Jamia Millia Islamia Üniversitesi, Hindistan’ın, Türk dilleri alanında en geniş kapsamlı eğitim programları olan tek üniversitesi olma özelliği taşımaktadır.

Hindistan’ın Jamia Millia Islamia Üniversitesi’nde öğrenciler ayaklandı… Çok sayıda öğrenci, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yeterli öğretim üyesi olmadığını söyleyerek, Türkçe öğrenemediklerini iddia etti. Yaklaşık 170 öğrenci kampüste gece gündüz beklerken, “Türkçe öğrenemiyoruz” açıklamasını yaptı.

Artık, dünyada bir yerlerde Türkçe için ayaklanıyorlar. Evet şaka değil. Hindistan`daki Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencileri Türkçe öğrenemiyoruz diye ayaklandılar ve ülkelerinde büyük bir ses getirdiler.

Çok sayıda öğrencinin, fakültede Türkçe eğitimi veren akademisyen olmamasından dolayı Türkçe öğrenemediklerini söylerken, “Okulların başladığı 16 Temmuz’dan beri eğitmen yok. Dolayısıyla Türkçe derslerimiz aksıyor. Eğitimci olmadığı için yaklaşık 170 öğrenci protesto ediyor. Bir akademisyen aldılar ama çok az ders verdi” dedi.

Yaklaşık 30-40 öğrencinin fakülte önünde uyuduğunu söyleyen bir öğrenci, “Türkiye’den gelerek eğitim veren akademisyenler vardı eskiden ama bu dönem hiç eğitmen yok” açıklamasını yaptı. Yerel basında yer alan haberlerde birinci ve ikinci sınıfta okuyan öğrencilerin gösterilere katılmadığı ifade edildi.

Fakülte önünde uyuyan öğrenciler, dikkat çekmeyi başarıp yetkililerden bu isteklerine yanıt aldılar: 

Üniversitede görevli yetkililer, “Türkiye’den bir eğitmen geldi ve lisans öğrencilerine iki gündür ders veriyor. Kendisi 24 Eylül’den beri burada. İki eğitimci diploma ve sertifika programına katıldı. İki eğitimcimiz de Türkiye’de doktoralarını tamamladı ve bu hafta dönecekler” açıklamasını yaptı.

En kısa zamanda Türkçe açlığının giderilmesini ve Türkçe sevgilerinin daha da artmasını diliyoruz. 


Kaynak:

Turkce-ogrenmek-istiyoruz

Turk-dili-egitimine-tika-katkisi

üniversite web sitesi

Tags: