanın en güzel kareografileri ile dans ederdi. Kızlar ve erkekler el ele, omuz omuza Atatürk imzası ya da portresi oluştururdu sahanın içinde.

Balonlar, bayraklar, şekerlemeler ve ‘maç köftesi’ dediğimiz o çeyrek ekmek arasında varlığı belli olmayan sokak lezzeti ile yorgunluğumuzu atardık. kutlama yeri, eski İnönü Stadı ise çıkışta Küçükçiftlik lunaparkına gider cesaretimizi sınardık; gondol, kamikaze ya da korku tüneline binerek…

Çoçukken, geçit töreni boyunca ağladığımı hatırlıyorum; senkronize adımlar, Kuleli öğrencilerinin hep bir ağızdan ”Ata’m” sesleri… O gurur ve ruhun hissedildiği güzel günlerdi.”

-Melis Pelin MOLU

Bir fikrin yaşaması ve yaşatılmasında, o fikrin gelecek nesillere nasıl aktarıldığı önemlidir. Tarihimizi ve kahramanlarımızı okuyup öğrendikçe bilinçlenebilir ve sonraki kuşakları aydınlatabiliriz. Bu noktada bizlere düşen görev, Türk tarihinin en gururlu sayfalarını kardeşlerimize, çocuklarımıza, öğrencilerimize ve en nihayetinde gelecek nesillere aktarmaktır.

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e Dair

Ulusumuz en gururlu günlerinden biri olan bugünde, Atatürk’ün, toplumun her kesimine verdiği değer ve gösterdiği saygıyı da bir kez daha vurgulamak isteriz. Bağımsızlığın koşulsuz şartsız millete ait olduğunu bilen ve savunan; kadını yücelten ve dünyada her şeyin kadının eseri olduğunu belirterek toplumda kadının önemine dikkat çeken; yaş, cinsiyet, etnik köken gözetmeksizin eğitimi eşit ve zorunlu tutan; bireyi birey yapan düşünce ve eylem özgürlüğünün bilincinde olan bir liderdi Atatürk. Tarih boyunca kazandığı zaferleri milletine mal etmeyi bilmiş ve eğer kendisine karşı bir minnet söz konusu olacaksa, bunun, Türk milletini ilelebet yaşatarak ödeneceğini göstermişti.

Dünya Sahnesinde ATATÜRK

”Tarihi başarıları ile Atatürk, 20. yüzyılın en büyük liderlerinden birisidir. Üstün liderlik vasfı ve askeri zekasıyla, savaşlardaki başarılarının yanı sıra ülkesi için madden ve manen pek çok başarı gösterdi. Yıkılmaya yüz tutmuş bir imparatorluğun küllerinden, yenilikçi ve bağımsız bir ülke yarattı. Gerçek bir barış yanlısı ve özgürlük meşalesini en önde taşıyan bir liderdi. Atatürk yalnızca Türk milletinin değil; ilham verdiği tüm milletlerin kalbinde yer etmiştir.”

John F. Kennedy, ABD Başkanı

”20. yüzyılın en önemli liderlerinden biri olan Atatürk, hem bir devler adamı olarak hem de önde gelen yenilikçi kişiliği ile bu dünyada silinmez izler bıraktı. Askeri yönden eşsiz bir stratejilerinin yanı sıra öngörü, cesaret ve kahramanlığı ile muzaffer bir komutandı. Türk milleti, Atatürk gibi eşsiz bir insana sahip olduğu için gurur duymalı.

-David Ben Gurion, İsrail Başbakanı

Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece, diğer tüm ulusal bayramlarımızda olduğu gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı da en büyük değerlerimizden biri olarak yaşamaya devam edecektir. Bizlere bu kutsal toprakları emanet eden, eşsiz zaferler ve gurur yaşatan Ata’mızı saygı ve özlemle anıyoruz.

“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak olan sizlersiniz.”

”Biz her şeyi gençliğe bırakacağız… Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”

”Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.”

-Mustafa Kemal ATATÜRK

KAYNAK

Milli Eğitim Dergisi

Turkish News

Tags: