Fransa’nın Normandiya bölgesinin başkenti olan Rouen’da bulunan Gros Horloge, 14.  yüzyıldan kalma astronomik bir saat. Dilimize “Büyük Saat” olarak çevrilmiştir. Gros Horloge 2.50 metre çapındadır ve saatin üzerinde bulunan 24 adet güneş ışını bir günde bulunan 24 saati temsil eder. Saatin mekanizması Avrupa’nın en eski mekanizmalarından biri olarak değerlendirilmektedir. Gros Horloge, 1920’lerden bu yana elektrikle çalışmaktadır.

Gros Horloge’a baktığınızda sadece saatin kaç olduğunu görebilirsiniz, dakikaları ve saniyeleri değil. Dikkatlice bakarsanız, dakika ve saniye ibresinin olmadığını siz de fark edeceksiniz. İnşa edildiği dönem şartlarında Gros Horloge’un sadece saati göstermesi yeterli görülmüştür. Saati gösteren ibrenin sonunda bir kuzu simgesi vardır. Kuzu, Rouen’ın amblemidir. Zira yün ticareti ve çalışmaları Rouen şehrinin kalkınması için son derece önemlidir.

Saat üzerinde haftanın günlerini gösteren ilginç bir sistem vardır. Eski dönemlerde insanların çoğu okuma yazma bilmedikleri için her gün bir Roma tanrısını temsil ediyordu. Böylece insanlar mitolojik karakterlere bakarak hangi günde olduklarını anlıyorlardı. Diana Pazartesiyi, Mars Salıyı, Merkür Çarşambayı, Jüpiter Perşembeyi, Venüs Cumayı, Satürn Cumartesiyi, Apollon ise Pazarı temsil ediyordu.

Gros Horloge’da mitolojik karakterler

Eğer 7 kat çıkmayı göze alabilirseniz, saatin bulunduğu binayı ziyaret edebilirsiniz. Bina içinde, saat odasını, dördüncü yüzyıl makinelerini ve ilk şehir çanlarını keşfedeceğiniz çan kulesini görebilirsiniz. Kuleye çıkarak 43 m yükseklikteki şehrin panoramasını izleme şansını da elde edebilirsiniz.

Gros Horloge içerisindeki saat mekanizması

KAYNAK

patrimoinehorloge

telescooptv

frenchmoments

Tags: