Yazar: Beyza Çınar

Editör: Sena Yalçınkaya

Son Okuma: Fatma Z. Akbulut

“Üç Kral Bayramı” olarak dilimize geçen Los Reyes Magos, İspanya’da 5-6 Ocak’ta kutlanan, geleneksel ve dini kökenleri olan bir festivaldir. Magos kelimesinin kökeni Latince mage‘den gelir ve “sihirbaz, büyücü” anlamları vardır.

İspanya’da Noel’in diğer ülkelerden daha önemli bir anlamı vardır. Diğer Avrupa ülkelerinin aksine İspanya’da Noel Baba, tatil sezonunun sembolü değildir. Tahtını İspanyol Noeli’nin sembolü olan Üç Kral’a kaptırmıştır diyebiliriz. Buna genel olarak bir “Çocuk Bayramı” da denilebilir. Çünkü Reyes Magos’un gerçekten var olduğu eski zamanlarda, 5 Ocak’ı 6 Ocak’a bağlayan gece bu krallar, evlere gizli gizli girer ve balkona yahut bahçeye çocuklar için hediyeler bırakırlarmış. Evin çocukları da sabahları erkenden kalkıp büyük bir mutluluk ve beklenti içinde hediyelerini aramaya başlarlarmış. Bir çocuğun gözünden bakınca ne kadar da heyecanlı geliyor, öyle değil mi?

Hâlâ kutlanan bu festivalde 5 Ocak gecesi aileler çocuklarıyla birlikte sokağa çıkarlar ve kralların şehri dolaşmasını beklerler.

Bu rengarenk gecede yalnızca krallar yer almaz, aynı zamanda çocuklar geleneksel kostümler, dans kıyafetleri veya süper kahraman kostümleri giyerler. Ayrıca bu geceye özgü çeşitli gösteriler de yapılır.

Gecenin en güzel yanı ise; kralların bir geçit töreni gibi şehri dolaştığı esnada avuç avuç şeker dağıttığı andır. Adeta gökten şeker yağar! O gece tonlarca şeker dağıtılır ve büyük küçük demeden herkes toplayabildiği kadar şeker toplar.

Festivalin dini boyutu ise Hz. İsa ile ilişkilendirilmektedir. Melchor, Gaspar ve Baltasar adındaki bu üç kral, Tanrı’nın Oğlu İsa’ya doğduğu gün hediyeler getirmek için gece boyu yürümüşlerdir. Söylemlere göre krallar Belen Yıldızı’nın ışığında üç farklı yere ulaşmışlar; hatta bu yıldızın ışığı, Meryem İsa’yı doğurana kadar parıldamaya devam etmiştir.

1885’te İspanya Hükümeti, festivali özel bir geçit töreniyle kutlamaya karar vermiştir. Tarihi yazıtlardan edinilen bilgiye göre o zamanın kralları “Bebek İsa”ya altınlar, tütsüler ve reçineler getirirlermiş; fakat günümüzde daha pratik olması açısından şeker ve hediyeler dağıtılmakta.

Hiç şüphesiz, “Los Reyes Magos Festivali” İspanya’nın en önemli ve en duygusal bayramlarından biridir.

GEÇİD’in tüm sayılarına ve dergideki diğer yazılara Genç Çevirmenler Platformu‘nun internet sitesi üzerinden, “Projelerimiz” sekmesiyle ulaşabilirsiniz!

Tags: