Çevirmenler arasında sıklıkla tartışma konusu olan “Makineler yerimizi alacak mı?” ya da “Makineler yazılı çeviri yapabilir ama sözlü çeviri yapamaz.” gibi konular sıcaklığını korurken Google’dan yeni bir çeviri hamlesi daha geldi. Çeviri sektöründe büyük yankı uyandıran gelişmede şirket Google Asistan’ın Çevirmen Modu’nu mobil cihazlara da entegre ederek kullanıcılara büyük kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

Teknolojik gelişmeler her geçen gün çok sayıda sektörü etkilerken çevir sektörü de payını almaya devam ediyor. Bilgisayar Destekli Çeviri (BDÇ) ve Makine Çevirisi derken en son Google tarafından Haritalar uygulaması için çeviri desteği sunulacağı haberi çeviri sektöründe bomba etkisi yaratmıştı. Şirket, kullanıcı deneyimlerini geliştirmek ve bu süreçte ortaya çıkan dil bariyerini aşmak için çeviri üzerine yaptığı özel çalışmalarla çeviri sektöründe adından sıklıkla söz ettiriyordu. Şimdi ise Google Asistan’ın gerçek zamanlı çeviri modunu mobil cihazlara da sundu.

Google tarafından kullanıcıların hizmetine sunulan Google Asistan Çeviri Modu.

Daha önce yalnızca Google Home ve Nest Home cihazlarında kullanılabilen çeviri modu son hamleyle birlikte Asistan özelliği olan tüm iOS ve Android cihazlarda kullanılabilecek. Gerçek zamanlı çeviriye imkan sağlayan mod ayrıca çevrilmiş metinleri de okuyabiliyor. Türkçe dahil 44 dili destekleyen modu başlatmak ise oldukça kolay.

“Be my Turkish interpreter!” ya da “Help me speak Turkish!” gibi komutlarla kolayca başlatılan çeviri modunda konuştuklarınızı pop-uplar şeklinde görmeniz de mümkün. Bu gelişme, ileride çevirmenleri bekleyen daha büyük gelişmenin bir ayak sesi olarak nitelendirilebilir. Makinelerin ileride çevirmenlerin yerini alıp almayacağı şimdilik yalnızca tartışma konusu olarak sıcaklığını korurken çevirmenlerin durmaksızın gelişen teknolojiye ne derece uyum sağlayabilecekleri merak ediliyor.


Kaynakça:

Google Asistan’ın Çevirmen Modu Mobil Cihazlara Geliyor-Webtekno
Google Asistan’a Anlık ‘Çeviri Modu’ Geldi!-Pchocası

Tags: