Bugün belki de hiçbir Doğulu kadının girmeye cesaret edemediği yeni yollara ve alanlara giren Mısırlı avukat Müfide Abdulrahman’ın hayatını inceleyeceğiz. Dokuz çocuk annesi olması ve yetmiş yıllık bir evlilik sürmesi sosyal hayatını etkilememiş ve elle tutulur birçok başarının naili olmuştur. Hatta doğum günü olan 14 Ocak tarihinde Google bu cesur kadını unutmamış ve onun anısı için bir Doodle tasarlamıştır.

Müfide Abdulrahman, 19 Ocak 1914’te Kahire’nin güneyinde bulunan Darb-u Al-Ahmar köyünde Kuran-ı Kerim hattatı bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Henüz beş yaşındayken sadece kızların okuduğu bir okula gitti. Ardından yazar olan eşi ile evlenmeden önce dil okuluna giderek lise diplomasını aldı.

Eşi eğitim hayatını devam ettirmesi ve hukuk fakültesine başlaması için Abdurrahman’ı destekledi. Böylece fakültedeki tek evli kadın olarak eğitimine başladı. Üniversitenin ilk yılında sadece bir çocuk annesi olan Müfide, 1935 yılında mezun olurken dört çocuğun annesiydi.

1939 yılına geldiğimizde Müfide Abdulrahman, askeri mahkemeler dahil olmak üzere Mısır mahkemelerinde hamile bir şekilde savunma yaptı ve mahkemelerdeki ilk kadın avukat oldu. Avukatlık mesleğinde büyük başarılara imza atan Müfide, büro açmak isteyen avukatlar arasında ve avukatlık mesleğinde aranan bir isim olmuştu.

Mısır televizyonun kendisiyle yaptığı bir röportajda Müfide: “Gerçekten yolculuğum çok uzun… Zor sorunlar ve birçok yorgunluk ile karşı karşıya kaldım lakin Allah’a olan imanım tüm bu yorgunlukları hafifletti.”

Müfide başarısını; yetiştirilme üslubuna, sıkı ve birbirini seven aile ilişkisine, babasının koruyuculuğuna ve hakkında şunları söylediği eşine borçlu olduğunu beyan ediyordu: “Eğitimimde büyük bir hibesi var. Çalışmalarımı ve etütlerimi tamamlayana kadar çocuklara bakardı. Ayrıca beni mesleğimde hep desteklerdi. Kıskanmazdı aksine başarım onu motive ederdi.”

Barolar Birliğinin üyesi olan Müfide sadece kendi mesleğiyle de yetinmedi. Ekonomiye yöneldi ve 1962’de Banka Yönetim Kurulunda görev alan ilk kadın oldu. Aynı yılda Millet Meclisine de giriş yaptı. Birleşmiş Milletler’de aile yönetimi ve planlamasında görev aldı. 1960 yılından vefatına (2002) kadar İslam Kadın Derneği’nin başkanlığını sürdürdü.

Kaynak:
BBC News Arabic

Tags: