NBA tarihinde çeşitli rekorlara imza atmış ve Yaşayan Efsane olarak anılmış olan dünyaca ünlü basketbolcu Kobe Bean Bryant’ın, 26 Ocak 2020’de yaşanan bir helikopter kazasında vefat etmesi tüm dünyada yankı buldu. Kazada Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna Maria Onore ve yedi kişi daha hayatını kaybetti. Kazadan bu yana birçok haber kanalı, program ve törende özel bölümle anılan efsane basketbolcunun başarılarına gelin yakından bakalım.

Çocukluk ve Gençlik Yıllarına Kısa Bir Bakış

Kobe Bean Bryant, 23 Ağustos 1978’de Philadelphia, Pensilvanya’da dünyaya geldi. Babası, eski Philadelphia 76ers oyuncusu olan Joseph Jelly Bryant‘tır. Bryant ayrıca eski NBA oyuncusu John Chubby Cox‘un yeğenidir.

Altı yaşındayken babasının bir takımla anlaşması üzerine İtalya’ya gitti. Burada İtalyanca ve İspanyolca konuşmayı öğrenen Bryant, AC Milan takımına ilgi duydu ve futbol oynamaya başladı. 1991’de ailesiyle yeniden Philadelphia’ya dönünce futbol serüveni bitti. Bryant, Philadelphia’daki Lower Merion Lisesi’nde basketbol alanında büyük bir başarı yakaladı ve ulusal boyutta tanındı.

NBA Seçmeleri (NBA Draft )

Kobe Bryant, liseden sonra üniversiteye gitmeden doğrudan NBA seçmelerine katıldı. Dilerseniz öncelikle NBA ve NBA Seçmeleri’nin kısa bir tanımını yapıp sonra Kobe Bryant’ın buradaki başarılarına bakalım.

NBA (National Basketball Association), ABD’de kurulmuş profesyonel basketbol ligi organizasyonudur. NBA, Doğu Konferansı ve Batı Konferansı olmak üzere iki konferansa (bölge) bölünmüştür. Konferanslar genel olarak 15’er takımdan oluşur. Her konferans ise 3’e bölünmüştür ve oluşan altı 6 grupta 5’er takım vardır. NBA Seçmeleri (NBA Draft), NBA’de bulunan takımların belli kurallar dahilinde oyuncu seçmesi sistemidir. Seçmelerde oyuncular tüm yeteneklerini sergilerler.

Bryant, 1996 NBA draftlarında Charlotte Hornets tarafından 13. sırada seçildi. Lakers genel menajeri Jerry West, “Çalışması bugüne kadar gördüklerim arasında en iyilerden biriydi” dediği Bryant’ı LA Lakers takımına aldı. Kobe; 18 yaş, 2 ay ve 11 gün ile Jermaine O’Neal ve Andrew Bynum tarafından kırılıncaya kadar “NBA’de oynayan en genç basketbolcu” unvanını elde etti .

LA Lakers Takımındaki Başarıları

1996 yılı 28 Ocak’ta Dallas Mavericks’e karşı oynanan maçta sahaya ilk 5’te çıkan Kobe, 18 yaş, 5 ay ve 5 gün ile NBA tarihinin en küçük yaşta ilk 5’te sahaya çıkan oyuncusu oldu. 19 yaşına geldiğinde tüm dünyada tanınan bir basketbolcu olmuştu. 2006‘da NBA’in En Değerli Oyuncusu Ödülü MVP (Most Valuable Player Award) oylamasında 4. seçildi. 27 yaşında, 16.000 sayıya ulaşan en genç oyuncu unvanını aldı. Memphis Grizzlies’e attığı 60 sayı ile üst üste 3 maç 50 sayı barajını aşan Elgin Baylor ve Michael Jordan’ı da geride bıraktı. Bir sonraki New Orleans Hornets maçında da 50 sayı atarak NBA tarihinde 4 maçta üst üste 50 sayı barajını geçen ikinci oyuncu oldu. Kobe, 23 Aralık 2007’de Madison Square Garden’da New York Knicks’le oynanan maçta 20.000 sayı barajını geçen en genç oyuncu oldu (29 yaş 122 gün). 2008‘de Franchise rekoru kırdı. Bryant 2 Şubat’ta Los Angeles Lakers’ın deplasmanda karşılaştığı ve 126-117 yendiği New York Knicks’e karşı 61 sayı atarak (%61 şut isabeti) tarihi Madison Square Garden salonunda bu rekorun daha önceki sahibi Bernard King’i geçmiş oldu. Lakers, 2009-10 sezonu içinde 6 maçı Bryant’ın son saniye basketleriyle kazandı. Kobe, 31 yaş 151 gün itibarıyla 25.000. sayısına ulaşarak bunu başaran en genç oyuncu oldu ve Los Angeles Lakers tarihinin en çok sayı atan efsane oyuncusu Jerry West’i geçti. 2 Nisan 2010 günü Bryant, takımıyla 3 yıllığına 87 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. “Finallerin En Değerli Oyuncusu” seçildi. Kariyerindeki beşinci şampiyonluğa ulaştı.

Kobe Bryant’ın kariyerindeki öne çıkan rekorlar ve ödüller


– Lakers ile 5 şampiyonluk gördü.
– 17 kez all-star seçildi.
– ABD Milli Takımı formasıyla 2008 ve 2012 Olimpiyatları’nda altın madalya kazandı.
– Kerim Abdülcabbar ve Karl Malone’un ardından NBA tarininin en skorer 3’üncü oyuncusu oldu.
– NBA tarihinde 30 bin sayı ve 6 bin asist barajını geçen tek oyuncu oldu.
-Bir NBA takımının formasını en uzun süre giyen basketbolcu unvanını aldı. (20 sezon Los Angeles Lakers)
– Bir maçta 2’nci en fazla sayı atan NBA oyuncusu: 81 sayı
– Kariyeri boyunca 40 sayının üstünde skor ürettiği maç sayısı: 134
(60 sayı ve üstü 5 maç) (50 sayı ve üstü 25 maç)
– NBA sayı kralı: 2006 (35,4) ve 2007 (31,6)
– NBA All-Star maçı MVP (Most Valuable Player- En Değerli Oyuncu) Ödülü: 2002, 2007, 2009 ve 2011

Lebron James’in Kobe Bryant için Yaptığı Konuşma

Kobe Bryant, Glen Keane ile birlikte hazırladığı “Dear Basketball” adlı kısa filmiyle 2018 yılında En İyi Kısa Film dalında Oscar ödülünü aldı ve Oscar ödülü alan ilk basketbolcu oldu.

Reklam Filmleri

Bryant Adidas, Nike ve Türk Hava Yolları ile reklam anlaşmaları imzaladı.

Mamba & Mambacita Spor Vakfı ( Mamba & Mambacita Sports Foundation)

Kobe Bryant, kendisine verdiği lakap olan Mamba isimli bir vakfa sahipti. Kâr amacı gütmeyen vakıf, yetersiz hizmet alan topluluklara spor eğitimi hizmetleri sağlamak ve genç kadınlara spor eğitimi fırsatları sunmak için çalışmaktadır. Kobe Bryant’ın eşi Vanessa Bryant, kızı Gianna ve eşini kaybettiği kazanın ardından vakfın ismini Mamba & Mambacita Sports Foundation olarak değiştirdi. Mambacita, kızları Gianna Bryant’ın lakabıydı.

NBA All-Star maçında verilen MVP ödülü Kobe Bryant ile adlandırılacak.

NBA komiseri Adam Silver, basın açıklamasında Bryant’ın 4 MVP ödülü ve bir Slam Dunk ödülü kazandığını, 18 kere art arda All-Star’da boy gösterdiğini belirtti. Ayrıca Kobe’nin 19 yaş ile en genç All-Star olduğunu da ekleyen Silver, Bryant’ın anısı için All-Star MVP ödülünün “Kobe Bryant MVP Award” olarak değiştirildiğini açıkladı.

Bryant, Kobe Bryant’s Muse adlı belgeselde kendisini anlattı.

Imdb puanı 7,9 olan bu belgeselde, mesleki ve özel hayatıyla ilgili merak edilenleri Bryant’ın kendi ağzından dinliyoruz.

Showboat: Kobe Bryant’ın Hayatı – Roland Lazanby

Kobe Bryant’ın hayatını daha detaylı okumak isterseniz, Roland Lazenby’nin, Bryant’ı anlattığı Showboat isimli kitabı okuyabilirsiniz. Eser, Türkçeye çevirmen Sibel Calayır Atam tarafından kazandırıldı.

Kaynak:
wikipedia: Kobe Bryant
nba.com: Kia NBA All-Star Game MVP Award named for Kobe Bryant
today.com: How will the 2020 Oscars remember Kobe Bryant?
businessinsider.com: Kobe Bryant created his “Black Mamba”
latimes.com: Kobe Bryant’s Mamba Sports Foundation
nytimes.com: ‘Dear Basketball’ imdb.com: Kobe Bryant’s Muse

Tags: