1-Havalimanına erken gidin.

Yurt dışı uçuşlarda, yurt içi uçuşların aksine uçuş saatine en az iki saat kala havalimanında olmayı tercih edin. Çünkü yurt dışı uçuşlarda check-in kontuarını daha erken kapatabilirler. Bu durumda biletiniz yanabilir. Zaten erken gitseniz bile free shop’ta güzel vakit geçirebilirsiniz. Online olarak cep telefonunuzdan da check-in yapabilme imkanı sağlayan uçak firmaları mevcut.

2-Pasaportunuzu ve vizenizi kontrol edin.

Uçak bileti ve pasaportunuz mutlaka yanınızda olmalı. Pasaportunuz olmadan yurt dışına çıkış yapmanız mümkün değildir. Free shop alışverişinde de pasaportunuz gereklidir. Havalimanına gitmeden hatta uçak biletinizi satın almadan önce pasaportunuzu ve vizenizi mutlaka kontrol edin. Gidiş dönüş süreleriniz uzunsa ve pasaportunuz süresi azaldıysa çıkış kapısında sorun yaşayabilirsiniz. Pasaportunuzu, uçak biletinizi, yurt dışı çıkış harcı dekontunuzu aldıktan sonra hava limanı dış hatlar terminalinde bilet check-in sırasına girebilirsiniz. Bavulunuzu verdikten sonra da uçak saatini beklemek için free shop’ta vakit geçirebilirsiniz. Burada pek çok ünlü markanın ürünlerini daha düşük vergi ödendiği için daha uygun fiyata satın alabilirsiniz.

3-Çıkış harcını önceden bankadan yatırabilirsiniz.

Yurt dışına çıkış yapmadan önce 15 TL’lik yurtdışı çıkış harcınızı da yatırmanız gerekir. Bu harcı, havalimanına gelmeden önce banka şubelerinde de yatırabilirsiniz ve ivdb adresinden para yatırabileceğiniz banka bilgilerini görebilirsiniz. Bu işlem sırasında pasaportunuz yanınızda olmalı ya da havalimanında bulunan yurt dışı çıkış harcı yapabileceğiniz masalara da yatırabilirsiniz. Ancak burası özellikle tatil zamanları çok yoğun olabileceği için, bu işlemi önceden yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer bankada ödeme yaptıysanız çıkış harcının dekontunu yanınıza almayı unutmayın.

4-Seyahatinize yönelik sorular gelebilir.

Pasaport kontrolünde seyahatinizi ne amaçla yaptığınız nerede kalacağınıza dair sorular gelebilir.
Sakin ve mantıklı şekilde bu soruları cevaplayın. Gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyor olabilirsiniz bu durumda eğer mümkünse bu tip sorulara İngilizce yanıt vermeyi öğrenin ya da dil bilen birinden yardımcı olmasını isteyin. Uçaktan indikten sonra sözlü ve yazılı uyarılarla bagajınızı alacağınız noktaya gidebilirsiniz.

5-El çantanızda sıvı taşımayın.

Yurt dışında el bagajlarında çok sıkı kontrol olduğu için törpü, deodorant, sıvı ürünler gibi şeyleri bavulunuza koymayı unutmayın. Hava yolu firmasına göre değişiklik gösterse de yetişkin için bagaj hakkı genelde bir kişi için 20 kilodur.Daha fazla eşyanız olursa ekstra ücret ödemek zorunda kalırsınız. Uçak biletinizi satın aldığınız hava yolu firmasından bagaj hakkını kontrol edebilirsiniz.

6-Yanınıza döviz alın.

Gideceğiniz ülkede her ne kadar kredi kartı kullanabiliyor olsanız da sorun yaşamamak için o ülkenin para birimini yanınızda taşımanızda fayda var. Gitmeden bir kaç gün önce döviz büfelerinden ya da bankadan para temin edebilirsiniz. Zaten Avrupa’da Euro, onun dışında kalan ülkelerin pek çoğunda ABD doları geçerli bir paradır.

7-Cep telefonunuzu yurt dışına açtırın.

İletişim sorunu yaşamamak için yurt dışına çıkmadan önce cep telefonunuzun yurt dışına açık olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. GSM firmasına giderek yurt dışına özel paket tercihinde de bulunabilirsiniz. Döndüğünüzde şok faturalarla karşılaşmamak için cep telefonu tarifenizi değiştirmeyi ihmal etmeyin.

8-Aktarmalı uçacaksanız transit vize durumunu kontrol edin.

Eğer aktarmalı bir uçuş yapıyorsanız transit vize konusunu mutlaka kontrol edin. Transit vize, aktarmalı uçuşlarda ilk gittiğiniz ülkenin istediği bir vize türüdür. Çoğu ülke, havalimanından çıkış olmadığı sürece transit vize istemez ancak bazı durumlarda şart olabilir. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce aktarma yapacağınız ülkelerin transit vize isteyip istemediğini araştırın. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için konsolosluktan ya da internet üzerinden kontrol edebilirsiniz.

9-Seyahat sigortasıyla riskinizi azaltın.

Yurt dışı seyahatinizde bavul kaybı, sağlık sorunu gibi bir takım problemlerde para kaybı yaşamak istemiyorsanız seyahat sigortası yaptırmanızı tavsiye ederiz. Uçak biletinizi satın alırken yapacağınız seyahat sigortası size yolculuğunuz boyunca hastalık gibi durumlarla karşılaşmanız halinde yardımcı olacaktır. Tıbbı tedavi, bagaj kaybı gibi pek çok durumda seyahat sigortası devreye girecektir.

 

İyi yolculuklar! :)