Teknoloji dünyası, kendine özgü kelime ve semboller içerir. Sosyal medyada da yaygın olarak kullandığımız “hashtag (#)”, “@”, “like (👍)”  gibi İnternet sembollerinin modern İngiliz buluşu olduğu düşünülse de kökenleri İnternet’in bulunuşundan daha eskiye dayanır ve aslında temelde İngilizce değildirler. İşte İnternet’in en yaygın sembollerinden üçü ve kökenleri:

Hashtag (#) 

İlgili resim

Hashtag (#)2006 yılında Twitter’ın kurulmasıyla birlikte sosyal medyada fenomen haline gelen ve aktif olarak kullanmaya başladığımız ardından diğer sosyal medya kanallarında da hızla yayılmaya başlayan “#” sembolü ile ifade edilen söz ya da söz öbeğidir. Günümüzde Facebook, Pinterest, Tumblr, Instagram, Google+ ve Vine gibi sosyal medya kanallarında çok sık kullanılan, yazılı ve görsel medyada etkili olan hashtag’ler etkin bir iletişim sağlamak için artık sosyal medyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.Bugün hemen hemen TV’de haber saatlerinde, tartışma programlarında, spor programlarında, reklamlarda, dizilerde karşımıza çıkan bu yeni iletişim ve etkileşim aracı, ilgili haberleri, ürünleri kısacası birçok içeriği kolayca bulmamızı sağlıyor.

Ama “#” sembolü her zaman hashtag olarak adlandırılmamıştır. Bu sembol, İnternet’teki kullanımından önce, Latince bir kelime olan “libra pondo” diğer bir deyişle “pound” kelimesinin kısaltmış hali olarak kullanılıyordu. Twitter’dan önce Amerikanlar “#” sembolünü hala pound sembolü olarak kabul ediyorlardı. 17. ve 19. yüzyıllar arasında insanlar, kütle birimi olan “Ib (pound)” ‘ u  “#” ile sembolize ediyordu. Aslında böylelikle kısaltmanın kısaltmasını yapmışlardı. 1968 yılında Bell Labs tarafından arama tuşları arasına “#”  eklendi. 2007 yılında Google çalışanlarından Chris Messina, sembolü Twitter’da gündemde olan grupları ve konuları belirlemek amacıyla kullanabilecekleri fikrini ortaya attı, fakat Twitter yöneticileri ilk başta bu fikri beğenmese de sonradan onayladılar. Böylelikle Chris Messina sosyal medya kanallarında “#”  hashtag kullanımının fikir öncüsü oldu.

Peki Diğer Dillerde Hashtag’e Ne Deniyor?

Çoğu dilde, kendi dillerinde bir kelimeyle anlamı karşılamak yerine hashtag olarak kullanıma bırakılmıştır ve dile o şekilde geçmiştir. Türkçede kimi zaman hashtag olarak söylense de “etiket” kelimesi ile dilimizde karşılık buldu ve bazı platformlarda bu şekilde adlandırılmaya başladı. Diğer dillere bakacak olursak, Japoncada “hasshu tagu”, Fransızcada ise müzikteki diyez sembolüne de benzediğinden ötürü “mot-dièse” olarak adlandırılmaktadır.

İlgili resim

“@”  Sembolü

@ ile ilgili görsel sonucu

Sapienza Üniversitesi profesörlerinden Giorgio Stabile’nin yapmış olduğu tarih araştırmalarına göre, İnternet’in sembollerinden “@” işareti 1536 yılında Latin Amerika’dan İtalya’ya mal taşıyan Floransalı tacirlerin oldukça sık kullandığı bir işarettir. Aynı zamanda yaklaşık 500 yıl önce şarap ve tahılda ölçü birimi olan “amphora” nın sembolü olarak kullanılan “@” işareti uzak mesafeler arası ticareti belirlemek için de kullanılıyordu. İnternet’in günümüzde dünyanın en uzak mesafelerini birbirine bağlayabilme gücünü göz önüne alırsak bu sembolün 500 yıldır anlamını kaybetmediği ortaya çıkıyor. Birkaç dilde “@” sembolü ilginç benzetmelerle farklı anlamlar ortaya çıkarmıştır. İşte onlardan bazıları:

internet symbols at sign

  • Ermenice : “շնիկ (shnik)” olarak telaffuz edilen sembol her ne kadar benzemese de “yavru köpek” anlamına geliyor.
  • Belarusça: “сьлімак (ślimak)” olarak telaffuz edilen sembol “salyangoz” anlamına geliyor.
  • Boşnakça: “ludo” olarak telaffuz edilen  sembol “delirmiş a harfi” anlamına geliyor.
  • Danca: “Snabel” olarak telaffuz edilen sembol “fil hortumu” anlamına geliyor.
  • Yunanca: “παπάκι (papaki)” olarak telaffuz edilen sembol “yavru ördek” anlamına geliyor.
  • İbranice: “שטרודל (shtrudel)” olarak telaffuz edilen sembol “rulo” anlamına geliyor.

“Like 👍 (Beğen)” Sembolü

Facebook beğen butonu kaldırılıyor

Sosyal medya kanallarında şüphesiz en çok kullandığımız İnternet sembollerinden biri de “Like 👍 (Beğen)” butonu. En çok Facebook’ta karşılaştığımız bu sembolün ortaya çıkışı da oldukça ilginç. Birçok araştırmacı, sembolün kökeninin Antik Roma’dan günümüze miras kaldığını söylüyor. Antik Roma’da gladyatör oyunları esnasında izleyiciler, gladyatörün mağlup olduğunu ya da kazandığını belli etmek için el baş parmaklarını ya yukarı ya da aşağı doğru hareket ettiriyorlardı. Parmaklarını yukarı kaldırmaları  yaşamı ve beğeniyi, aşağı doğru indirmeleri ölümü ve yenilgiyi sembolize ediyordu. 2004 yılı itibariyle Facebook ile “Like 👍 (Beğen)” sembolü sosyal medya kanallarına ilk kez dahil oldu.


Kaynakça

Görseller

  • Google
Tags: