Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılında hazırladığı rapor ve verilere göre yaklaşık yüzde 10’u çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme engelli. Tarih boyunca dünya nüfusunun oldukça büyük bir kısmını işitme engelliler oluştursa da işaret dilinin evrimi 500 yıldan geriye gitmiyor.

17. yüzyılın başında Giovanni Bonifaccio’nun işaretlerle konuşma üzerine evrensel bir dil inşa etmesiyle başlayan çalışmalar, 18. yüzyılda Filozof Condillac’ın jest ve mimikleri de devreye sokmasıyla hız kazanıyor. İşitme engellilerin kendi aralarında kullandıkları işaretleşmeler temelinde bir dil oluşturularak eğitim müfredatlarına kazandırılmış ve 1817 yılında Amerika’da Thomas Gallaudet tarafından ilk işitme engelli okulu kurularak bu dilin eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Gözlüğün yan kısmındaki ekranda sesler kelime olarak yansıyor.

O günden bu güne işitme engelliler için birçok çalışma yapılsa da işaret dilinin evrensel olmaması, dilin ülkeden ülkeye, hatta yöreden yöreye bile değişiklik göstermesi, ortak bir platformda ilerlemeyi zorlaştırmıştır. Ayrıca işitme engellilerin seslerini duyurmalarındaki en önemli zorluk her zaman, birbirleriyle iletişim kursalar dahi işaret dili bilmeyen milyarlarca insanla iletişim kuramamalardır.

Bu noktada Düzce Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 2 lise öğrencisinin gerçekleştirdikleri proje, işitme engelliler tarihinde olduğu kadar insanlık tarihinde de büyük bir icat olarak nitelendirilebilir. Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek tarafından dışarıdan bakıldığında bireyin işitme engeli olduğunu fark ettirmeyecek bir gözlük şeklinde tasarlanan sistem, mikrofondan alınan sesi arduino aracılığıyla gözlükteki LED ekrana iletiyor ve işitme engelliler bu ekrandaki ayna sayesinde yansımaları kullanarak sesi yazı olarak görebiliyorlar.

Bu sistem sayesinde işitme engelliler sinema ve TV izleyebilecek, karşısındaki işaret dili bilmese dahi konuştuklarını okuyarak anlayabilecek.

Çeviri Blog ekibi olarak bu güzel projeyi alkışlıyor, daha da gelişmesi ve gerek ülkemizden gerekse dünyadan yeterli maddi desteği alabilmesi için haberimizi birkaç dile çevirmeyi ve işaret dilinde de yayımlamayı hedefliyoruz.

Kaynakça:

Anadolu Ajansı

Tags: