Yabancı bir dil konuşmak hafızanızı canlı tutmanıza yardımcı olabilir !

‘’Herkes hafızasından, hafızasının zayıf olduğundan kolaylıkla şikayet eder; fakat asla zekasından yakınmaz. Bilmez ki hafıza, zekanın bir unsurudur.’’ der Oğuz Atay.Zekanın bir unsuru olan hafızanızdan şikayetçi misiniz? Yabancı bir dil konuşabilmenin, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabilecek bilişsel problemlerle karşılaşma olasılığınızı azalttığına dair önemli çalışmalar var…

2011 yılında Honolulu kentinde 63. Yıllık Nöroloji Amerikan Akademisi Toplantısı’nda yayınlanan bir çalışmaya göre, ikiden fazla dil konuşabilen insanlarda hafıza problemi yaşanma riski düşebiliyor. Çalışmanın yazarı Magali Perquin : ‘’ Görünüşe göre ikiden fazla dil konuşmanın yaşam boyunca veya öğrenme sürecinde yabancı bir dil öğrenen yetişkinlerde hafızaya koruyucu bir etkisi var.’’ dedi. Perquin, farklı hastaneler ve kurumlardan partnerlerin birliğini kapsayan MemoVie çalışmasına öncülük etmek için çaba harcıyor.

Çalışma; 2 ila 7 arası dil konuşabilen veya konuşmuş, yaş ortalaması 73 olan 230 kadın ve erkek katılımcıyla gerçekleşti.Katılımcıların sadece 44’ünde bilişsel problemler kaydedildi, geri kalanında ise hafıza ile ilgili hiçbir probleme rastlanmadı.

beyin-ve-zekanin-gelisimi

Araştırmacılar; 4 ya da daha fazla dil konuşabilen insanların, sadece 2 dil konuşabilen insanlara oranla 5 kat daha az bilişsel problem gösterme olasılığı olduğunu ortaya koydu. 3 dil konuşabilen insanların ise 2 dil konuşabilenlere oranla 3 kat daha az bilişsel problem gösterme olasılığı olduğu belirtildi.Bunun yanı sıra, mevcut durumda ikiden fazla dil konuşabilen insanların bilişsel yetersizlik gösterme olasılıkları da 4 kat daha az olarak görülmektedir. Sonuçlar, katılımcıların yaşını ve eğitimlerini de hesaba katmaktadır.

Perquin : ‘’ Bu bulguları doğrulamak, korumanın dille ilgili düşünme yetenekleriyle sınırlı olup olmadığı ve bunun ötesine geçebildiği veya bilişselliğin diğer bölgelerine yarar sağlayıp sağlamadığı konusunda karar verebilmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç var.’’ dedi.

Araştırma ikiden fazla dil konuşabilen insan nüfusunun yoğun olduğu Lüksemburg’da yürütüldü.

Görünen o ki başka bir dil bilmek sadece kültürel anlamda ya da atalarımızın deyişiyle ‘ bir lisan bir insan, iki lisan iki insan’ anlayışının yanı sıra bilişsel olarak hayatımıza katkılarıyla da önemini korumaya devam ediyor.

 

Kaynak :

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110222162304.htm

 

Tags: