İstanbul Üniversitesi, Çeviribilim Bölümü 16. Çeviri Söyleşileri
“Teknik Metin Yazarlığı” Prof. Dr. Işın Bengi Öner

Prof. Dr. Işın Bengi Öner, teknik metin yazarlığı alanındaki bilgilerini aktarmak üzere İstanbul Üniversitesinde ilgililerle buluşacak.

01.03.2019 15:40 Amfi 6
Dışarıdan katılım için formu doldurmanız rica olunur.
katılım formu
İSÇEV – İstanbul Üniversitesi Çeviri Kulübü

Söyleşi
Fabio L. Grassi

Fabio L. Grassi’nin “Yeni Bir Vatan. Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu’na Zorunlu Göçü (1864)” adlı kitabı 2017 yılında İtalyancadan Türkçeye çevrildi. Grassi’ye göre, hem 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde katıldığı bir sempozyum hem de Çerkeslerin Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne sürgün edilmesinde görevli kimi İtalyanların tanıklıkları kendisini bu alanda çalışmaya isteklendirdi. İtalyan tarihçi, Rus Çarlığı’nın Kafkasya’da yayılmasının batıda bilinmesi ama Türkiye’de yeterince ilgi görmemesini şöyle eleştiriyor: “Asıl şaşırtıcı ve ilginç olan nokta ise, Kafkasya’nın dağlı halklarının trajedisinin yakın yıllara kadar Türkiye’de bile büyük bir yankı bulmamış olmasıdır… Gerçek olan şu ki, Çerkes olayına gösterilen bu ilgisizlik, tarih yazımı açısından büyük bir ihmalkârlıktır.”

“Yeni Bir Vatan. Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu’na Zorunlu Göçü (1864)”; 1859-1864 dönemini, Osmanlı Devleti’nin Çerkesler’e karşı uyguladığı politikaları, Çerkesler’in Anadolu’nun yerli halklarıyla ilişkilerini, Yeni Türkiye’nin uluslaştırma politikalarında Çerkesler’in yerini ve daha pek çok konuyu ele alıyor. Kitabın son kısımları ise okuyucuların konu hakkında çeşitli kaynaklara ulaşmasını sağlayacak belgelerden meydana geliyor.

1 Mart Cuma Akşamı Saat 20.00’da İstanbul Kafkas Kültür Derneğinde, Fabio Grassi ile birlikte kitabı ve Çerkesler üzerine konuşulacak (Etkinlik dili Türkçedir).

İstanbul Kafkas Kültür Derneği
Altunizade Mahallesi Nuhkuyusu Cad. No:110 Üsküdar / İstanbul
01.03.2019 20:00 – 22:30
İstanbul Kafkas Kültür Derneği

Tez Sunumu
Dr. Özlem Kale


Dr. Özlem Kale, ”Türk Edebiyatında Sinemaya Uyarlanan Romanlar ve Uyarlama Sorunu” adlı tezini sunuyor ve konukların merak ettiklerini yanıtlıyor. Herkesin içtenlikle sorularını yöneltebildiği Köprülü Medresesi tez sunumlarını kaçırmamanızı tavsiye ederim.

01.03.2019 16.00 Köprülü Medresesi, Çemberlitaş
www.kubbealti.org.tr

Ömer Seyfettin


TESAK Cumartesi Söyleşileri
Doğumunun 135. Yıl Dönümünde Ömer Seyfettin ve Milli Edebiyat


Konuşmacılar: İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Sağlam (Türk Modernleşmesinde Milli Söylem ve Ömer Seyfettin), Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. Arda Odabaşı (Genç Kalemler Dergisi ve Ömer Seyfettin).

Ömer Seyfettin, yakın arkadaşı Ali Canip’e gönderdiği bir mektupta, “Geliniz Canip Bey, edebiyatta, lisanda bir ihtilâl vücuda getirelim” çağrısında bulunur ve “Genç Kalemler” dergisiyle Milli Edebiyat hareketi başlar.
Türkçenin sadeleştirilmesine yönelik sistemli ilk hareket olan “Yeni Lisan” hareketinin kurucularından ve edebiyatımızın önde gelen hikâye yazarlarından olan Ömer Seyfettin, doğumunun 135. yıl dönümünde anılacak.

02.03.2019 14:00
Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi, No: 2/3 (Eski Başkanlık Binası) Kadıköy/İstanbul
www.kultursanat.kadikoy.bel.tr

Boğaziçi Üniversitesi Davranış Bilimleri Kulübü 5. Psikoloji Günü

Bu yılki tema, “resilience” ya da Türkçede en sık kullanılan üç karşılığı ile direnç, esneklik ve dayanıklılık. Sunumlar ve atölyeler ile bu kavram üzerine derinlemesine düşünülecek ve tartışılacak. Etkinlik sertifikalıdır.

02.03.2019 Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall
BÜDAV 5. Psikoloji Günü: Direnç – Esneklik – Dayanıklılık

Söyleşi
Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri – Zeki ama Tembel
Neslihan Zabcı ve Filiz Torun


“Tembel olmak ne demektir?” ve “Tembel olmanın altında yatan ruhsal nedenler nelerdir?” soruları üzerinden, Klinik Psikolog ve Psikanalist Dr. Neslihan Zabcı ve Psikoterapist Filiz Torun, çocukların ruhsal sorunlarının sonuçları olarak ortaya çıkan tembellik, dikkat eksiklikleri, öğrenme güçlükleri ve hiperaktivite gibi belirtilerin önemi üzerinde duracaklar.

03.03.2019 18:00
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Caddesi No: 161, 34433, Beyoğlu / İstanbul
www.sanat.ykykultur.com.tr

”Gölgeyi Yerden Ayırma. Bizanslı, Sütun Üstünde Yaşayan Aziz Daniele”

Geç antik dönemde, sadece bir sütunun tepesinde hareketsiz kalmanıza izin veren bir çilecilik biçimi doğdu. Bu yaşam tarzını benimseyen keşişlere Yunanca sütün anlamına gelen ”stylos” dendi. Bu felsefenin en önemli isimlerinden olan Daniele, 5. yüzyılda Konstantinopolis yakınlarındaki bir sütunda yaşadı. Fakat bu hayat ona popülarite ve şehrin bir tür koruyucusu olmasını sağlayan bir otorite getirdi. Kendisine adanmış bir eser olan Vita, Bizans vatandaşları için bir referans noktası haline geldiğini söylüyor bizlere. İmparatorlar I. Leone ve Zenone, iç ve dış politika konularında da tavsiyelerine başvuracak kadar ona önem verdiler Daniele’e. Tehlike İçinde Geçen Hayatlar adlı konferans dizisinin dördüncüsü, sütun üzerinde yaşamını sürdüren Daniele’ye adanmıştır. Prof. Laura Franco ve Silvia Pedone ‘nin açıklamaları bize bu aziz konusunda detaylı bilgiler verecektir.

05.03.2019 19:00 Casa d’Italia Tiyatrosu
Simultane çeviri olacaktır.
Rezervasyon için:
www.iicistanbul.esteri.it

OLİMPOS SERGİLERİ I: PORTRE
Küratör: Taner Ceylan

Ressam Taner Ceylan bugüne kadar New York, Londra, Berlin, Basel, Madrid gibi ünlü şehirlerin galerilerinde, eserleri binlerce liraya alıcı bulmuş bir sanatçımızdır. “Duygusal Realist” ve “Yaşayan En Pahalı Türk Ressam” olarak anılan sanatçı İstanbul’da yaşamaktadır ve burada da sergileri olmaktadır.

“Olimpos Sergileri”, Taner Ceylan’ın yakından takip ettiği kimi sanatçıların ilk kez sergilenecek eserlerinden oluşan bir grup sergisi serisi. Serinin portrelerden oluşan bu ilk sergisinde, Olimpos Sergileri Portre 1’de, Güneş Acur, Cem Adrian, Gizem Akkoyunoğlu, Şeyma Barut, Metin Çelik, Hakan Çınar, Yunus Emre Erdoğan, Onur Hastürk, Rugül Serbest ve Hande Şekerciler’in resim, heykel ve desenleri yer alıyor.

“Olimpos Sergileri”nin birincisine, Portre temasına odaklanarak hazırlanmış bir kitap eşlik edecek. Kitap, Süreyyya Evren editörlüğünde, Vahit Tuna tasarımı ve Reha Arcan’ın eser reprodüksiyon fotoğrafları ile hazırlandı. Bu kitap için kaleme aldıkları metinlerde, sanatçılar Gülçin Aksoy, Halil Altındere, Volkan Aslan, Nancy Atakan, Neşe Şive Baydar, Canan, Aslı Çavuşoğlu, Fulya Çetin, Neriman Polat, Utku Dervent, Sinan Demirtaş, İnci Furni, Leyla Gediz, Nilbar Güreş, Nuri Kuzucan, Ali Kazma, Şükran Moral, Gülay Semercioğlu, Erinç Seymen, Elif Uras ve Cengiz Tekin portre kavramını kendi hayatlarında iz bırakan portrelerle anlattılar. Sergiyi tamamlayan bu yayın, günümüz sanatçılarının Van Gogh’tan Giorgio de Chirico’ya, Kiki Smith’ten Francisco Goya, Alice Neel, Jean Delville, Joseph Beuys, Albrecht Dürer, Mihri Müşfik, Heather Dewey-Hagborg, Avni Lifij, Leyla Gamsız, Frida Kahlo, Hale Asaf, Maria Lassnig, Francesca Woodman, René Magritte, Caravaggio, Munch, Hans Holbein’a farklı zamanlarda üretim yapmış pek çok sanatçıya ait portre çalışmaları üzerine düşüncelerini bir araya getiriyor.

“Olimpos Sergileri I: Portre” için hazırlanan kitapta ayrıca sergide eserleri yer alan sanatçılara dair Taner Ceylan tarafından kaleme alınmış metinler de yer alacak. “Olimpos Sergileri”nin ilerleyen yıllarda sergiler ve kitaplar ile devam etmesi planlanıyor.

Sergi mekanı: Sadık Paşa Konağı, Cihangir
Salı-Cumartesi 12:00-19:00
İletişim: info@olimpossergileri.com
Olimpos Sergileri I: Portre
www.vogue.com.tr


Onur Hastürk, Otoportre, 2018, kağıt üxerine altın varak, 49×59 cm

Gürel Yontan, “1 Mayıs”, DİSK’in 10. yılı için kartpostal, Salt Arşivi

Kültür Tarihi Konuşmaları
Sazlı Cazlı Sohbet: 70’lı Yıllarda Türkiye
Derya Bengi ve Murat Meriç


Derya Bengi ve Murat Meriç, 70’li yılların Türkiye’sini müzik eşliğinde konuşmak üzere buluşuyorlar. 12 Mart Muhtırası, sıkıyönetimler, ara rejimler, petrol krizi, yokluklar, kuyruklar, Kıbrıs Savaşı, işçi hareketleri, siyasal İslam’ın doğuşu, solun yükselişi, politik şiddet, evlat acısı… Televizyonun hâkimiyetini ilan etmesi, sinemanın ve Babıâli’nin çıplaklıktan medet umması, Unkapanı’nın parlayıp sönmesi… Dünyada glam rock, reggae, punk ve disko dalgaları; Türkiye’de arabesk, Anadolu rock, politik pop rüzgârları….  Eurovision, korsan kasetler, Kıbrıs plakları, arabeskin kralları, Bodrum kaçamakları, Dilek Taşı, Cumartesi Gecesi Ateşi, sütü seven kamyon şoförü, Batsın Bu Dünya, Yarınlar Bizim, Bir Başkadır Benim Memleketim… Hepsi bu dolu dolu söyleşide konuşulacak konular. Bengi’nin kısa bir süre önce yayımlanan, ”70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük – “Görecek Günler Var Daha”’ adlı kitabı üzerinden , dönemin siyasal ve kültürel ruhunun şarkılar eşliğinde tartışıldığı sazlı cazlı bir sohbet sizleri bekliyor olacak.

12.03.2019 Saat: 18:30
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Caddesi No: 161, 34433, Beyoğlu / İstanbul
www.sanat.ykykultur.com.tr

Keyifli bir ay geçirmenizi dileriz! :)

Tags: