Geçtiğimiz günlerde Sir Ian McKellen; İstanbul Film Festivali için İKSV’nin konuğu olarak Türkiye’ye geldi.  The Hobbit : The Battle of the Five Armies, Mr.Holmes, X-Men :Days Of Future Past ve son olarak da Beauty and the Beast filminde gördüğümüz, Lord of the Rings’ de ise sevgili Gandalfımız olarak tanıdığımız ünlü oyuncu,  festivalde yaşam boyu başarı ödülüne layık görüldü.

Aynı zamanda altı kez Laurence Oliver Ödülleri, bir kez Tony Ödülleri, Altın Küre Ödülleri sahibi olan Mckellen’ın beş Primetime Emmy Ödülü adaylığı da bulunmaktadır. II. Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmesiyle Sir ünvanını almıştır.

Festivale damgasını vuran olay ise şöyle gelişti:  LGBTİ haklarının en önde gelen savunucularından biri olarak da tanıdığımız Mckellen’ın  konuşmasında ‘açık bir eşcinsel olarak’ ifadesini kullanmasına karşın çevirmenin bu ifadeye yer vermeyişi oldu ve bu yaşananlar salonda büyük bir şaşkınlık yarattı. Yaşanılanlardan sonra özellikle sosyal medyada büyük bir tepki seli oluştu. Ünlü şair-yazar Murathan Mungan sosyal medya hesabından ‘İstanbul Film Festivali organizasyonuna bile bu tür tırnak içi ahlak bekçilerinin sızmış olması, korkunun, baskının, kaygının ya da homofobinin içselleştirilmesi açısından kaygı verici.” diyerek tepkisini açık bir şekilde dile getirdi. Diğer tepkilerden bazılarını buradan net bir şekilde görebiliriz:

 

 

Gelen tepkiler üzerine Türkiye Konferans Tercümanları Derneği açıklama yapmakta gecikmedi. “Sahnede ardıl (konsekütif) çeviri olması durumunda genelde çevirmenden, konuşmacının ve sesin verildiği hoparlörlerin arkasında kalması istenir. Oysa o durumda çevirmen konuşmacının ve salonun tamamının duyduğu bir ifadeyi duyamayabilir ya da sadece kısmen duyabilir. Üyemiz kendisiyle görüşmemizde cümlenin ilk bölümünü tam duyamadığı için çeviremediğini ifade etmiştir. Zaten meslek örgütümüz Türkiye Konferans Tercümanları Derneği’nin Çalışma Koşullarının 5. Maddesi aşağıdaki gibidir: Tercüman Duyduğunu Çevirir(Açıklamanın tamamı için bkz : http://www.tktd.org/) TKTD’nin yaptığı açıklama üzerine olay aydınlığa kavuştu.

Tüm bunların yanı sıra çeşitli etkinliklere katılacak olan Mckellen  bir süre daha İstanbul’da olacak.

 

Kaynakça

  1. Evrensel Haber
  2. İndigo Dergisi
  3. TKTD
  4. Wikipedia
  5. IMDB
  6. Onedio
Tags: