Beyoğlu Belediyesi Mayıs- Ekim ayları arasında festivalden festivale koşturuyor herkesi. Birbirinden renkli tam 11 festival! Taksim Meydanı’nda 5.000 m2 alan üzerine kurulan etkinlik alanında konserler, kahve stantları, leziz atıştırmalıklar da cabası. Biz çevirmenlerin, çevirmen adaylarının gözdesi olan “11. Sahaf Festivali” bu yıl 20 Eylül tarihinde başladı ve 1 Ekim’e kadar sizleri bekliyor olacak.

Festival havası nasıl?
Açık hava olmasına karşın festival alanına girdiğiniz anda kitap kokusu doluyor içinize, klasik müzik. Sesler geliyor kulağınıza “Sizde şu yazar bulunur mu? Bu kitabın ikincisini arıyorum.” Kibar satıcılar “Bizde yok ama hemen karşıdaki tezgahta gördüm bir bakın.” diyor size arkadaşça. Dostluk kokusu var burada, biraz da toz ama tozu sileriz.
Hemen girişte bulunan krep standından leziz krep yiyoruz ve başlıyoruz dolaşmaya.

Neler var?
Artık basımı yapılmayan kitap, dergi ve sözlükler. Her dilden her alandan farklı türde binlerce kaynak, en çok İngilizce-Almanca ve İtalyanca dillerinin olduğunu söyleyebilirim.

Kimin olduğu çoğu zaman bilinmeyen fotoğraflar. Bir nevi yaşanmışlık var burada diyebiliriz. Hüzünlü bir şarkı gibi, huzurlu bir şarkı gibi a

ynı zamanda. Zaman demişken, zamanda yolculuğa çıkabileceğiniz bir festival burası, kitaplarınızı seçtiniz, çıkışta solda bulunan kahveciden bir fincan kahve alın ve kitaplarınızı hemen orada bulunan banklarda inceleyin, etrafınızda kitaplar çevirili iken.
Ne güzel değil mi? Eylül ayının taze havasında.

 

En çok ilgi çekenler neler?
Yaş aralığına göre değişkenlik göstermekle birlikte en çok özel alan dergileri ve kaynak niteliğinde kitap, dergiler satılıyormuş. Gençler günümüze daha yakın romanları tercih ederken bir diğer taraftan koleksiyon yapmaya başlamış kişilerin kendi alanlarına dair kaynak arayıp bulması saatlerini alıyormuş. Koleksiyon yapası geliyor insanın, aile büyüklerimizin çocukluk çizgi romanları var!

Ücretler nasıl?
Gerçekten çok makul. Tezgah tezgah değişiyor, 5-10 tl arasında tezgahlar varken, küçük dükkanların içinde fiyatlar artıyor.
İp ucu: Eğer fiyat yazmıyorsa hemen kitabın ilk sayfasının sağ üst köşesine yazmışlar.
Beş lira ile bir kitap alabilir sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. İlgi alanınızın ne olduğu fark etmeksizin mutlaka en az bir kitap bulacağınız bu güzel festivale mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Not: Poşet poşet kitap aldım ama son tezgahta dergileri görünce dayanamadım öyle sıkı tuttum ki, dükkanda duran sahaf yüzüme bakıp “Aşkla sarıldınız, sahafların aradığı ilgi de böyle bir şey. Bir tanesi benim size hediyem olsun.” dedi ve o gülümsedi, o gülümseme hala gözlerimin önünde, teşekkür ederim!

Unutmadan, panoramik fotoğraflarda olan kaymalar için affola, hayat işte, asla durmuyor…

Kaynak & festival takvimi için Beyoğlu Belediyesi’nin festival içinde festibal var sayfasını inceleyebilirsiniz.

 

Tags: