Kintsugi ya da Kintsukuroi, en basit haliyle altın ile onarım sanatıdır. Ancak bu sanat, görünenden çok daha derin bir anlam barındırır. Kusurları gizlemek yerine onları belirginleştirmek ve eskisinden daha güçlü bir hale getirmek, Zen öğretisinden seramiğe geçmiş bir kavramdır. Değişimin kabulü, kaderin insan yaşamının unsurları olarak kabul edilmesi ve hayatımız boyunca biriken hasar ve tecrübeler bizleri daha güçlü yapar. Altın gibi değerli bir madenin kırık parçaların birleştirilmesinde kullanılması, hasarlardan doğan gücü vurgulamak içindir.

Kintsugi tekniği ile yapılmış bir kase.

1449-1473 yılları arasında hüküm süren Ashikaga Yoshimasa’nın çok sevdiği çay kâsesi bir gün kırılır ve onarım için Çin’e gönderilir. Kâse onarımı tamamlandıktan sonra Çin’den gelir. Geri geldiğinde onarımın çok kötü bir şekilde yapıldığı anlaşılır. Kırık parçaların birleştirilmesi için metal halkalar kullanıldığını gören imparator ustalarını daha uygun bir çözüme yönlendirir. Japon zanaatkârlar, kırılan parçaları eskisinden daha güzel gösterecek bir teknik geliştirmişlerdir. Ortaya çıkan bu teknik, seramik çatlaklarının altın ile doldurulmasından oluşan Kintsugi sanatıdır.

Kintsugi vazo.

14.yüzyılda ortaya çıkan ve Zen Budizm’den gelen Wabi-Sabi felsefesi, bu tekniğin ortaya çıkmasında büyük bir etken olmuştur. Wabi-Sabi felsefesi, kusurlu güzelliğin daha güzel olduğunu savunur. Kusurların ve sadeliğin ‘kusursuz güzelliği’ doğurduğuna inanılır. Japonların Wabi-Sabi felsefesini benimsemesiyle birlikte Kintsugi sanatı 17.yüzyıla gelindiğinde oldukça popüler bir sanat haline gelmiştir.

Kintsugi (金継ぎ) altın doğrama, Kintsukuroi (金繕い) altın onarımı demektir. Kırılan seramiklerin saf altın görünümünde olması için macun hazırlanır. Macunun içinde saf toz altın ve urushi lak adı verilen zehirli sarmaşıklardan yapılan bir malzeme vardır. Boşluklar bu macun ile doldurulur. Macun kuruduktan sonra fazlası temizlenir ve üzerine kindei (altın bulamaç) veya gindei (gümüş bulamaç) sürülür. Seramik tekrar kurumaya bırakılır ve üzeri ovularak pürüzsüz hale getirilir. Artık seramik hazırdır.

Kintsugi tekniği ile yapılmış chopstick altlığı.

Japonların seramik parçalarını birleştirmede kullandıkları bu zarif teknik elbette sadece sanat bağlamında düşünülemez. Bu incelikli sanatı örnek alarak biz de kendi yaşamımızda hatalarımızdan ders almalı ve bu sanatta olduğu gibi yok etmek yerine korumayı, sürdürmeyi ve değerli olanı sahiplenmeyi bilmeliyiz.

KAYNAKÇA

Kintsugi: Yara İzlerinin Güzelliği

Kintsugi

Zen Ustaları

Kusurların Mükemmelliğini Ortaya Çıkarma Sanatı

Öne Çıkan Görsel

Tags: