Etimolojik Çarşamba serimiz kapsamında Instagram hesabımızdan yaptığımız anket sonucunda bu hafta incelememizi istediğiniz kelime ‘’Vampire.’’

Filmlerde gördüğümüz, geceleri ortaya çıkan, aynalarda gözükmeyen ve insanların kanlarını emen varlıkların, yani vampirlerin kelime kökeni olarak nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evetse çok şaşıracaksınız!

Söz konusu kelime sırasıyla 1734 yılında Fransızca ‘’vampire’’ kelimesinden, sonra Almancada Macar kökenli ‘’vampir’’ kelimesinden gelmiştir (1732). Ayrıca, Eski Kilise Slovakçasında ‘’opiri’’, Sırpçada ‘’vampir’’, Bulgarcada ‘’vapir’’ ve Ukraynacada ‘’uper’’ olarak kullanımları mevcuttur.

Slav bir dil bilimci olan Franc Miklosic, kelimenin asıl kaynağının Kazan Tatarları’nın cadı anlamında kullandığı ‘’ubyr’’ kelimesinden geldiğini ifade etmiştir.

Ancak diğer bir dil bilimci Max Vasmer ise kelimenin Tatar kelimesine benzemesini ses bakımından şüpheli bulmuştur. Kelimenin İngilizce kaynaklarda 1196 yıllarında gece yürüyen, hastalık saçan, yaşayan cesetler anlamında kullanıldığını gösteren kaynaklar mevcuttur. Ayrıca kelimenin 1741 yılında ‘’diğer insanları avlayan kişi’’ olarak da mecazi bir kullanımı mevcuttur. 1744 yılında Fransız biyolog Buffon tarafından Güney Amerika’da kan emici yarasalara konulan isim olarak da kullanılmıştır.

Kaynakça:

Tags: