I.Dünya Savaşı İngilizceye birçok yeni kelime kattı. Bugün günlük hayatımızda bile sıklıkla kullandığımız ve o zamanlardan kalma ilginç birkaç kelimeye hep beraber bakacağız.

  • Trenchcoat (Trençkot)

 Trench (siper) ve coat (ceket) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu kelime aslında I.Dünya Savaşı’nda İngiliz ordusunda kullanılan su geçirmez bir kıyafetti. Cephedeyken giydikleri üniformadan daha uzundu ve tüm mevsimler için uygundu. Şimdi ise sonbaharda dolaplarımızın vazgeçilmezi.

Trençkot giyen askerler
  • Camouflage (Kamuflaj)

 Bulunulan ortamın içerisine karışarak düşmanlardan korunma anlamına gelen bir kelime o döneme kadar yoktu. Fransız bir kelime olan “camoufler” kelimesinden gelmektedir.

Kamufle olmuş bir asker
  • Cooties (Bit)

“Cootie” kelimesiyle İngiliz ordusu ilk kez Uzak Doğu’da karşılaşmıştır. Bu kelimeyi uyarlayıp söylendiği gibi heceleyerek türetmişlerdir.

  • Shell Shock

 I. Dünya savaşı sırasında görev yapan askerler üzerinde oluşan ve savaş stresi tepkisi olarak tanımlanan psikolojik bir problemdir. Zayıf karaktere sahip askerlerde çıktığı düşünülen bu rahatsızlığın belirtileri I. Dünya Savaşı’nda başta anlaşılamamış ve belirtileri gösterenlerin bazıları idam edilmiştir.

  • Cushy (Rahat)

Hintçe; mutlu, sağlıklı gibi anlamlara gelen “cush” kelimesinden türemiştir. Yoga (yoga), looter (yağmacı), cummerbund (kuşak) kelimeleri de Hintçeden İngilizceye geçen diğer kelimelerdir.

  • Posh (Lüks)

Giyimde, eşyada, harcamada aşırı gitme, gösteriş, şatafat anlamına gelen bu kelimenin kökeninin “Port Outward, Starboard Home”  ifadesinden geldiği düşünülmektedir.

(Port Outward, Starboard Home: İngiltere-Hindistan arasındaki vapur seferlerindeki varlıklı insanların kaldıkları bölümler anlamına gelen bir ifadedir.)

  • Bullshit (Saçmalık)

Manasız anlamına gelen “bull” kelimesinin izini 17. yüzyıla kadar sürebilsek de “bullshit” kelimesinin kullanımına 1915 yılının başlarında rastlanmaktadır. Günlük hayattaki yerini almaya ise I. Dünya Savaşı’nda başlamıştır. Kullanıldığını gördüğümüz ilk kayıtlı belge ise T.S. Elliot’ın 1910-1916 yılları arasında yazdığı “TheTruimph of Bullshit” şiiridir.

Kaynakça:

Tags: