Dil bilgisi kitapları çalışmak ve anadil konuşuru olan kişilerle iletişime geçmek dil öğrenme ve pratik etme sürecinin klasikleşmiş yollarıdır. Fakat bunların yanında arka cebinizde bulundurabileceğiniz ve emek sarf ettiğiniz süreci hızlandırma adına bazen oldukça yararlı olduğunu görebileceğiniz başka yöntemler de mevcut ve de okumanız için aşağıda sıralanmış bulunmaktadır.

1. Her şeyi etiketleyin

Yapışkan not kağıtları satın alın ve evinizdeki her şeyi etiketlemeye başlayın. Örneğin söz konusu dilde “Buzdolabı” yazın ve buzdolabının kapağına yapıştırın. Sonra fırına, pencereye, kapıya, merdivene de el atın. Yapıştıracağınız sözcüklerden bir kısmını biliyor olabilirsiniz, fakat dil öğrenirken akılda olanları unutmak zor sayılmaz. Siz yine de önünüze geleni etiketler iseniz sözcük ezberleme ve akılda tutma kapasiteniz artacaktır; ne de olsa söz uçar, yazı kalır.

 

2. Bir film öğrenin

Evet, doğru okudunuz. İzleyin değil, öğrenin. Dil öğrenirken film izlemenin yararlı olacağı hep söylenir durur, fakat yalnızca izlemek tek başına yeterli midir? Bir filmden en üst seviyede fayda sağlamak, onu dil bazında öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Hedef dilinizde bir film seçin
  2. Filmi önce altyazılı, sonra altyazısız izleyin
  3. İnternetten filmin senaryosunu indirin ve çıktısını alın
  4. Senaryoyu tamamıyla okuyun, bilmediğiniz kelimelerin altını çizin ve onları öğrenin
  5. Filmi tekrar izleyin – bu kez filmde söylenen her şeyi elinizdeki senaryo ile tekrarlayarak
  6. Filmi sahne sahne ayırın ve geçen diyalogları senaryoyu da bilerek iyice öğrenmiş olun

Bu yöntem ile hedef dilinizde konuşmaya adım atmış olacaksınız. Yukarıdaki liste yalnızca yol göstermek amaçlı, bunu kendi isteğiniz doğrultusunda düzenleyebilirsiniz. Fakat seçeceğiniz filmin defalarca izlemekten bıkmayacağınız biri olduğundan emin olun. Çünkü bu yöntemde asıl kilit nokta “tekrardır”.

 

poetry

 

 

 

 

 

 

3. Şiir yazın

Bir zamanların “şair” anlayışı günümüzde yeterince takdir edilmeyen bir hal aldıysa da, bunun sizi şiir yazmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Yeni bir dilde şiir yazmak, o dili nasıl yaratıcı olarak kullanabileceğiniz ve o dilde nasıl bir kimliğe bürüneceğiniz konusunda size yardımcı olur. Şiir yazmanın bir güzel yanı ise “Şiirsel Adalet” (İlahi Adalet) denen kavram sayesinde kimse şiirinizin dil bilgisel açıdan yanlış olduğunu söyleyemez.

 

4. Radyo veya ortam akışı dinleyin

Radyonun modası geçmez. İnsanlığa yüzyıllardır hizmet etmiş bu cihaz, bugün de dil öğrenme veya pekiştirme konusunda bize yardımcı olabilir. Kaldı ki radyo, internet ile de birlikte günümüzde daha ulaşılabilir bir hal almış ve dünyanın dört bir yanındaki istasyonlar parmağımızın ucuna gelmiştir. Radyonun bir güzel yanı, sunucuların profesyonel konuşmacılar olma gereklilikleri ve de açık bir dil ile konuşma yükümlülükleridir. Evde, yolda, gezinirken, işlenirken her zaman radyonuzda bir sohbet programı açık tutmaya çalışın. Zira kulağınızın, öğrenmek istediğiniz hedef dile aşina olması çok mu çok önemlidir. Bu aşamada kelimelerin bir kısmını veya çoğunu kaçırıyor olmanız önemli değildir. Ayrıca, denemenizde fayda olabilir ve başarıya ulaşırsanız bu kesin bir kardır, öyle ki: Radyo kulağınızda uyumanız beyninizi hedeflediğiniz dilde rüya görmeye itebilir ve bilirsiniz, ancak rüya görebildiğiniz dili çok daha iyi öğrenebilirsiniz.

http://tunein.com/

http://tunein.com/

5. Kendinizle konuşun ve yeni dilinizde düşünün

Kendi kendine konuşmak aklını kaçırmaya işarettir halk arasında. Ama dil öğrenirken insanların ne düşündüğünü umursamaya ne gerek var ki. Varsın biraz garip baksınlar, gülsünler. Yeni dilinizde telaffuz ve akıcılık üzerinde durmanın en iyi yolu kendi kendinize ve sesli bir şekilde konuşmaktır. Baştan size de farklı bir deneyim gibi gelse de zamanla buna alışacaksınızdır. Bu yaklaşımın avantajı, kendiniz ile daha rahat iletişim kuracağınız ve hata yapmaktan çekinmeyeceğinizden ileri gelir. Ayrıca farklı bir dil, ağzımız ve çevresindeki farklı veya az kullanılan kas gruplarının çalışmasını gerektirebilir. Yani pratik şart.

Eğer yeni bir dil öğrenirken eski dilinizde düşünmenin önüne geçemiyorsanız, uzun vadede başarı için bunun da üzerinde durmanız gerekmektedir. Bir gerçek hayat durumuyla karşı karşıya geldiğinizde ana dilinizde düşünür ve hedef dilinizde iletişimi gerçekleştirmeye çalışırsanız, ortada bir sorun olduğunu karşınızda yanıt bekleyen turist vesaire dil kullanıcısının yüzünden anlayacaksınızdır. Bununla baş etmenin en iyi yolu beklemeden hedef dilinizde düşünmeye başlamanızdır. Uyandığınızda o gün neler yapacağınızı hedef dilinizi konuşarak şöyle bir aklınızdan geçirmekle işe başlayabilirsiniz.

 

gamer

6. MMO oynayın

Oyuncular son zamanlarda muazzam bir itibar elde etti. Bunu özellikle, oyunculuğu profesyonel sahneye taşıyan azimli ve başarılı kişilere borçlu olduğumuz söylenebilir. Bu kişiler bize oyunculuğun bir hobi veya zaman öldürmekten ziyade ve daha öte, onun  sağlıklı bir profesyonel uğraş ve emek bekleyen, zorluluklarıyla keyifli bir alan olduğunu göstermişlerdir. Dil öğrenme konusunda oyun oynamanın ne kadar yararlı olduğunu hep vurgulamak istesem de, inandığım bu yargıyı kendim uygulamakla meşgul olduğum için fazlaca bahsini geçirmemiş olabilirim. Binlerce kişinin internet üzerinden aynı anda oynayabildiği (MMO) oyunlarda dünyanın dört bir yanından birçok oyuncu ile kulaklıklarla veya yazışarak iletişim kurulur. Söz konusu aktif halde oynanan göz önündeki bir oyun içinde birbirini anlayabilmek ve ona göre tepki verebilmek gerekliliği ile oyuncular gerçek hayat karşılaşmalarına hazırlık sağlar. Ayrıca dil kullanıcısı, oyuncu kimliği ile sevdiği bir şeyi yaparken kazanımını edindiği dile ait yeni bir bilgiyi/kelimeyi çok zor unutur. Misal oyuncu bir dil kullanıcısı, iki metrelik bir canavarla savaşırken önüne çıkan “Dikkat!” anlamındaki “Watch out!” ifadesine, kelime bilgisi kitaplarında yer aldığı halinden daha çok anlam yükleyip unutulmasının önüne taş duvar örebilir.

Popüler MMO oyunlardan bazılarının isimleri şöyledir: World of Warcraft, Skyrim: The Elder Scrolls Online, Star Wars: The Old Republic Knights of the Fallen Empire, Final Fantasy XIV, Guild Wars 2, Blade and Soul.
Bunların yanı sıra “League of Legends” ve “DOTA2” oyunları da yabancı sunucularda oynanarak dil pratiği adına bahsi geçen yararları sağlayabilir.

 

Playing Scrabble

 

 

 

 

 

 

7. Scrabble oynayın

Bu başlık altına fazla açıklama yapma gereği yok gibi görünüyor. Scrabble, 29 dilde mevcut, harfleri bir araya getirerek anlamlı kelimeler türetmeye dayalı bir masa oyunudur. Yeni öğreniyor olduğunuz hedef dilde kelime dağarcığınızı, yetkinliğinizi ve yaratıcılığınızı ölçerken çok da keyif alabileceğiniz güzel bir yaklaşım olacaktır bu başlık da sizlere.

Umarız bu yazıdaki yöntemler sizlerin işine yarar ve ilgi çekebileceğini düşündüğünüz yaklaşımları bizlerle paylaşmaya teşvik eder.

 

Kaynak: http://www.lingholic.com/7-language-learning-tips-dont-teach-school/

Tags: