İşaret dili, işitme engeli olan ve işitme güçlüğü çeken kişilerin görsel bir dile erişimlerini sağlamak için kullanılmaktadır. Bu, konuşma dili kullanmadan iletişim kurmalarını sağlamaktadır.

İşitme engelliler ve duyma güçlüğü çekenler için iletişimi sağlamak adına vazgeçilmez bir araç olan işaret dili, herhangi bir işitme problemi olmayan kişiler için de sosyal hayatta faydalı olmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 89,043 kişi (53,543’i erkek 35,500’i kadın) işitme engelli ve 55,480 kişi de (34,672 erkek, 20,808 kadın) konuşma engellidir.

İşaret diline hakim olmanın en büyük faydalarından biri, toplumun duyan ve işitme engeli bulunan üyeleri arasında iletişimi kolaylaştırması. Herkes işaret dilini öğrenirse, işitme engelli bireylerin her şeyi bir yere yazmalarına ya da dudak okumalarına gerek kalmayacak olup, günlük yaşamda daha fazla kişinin hayata kolay erişimi sağlanacaktır.

Ayrıca işaret dilini öğrenmek, yerel işaret dili topluluklarıyla tanışma kolaylığı sağlayabilir. Bu da daha fazla kişiyle yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı sunar. Bunun dışında işaret dili, işiten insanların birbiri ile iletişimini de kolaylaştırır. Örneğin bir partidesiniz. Müziğin gürültülü ve insanların çok yüksek sesle konuşması yüzünden arkadaşınız sizi duyamıyor. Eğer ikiniz de işaret dili biliyorsanız konuşmadan birbiriniz ile çok rahat bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca işaret dili odanın bir ucundan diğer ucuna ya da pencereden bağırmadan iletişim kurmamızı sağlayabilir.

İşaret dilinin bilinen faydaları dışında, daha az rastlanan durumlar için de belli başlı yararları olabilir. Örneğin, dalış derslerinde su altında iletişim kurulamayacağı için temel işaret dili öğretilir. Eğer herkes işaret dilini öğrenirse, su altında bile tıpkı karada olduğu gibi sohbet edebiliriz.

İşaret dili öğrenmemenin net bir ifadeyle hiçbir nedeni bulunmamaktadır. Birçok araştırma çocukların işaret dili öğrenmesinin konuşma becerilerini olumsuz yönde etkilemediğini kanıtlamıştır. Aslında işaret dilini öğrenmek, konuşma becerilerinin hızlanmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca çoğu toplulukta işaret dili öğrenmenin birçok faydası vardır.

İşaret dilini öğrenmek isterseniz belediyelerin ve halk eğitim merkezlerinin düzenlediği kurslara katılabilir ya da ücretli kurslara kayıt yaptırabilirsiniz.

KAYNAK:

İşaret Dili

Tags: