-BABA 

a. 1. Çocuğu olan erkek, peder.
2. Çocuğun dünyaya gelmesinde etken olan erkek.
3. Bir ülkeye veya bir topluluğa yararlı olmuş kimse:  “Atatürk, Türk milletinin babasıdır.” 
4. mec. Koruyucu, babalık duyguları ile dolu kimse.
5. mec. Ata

5 farklı anlamı ile “baba” kelimesi için açıklamalar bulduk. Anlamların ötesinde bir şeyler de olmalı, daha derin ve daha kalpten, daha bize ait mesela…

Çeviri Blog dilinde “baba”

-Pelerini olmayan süper kahraman!

-Kızlarının kralı, oğullarının arkadaşı olabilir aslında babalar. :)

-Bir çınar düşün, gölgesinde serinlediğin, gövdesine yaslandığında güçlü hissettiğin, rüzgarından çekindiğin ama bir o kadar sevdiğin… Ahh, işte o çınar tam olarak babamı ifade ediyor.

-Dünyanın en leziz yemeğini yapan ama ardında dünyanın en dağınık mutfağını bırakan, iştahlı gülümsemesi ile her derdi unutturan süper insandır baba! :)

-Fedakarlık, sabır, sevgi… Geceleri uyuduktan sonra yanağa kondurulan buse, üzerine örtülen pike, ilk araba kullanışın, bisiklet korkunu beş dakikada yok eden… Gurur dolu bakış, güven, merak, neşe, teknoloji ile dost olma çabası… Hepsi size aynı kişiyi hatırlatmıyor mu? :)

-Benim babam hem doktor, hem öğretmen, hem aşçı, hem anne! Bir dakika, sanırım babam… Benim babam bir süper kahraman!!!

 

Babalar Günü Tarihi

1909 yılında Washington’da yaşayan Sonora Smart Dodd , Anneler Günü’nden ilham aldı ve babalar için de bir gün olması fikrini ortaya attı. Dodd’un babası William Jackson Smart, bir Amerikan İç Savaşı gazisi idi. Eşi, altıncı çocuklarını dünyaya getirirken hayatını kaybetmişti. William Jackson Smart, hem yeni doğan bebeğini hem de diğer beş çocuğunun annesi ile hayatının aşkını kaybetmesi ile artık çocuklarına bakmakta idi. Onları yaşadıkları çiftlikte emek ve fedakarlıklar ile bir anne şefkati ile yetiştirdi. Sonora, yetişkin olmaya başladıkça babasının ne kadar büyük bir fedakarlık yaptığını, ne kadar emek verdiğini fark edip babası için özel bir gün olsun istedi. Bu isteğini, babasının doğum günü olan Haziran ayının üçüncü pazar gününe denk gelecek şekilde gerçekleştirmek üzere doğum gününde babası için bir babalar günü kutlaması hazırladı. Böylece ilk Babalar Günü, Washington Spokane’de 19 Haziran 1910’da kutlanmış oldu.

1924 yılında, Başkan Calvin Coolidge, “Babalar Günü” fikrini desteklediğini açıkladı. 1966’da ise Başkan Lyndon Johnsonn, Haziran ayının üçüncü pazarını resmen Babalar Günü olarak ilan etti.

 

 

Tüm babaların, baba adaylarının ve babalık görevini yerine getiren, kalbi sevgi dolu herkesin babalar gününü kutlarız! İyi ki varsınız! :)

Çeviri Blog Ailesi

 

 


Kaynak

TDK- baba

Video

YouTube- The Mother of Father’s Day

Dad- Görsel

Tumblr- Father and Daughter quotes

Tags: