Başlıkta yazan doğru olabilir mi?

Elbette! ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Dr. Moran Cerf’in beynin elektrik sinyallerinin senkronizasyonu üzerine yaptığı çalışmalar bunu destekler nitelikte. Cerf, on yıldan fazla süredir insanların karar alma süreçlerini inceleyen bir çalışma yürütmekte.

Kendisi yalnız sinyallerin iletimini değil, aynı zamanda insanların çeşitli uyarıcılara tepki verirken hangi beyin bölgelerinin faaliyete geçtiğini de gösteren beyin röntgenlerini kullanıyor. Cerf’e göre insanlar birlikte zaman geçirmeye başladıklarında, beyin dalgalarının da birbirleri ile benzer dalgalar göstermeye başladığını keşfetti. Kimi vakaların beyin dalgalarının ise tamamen aynı olabildiğini de belirtti.

Cerf’in BBC İspanyolca Servisi’ne yaptığı açıklama şöyle:

“Biriyle birlikte vakit geçirdiğinizde, her iki beyinde de uyum oluşuyor”

Cerf’in bir çalışmasında kimi film özetlerini izleyen insanların beyinleri aynı faaliyet kalıplarını gösterdi, bilgisayar ekranında izlenen bu durum bir nevi elektrik senkronizasyonu olarak tanımlandı.

“Sadece iki hafta sonra, aynı filmi izleyen, aynı kitapları okuyan, aynı tecrübeyi paylaşan ve sadece birbiriyle konuşan iki kişi; dil, duygu ve bakış açısında ortak kalıplar geliştiriyorlar. Yakınınızdaki insanların, bir kişinin farkına varabileceğinin veya açıklayabileceğinin ötesinde, sizin gerçekliğiniz üzerinde bir etkisi var. Bu etkilerden biri onlarla benzer hale gelmeniz. Eğer kötü bir partneriniz varsa ve bu kişiyle 10 yıl geçirirseniz, bu kararın hayatınızda önemli bir etkisi olacak.”
M.Cerf

Bu durumda kiminle vakit geçireceğimiz konusunda daha seçici, dikkatli ve hassas olmamız gerektiği şüphesiz. Beyinlerimizin kendi aralarında gerçekleştirdiği iletişim duyguların pozitif ya da negatif olması ile psikolojik olarak günlük yaşantımızı da etkiliyor olabilir dolayısı ile var olan bu etkiyi olumlu halde hayatımıza yansıtmak için de bir şeyler yapabilmemiz gerektiğini düşünen Cerf’in önerileri ise şöyle:

“Gerçekten çok kötü tecrübeler yaşamış insanlar var ama beyinlerini kullanarak onları yorumlamak için hâlâ inanılmaz yollar bulabiliyorlar. Bir tecrübeyi sentez etmek için farklı bir yol.” 

Beyinlerimizi eğitmenin yolları:

Daha önce bunu yapmamışsanız, gerçeği farklı şekilde yorumlamaya başlamak zor olabilir. En kısa yol kendinizi bu kabiliyeti olan insanlarla çevreleyin. Bu insanlarla vakit geçirin, eğer onlarla vakit geçirirseniz kendinizi daha tatmin olmuş hissedeceksiniz. Dünyayı benzer şekilde görmeye başlayacaksınız ve bu her halükarda olacak. Bunu bilinçli şekilde yapmanıza gerek yok. Beyin uyumunun avantajı bu.

Nörologlar da bazı insanların hikaye oluşturmada ya da aldıkları kararlarla ilgili kendilerine olumlu hikayeler anlatmada çok başarılı olduklarını söylüyor, yani siz siz olun her durumda hayatını olumlu yöne doğru çeviren insanlarla çevreleyin kendinizi.

Hayatı güzele doğru çevirin, beyinlerimiz etkileniyor. :)


Kaynak

Tags: