Aralık ayında İstanbul’da öne çıkan kültür ve sanat etkinliklerini sizler için derledik. Ay boyunca güncellenecek olan bu yazıda verilen her türlü bilgiden etkinlik sahipleri sorumludur. Kültür ve sanat dolu, güzel bir Aralık geçirmenizi dileriz.

 Thomas Potiron, Fernando Clemente, Gueorgui Fournadjiev ve Isaac M. Pulet

Paganini
Thomas Potiron, Fernando Clemente, Gueorgui Fournadjiev ve Isaac M. Pulet’den oluşan virtüöz dörtlü, klasik müziği güldürü ile harmanlıyor.
Klasik müzik tarihinin en önemli keman virtüözlerinden olan Paganini’den ilham alıp izleyicilere eğlenceli, dinamik ve çağdaş bir klasik müzik dinletisi yaşatıyorlar.
9 Aralık 2019, 20.00 Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Paganini

Bir Yol- One Way
Luigi Ballarin
Oryantalist İtalyan sanatçı Luigi Ballarin, büyük bir İstanbul aşığı. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı, 30 eserden oluşan Bir Yol- One Way sergisinin ilk etabını, Mevlânâ haftasına denk gelen 10-20 Aralık 2019 tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sergi Salonunda ziyaret edebilirsiniz.
Luigi Ballarin- Bir Yol- One Way

Luigi Ballarin

Fame Müzikali
Müzikal tarihinin efsanesi, 30. yılını kutlayan ünlü Fame Müzikali İstanbul’a geldi. 75. yılını kutlayan Yapı Kredi’nin ana sponsorluğunda, 10-15 Aralık 2019 tarihleri arasında izleyebilirsiniz.
Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Fame Müzikali

Gioacchino Rossini

Komik Operaların Usta Bestecisi Rossini
Bel Canto dönemi İtalyan operasının en renkli temsilcilerinden, Gioacchino Rossini, ünlü Sevil Berberi (The Barber of Seville), La Cenerantola gibi ‘komik operaların’ bestecisidir.
İzleyiciler, hem Rossini’yi yakından tanıyacak, hem de sevilen aryalarını dinleyecek.
Konuşmacılar: Serhan Bali (Klasik Müzik Yazarı), Hakan Ali Toker (Piyanist-Besteci)
10 Aralık 2019, 20.00 Yeldeğirmeni Sanat Alt Salon
Komik Operaların Usta Bestecisi Rossini

Tangueros de Estambul Konseri
Ulusal ve uluslararası tango festivallerinin aranan orkestralarından biri olan TangEsta, ismini Tango ve Estambul’un birleşiminden alıyor. 2012 yılında Ortaç Aydınoğlu tarafından kurulan orkestra, tangoyu Arjantin’de çalındığı otantik üslubuyla icra eden  ve tamamı Türk müzisyenlerden oluşan Türkiye’nin tek profesyonel grubudur.
11 Aralık 2019, 20.00 Yeldeğirmeni Sanat Üst Salon
Tangueros de Estambul Konseri

Küçük İskender

Şiir Nasıl Görülür?
Merih Akoğul, Turgay Kantürk
Fotoğraf Kulübünde, fotoğraf üzerine disiplinlerarası okumalara yer veriliyor. İnsan beyni sözleri bir görüntüyle eşlemek istiyorsa o zaman şiirlerin de bir fotoğrafı vardır düşüncesiyle, Merih Akoğul, şiirin görsel yönünü, şiir/dize ve fotoğraf/görüntü kesişmeleri üzerinden ele alacak. Yapı Kredi 75. Yıl Buluşmaları kapsamında düzenlenen söyleşinin konuğu şair ve tiyatro yönetmeni Turgay Kantürk olacak. Küçük İskender’in şiirlerinden yola çıkılarak Türk ve dünya şiirinden örneklerin ele alınacağı söyleşide şiirlere fotoğraflar eşlik edecek.
11 Aralık 2019, 18.30 Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca
Şiir Nasıl Görülür?

Da Vinci ile Akşam Yemeği
Celil Sadık, Özlem Kumrular
Zorlu PSM ve Buart Sanat Atölyesi işbirliği ile düzenlenen Sanat Atölyelerinin ilki, Rönesans’ın dâhi ismi Leonardo da Vinci ile başlıyor. İtalyan hezarfen, filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, botanist, kartograf, yazar ve ressam Da Vinci’nin hayatı, resimlerinin gizemi, Son Akşam Yemeği’nin sırları bu atölyede anlatılıyor.
15 Aralık 2019 Pazar, 15.00- 17.00 Zorlu Performans Sanatları Merkezi
Da Vinci ile Akşam Yemeği

Şeb-i Arus “Aşk İle”
Şef: Hakan Talu
CRR Türk Müziği Topluluğu, Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat yılına özel “Aşk İle” adlı projesini sanatseverlere sunuyor. Etkinliğin birinci bölümünde  Mevlâna’nın dünyaca bilinen Mesnevi ve Divan-ı Kebir’indeki rubaileri, Mevlevi müziği ile birleşiyor. Itrî, İsmail Dede, III.Selim ve Nasır Dede gibi İstanbul’da yaşamış olan klâsik ekol bestekârların dini ve din dışı formlardaki eserlerinin koro ve solo olarak okunacağı birinci bölümdeki eserler arasında Mevlâna’nın rubailerinden de örnekler verilecektir. İkinci bölümde ise Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’nin Ferahfeza makamındaki ayini eşliğinde sema töreni yapılacaktır.
17 Aralık 2019- 20.00 Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Şeb-i Arus “Aşk İle”

Furuğ Ferruhzad

Furuğ Ferruhzad 85 Yaşında
Ali Sadidi Heris, Farhad Eivazi, Makbule Aras Eivazi, Mehtap Maral, Nazan Kesal
İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam Furuğ Ferruhzad’ı anma etkinliğinde Furuğ’un şiirlerinin çevirmeni Makbule Aras Eivazi, Furuğ’un yaşamı ve yapıtları üzerine konuşacak. Furuğ’un kişiliğinde ve şiirindeki “samimiyet” vasfı, sinemanın şairin yaşamındaki ve sanatındaki yeri anlatılacak. Furuğ’un yaşamını anlatan “Yaralarım Aşktandır” adlı oyunda Furuğ’u canlandıran tiyatro sanatçısı Nazan Kesal, kendi bakış açısından şairi aktaracak. Ayrıca programda Farhad Eivazi’nin hazırladığı bir kısa film, Nazan Kesal’ın yorumuyla Furuğ şiirleri dinletisi ve şairin bir yapıtını bestelemiş olan müzisyen Mehtap Maral’ın performansı da yer alıyor.
24 Aralık 2019, 18.30 – 21.00 Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca
Furuğ Ferruhzad 85 Yaşında

İslam Manafov

Yeni Yıl Konseri
İslam Manafov
Azerbaycan devlet sanatçısı ve birçok önemli projenin sahibi olan İslam Manafov, çoşkulu bir yılbaşı konseri için İstanbul’da olacak. Seyirciler, D.Scarlatti, J.P. Rameau, F.Couperin, L.van Beethoven, F.Chopin, F.Liszt, J.Strauss’un muhteşem bestelerini konser boyunca dinleyebilecekler.
28 Aralık 2019, 20.00 Yeldeğirmeni Sanat Üst Salon
Yeni Yıl Konseri

Tags: